Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kabanosami
Bardzo wiosenna, sycąca sałatka.
Znakomicie może służyć jako danie obiadowe do zjedzenia na gorąco bądź kolację na zimno.
Składniki:
250 g liści szpinaku świeżego
150 g kabanosów – u mnie Sokołów drobiowe
80 g pestek słonecznika
80 ml wermutu – u mnie Ciociosan
200 g makaronu łazanki – użyłam makaronu czanieckiego
Na sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki białego octu winnego
1 łyżka wermutu (Ciociosan)
2 szalotki
1 łyżka musztardy Dijon
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka estragonu
Przygotowanie:
Szpinak oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Makaron gotować z solą i 2 łyżkami oleju al’dente.
Pokrojone kabanosy i pestki słonecznika włożyć do naczynia do zapiekania i zalać wermutem.
Naczynie bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut.
Po tym czasie nastawić opcję grill i podpiekać jeszcze 5 minut.
Szalotkę posiekać drobno, dodać przeciśnięty czosnek oraz musztardę.
Wlać ocet i wermut i wymieszać.
Dodać sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszać.
Powoli wlewać olej i mieszać do uzyskania emulsji.
Do sosu wrzucić posiekany szpinak i wymieszać a następnie dodać makaron i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać kabanosy i przyrumienione ziarna słonecznika.
Dodać na koniec estragon i jeszcze raz wymieszać.
Smacznego.