Sałatka z rukoli z nutą orzechową
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- Składniki na 1 porcję:
- 2 garści rukoli
- 1/2 polskiego pomidora (najlepiej malinówki)
- 1 plaster ananasa z puszki
- 10-12 kosteczek sera feta
- 1 orzech włoski
- 1 łyżka oliwy lnianej (lub z oliwek extra virgin)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szczypta sosu do sałatek np. winiary koperkowy
- 2 kromki bagietki
- masło
- 2 szczypty czosnku granulowanego
- 2 szczypty oregano
PRZYGOTOWANIE:
Kromki bagietki smarujemy z jednej strony masłem, posypujemy czosnkiem i oregano, a następnie zapiekamy w piekarniku do czasu uzyskania złocistego koloru. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy sałacie. Możemy delikatnie posolić. Plaster ananasa kroimy promieniście w kawałeczki o szerokości około 0,5-1cm. Na pomidorach kładziemy pokrojonego ananasa, następnie fetę oraz posiekanego orzecha włoskiego. Wszystko polewamy sosem powstałym ze zmieszania oliwy, octu i przyprawy fit up.