Sandacz koperkowy na maśle

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sandacz to rybka która nie potrzebuje specjalnego przyprawiania. Im prościej zrobiony tym lepiej .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 porcje filetu z sandacza ze skórą ( może być mrożony )
  • masło do smażenia ( najlepiej sklarowane )
  • mąka
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 cytryny
  • garść pokrojonego koperku
  • 4 świeże pomidory
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki

Filety rozmrozić – odsączyć ,  zalać sokiem z cytryn, posypać połową kopru  i zostawić na 30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi papierowymi. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim sandacza na rumiano.

Z pomidorów ściąć wierzchy i delikatnie je wydrążyć. Ziemniaki ugotować , utłuc , dodać do nich 2 łyżki masła , śmietankę , 2 łyżki kopru – ogrzewać na małym gazie mieszając aż połączą się w kremowe puree .

Pomidory kłaść na chwilę wydrążeniem do dołu na patelnię koło ryby by się minimalnie ogrzały , potem przewrócić i znów chwilę ogrzewać . Gorącym puree napełniać pomidory bezpośrednio przed podaniem.

Układać na ogrzanych talerzach porcję sandacza , polewać łyżką masła ze smażenia , posypać koprem, świeżo zmielonym pieprzem – obok podać pomidora z puree ziemniaczanym i cytryną .

Ja przekroiłam porcje ryby przed smażeniem na połowy żeby się nie rozpadał w trakcie smażenia – tak , że na porcję wypadły 2 kawałeczki

file1299654724



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz