Sandacz koperkowy na maśle
Sandacz to rybka która nie potrzebuje specjalnego przyprawiania. Im prościej zrobiony tym lepiej .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 porcje filetu z sandacza ze skórą ( może być mrożony )
- masło do smażenia ( najlepiej sklarowane )
- mąka
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 2 cytryny
- garść pokrojonego koperku
- 4 świeże pomidory
- 6 średnich ziemniaków
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
Filety rozmrozić – odsączyć , zalać sokiem z cytryn, posypać połową kopru i zostawić na 30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi papierowymi. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim sandacza na rumiano.
Z pomidorów ściąć wierzchy i delikatnie je wydrążyć. Ziemniaki ugotować , utłuc , dodać do nich 2 łyżki masła , śmietankę , 2 łyżki kopru – ogrzewać na małym gazie mieszając aż połączą się w kremowe puree .
Pomidory kłaść na chwilę wydrążeniem do dołu na patelnię koło ryby by się minimalnie ogrzały , potem przewrócić i znów chwilę ogrzewać . Gorącym puree napełniać pomidory bezpośrednio przed podaniem.
Układać na ogrzanych talerzach porcję sandacza , polewać łyżką masła ze smażenia , posypać koprem, świeżo zmielonym pieprzem – obok podać pomidora z puree ziemniaczanym i cytryną .
Ja przekroiłam porcje ryby przed smażeniem na połowy żeby się nie rozpadał w trakcie smażenia – tak , że na porcję wypadły 2 kawałeczki