Sałatka California Chicken
– 6 łyżek miodu
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 2 łyżeczki oliwy
– łyżka octu jabłkowego
– 1/2 łyżeczki soli
sałatka:
– 3 piersi z kurczaka pojedyncze
– po 1/4 łyżeczki sproszkowanego: czosnku, słodkiego chili, czarnego pieprzu
– 3 kolby kukurydzy pokrojone na kawałki
– 10 szparagów pokrojonych w kostkę
– 3 pomidory pokrojone w kostkę
– czerwona cebula drobno pokrojona
– 2 łyżki orzeszków pinii
– oliwa do smażenia
Składniki na sos połączyć w blenderze. Natrzeć kurczaka czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć mięso po około 6 minut z każdej strony. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię i smażyć około 3 minuty. Ostudzić pokroić w plastry, ugotować kukurydze (około 7 minut), na parze ugotować szparagi (około 3 minuty w litrze wrzątku). Na suchej patelni uprażyć orzeszki. Ułożyć warzywa na talerzu i położyć na nim kurczaka, posypać orzechami, polać sosem.