Sałatka z grzankami i prażonym słonecznikiem
Sałatka to danie szybkie, lekkie, dietetyczne. Z dodatkiem grzanek może być samodzielnym posiłkiem, a bez nich być częścią drugiego dania. Warto się skusić, ponieważ dbanie o linię może być równie przyjemne, co ocenianie efektów. Smaczna sałatka sprawi, że dieta nie będzie jałowa, nudna i pozbawiona smaków.
Składniki:
– 7 liści sałaty masłowej,
– 60 g sera sałatkowego,
– łyżka oliwy,
– 130 g świeżego ogórka,
– garść rukoli,
– 1/4 cebuli czerwonej,
– kromka ciemnego pieczywa,
– kromka jasnego pieczywa,
– 2 łyżki nasion słonecznika,
– oregano,
– czosnek w proszku,
– pieprz czarny.
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Cebulę posiekać w piórka. Ser pokroić w kostkę, a ogórki w półplasterki. Wszystkie te składniki wymieszać z rukolą. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią chleb. Nasiona słonecznika można prażyć razem z grzankami, pamiętając jednak o tym, aby wrzucić je po pieczywie, ponieważ prażą się szybciej. Grzanki z nasionami zmieszać z sałatką doprawiając czosnkiem, bazylią i pieprzem.
Jakie dodatki do sałatek Wy preferujecie? Kiełki, grzanki, nasiona, orzechy?