Sałatka z kuskusem po grecku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 szklanka pełnoziarnistej kaszy kuskus
1 szklanka bulionu z kurczaka
koperek
mały zielony ogórek
8 łyżek greckiego jogurtu
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
opcjonalnie kilka ugotowanych na parze fasolek szparagowych do ozdoby
Przygotowanie:
– Kaszę wsypujemy do miski, zalewamy wrzącym bulionem, dostawiamy na 5 minut. Rozdrabniamy widelcem.
– Jogurt mieszamy z umytym i posiekanym koperkiem oraz startym na drobnych oczkach obranym ogórkiem zielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i doprawiamy.
– Jogurt dodajemy do kaszy kuskus i starannie mieszamy.
– Sałatkę podajemy na posiekanym koperku, formując na dużej łyżce masę, delikatnie dociskamy i ,,zdejmujemy” z łyżki.