Różne rodzaje serników i przepis na sprawdzony sernik, który nie opada
Kto nie lubi sernika? Jest to jedno z popularniejszych ciast u nas. Nie może go zabraknąć na stole przy okazji większych uroczystości, ale także chętnie zajadamy się nim w kawiarni czy podajemy jako niedzielny deser. Chociaż przeważnie wybieramy tradycyjne, pieczone serniki, to dużą popularnością cieszą się wersje na zimno, bez pieczenia.
Serniki w innych krajach
W każdym zakątku świata istnieje smaczny, niepowtarzalny przepis na ulubiony sernik. Przedstawię wam kilka wyjątkowych serników, których musicie koniecznie spróbować. Dzięki różnorodności składników oraz formie przygotowywania możemy się cieszycć smakiem sernika w wielu odsłonach.
Jednym z bardziej znanych jest sernik amerykański, inaczej nowojorski. Sernik ten jest niezwykle kremowy i aksamitny. Przeważnie podawany bez dodatków. Spód sernika przygotowuje się z pełnoziarnistych ciastek oraz masła. Sekret masy serowej tkwi w użytym do niej delikatnego serka typu Philadelphia. Ponadto znajdują się tam jajka, cukier, mąka i gęsta śmietana.
W Azji sernik ma lekką, gąbczastą konsystencję i nie jest tak słodki jak zachodni koledzy. Do smaku często dodaje się do niego zieloną herbatę macha, liczi czy mango. Sernik indyjski natomiast wypiekany jest z regionalnego sera wraz z cukrem i orzechami. Na Filipinach króluje sernik ube. Jego spód stanowią pokruszone krakersy , następnie twaróg oraz owoce pochrzynu. Dzięki nim właśnie sernik uzyskuje swoją charakterystyczną fioletową barwę.
Jeśli chodzi o klasyczny sernik najbardziej lubiany w Japonii, to ma on niezwykle lekką, przypominającą suflet konsystencję. Uzyskuje się ją dzięki odpowiedniemu przygotowywaniu ciasta. W wodnej kąpieli rozpuszcza się mleko, masło i kremowy serek. Następnie tę masę dodaje się do ubitych na sztywno białek. Sernik jest niezwykle puszysty niczym pianka.
Niemieckim specjałem jest sernik wypiekany z kwaśnej śmietany. Do jego dekoracji używa się mandarynek. Receptura greckiego sernika nie zmieniła się od wieków. Sernik bazuje na owczym serze. Jednak istnieją różne odchudzone wariacje sernikowe na przykład te z dodatkiem jogurtu greckiego.
Serniki włoskie mają w swym składzie serek ricotta oraz mascarpone. Często dodawany jest do nich miód oraz kawałki owoców. Portugalia słynie z serników na zimno przygotowywanych na kruchym spodzie z pełnoziarnistych herbatników. W ich składzie znajduje się także masło, gorzka czekolada. W masie nie może zabraknąć żelatyny, skondensowanego mleka, śmietany kremówki oraz aksamitnego serka.
Szwedzki sernik przygotowywany jest z grudkowanego twarogu wraz z migdałami i marcepanem. Podawany jest na ciepło z kleksem bitej śmietany i konfiturą z borówki brusznicy.
Sernik baskijski to jeden z najbardziej kremowych serników na świecie. Jest lekki, piankowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Wytwarzany jest z lokalnego, lekko słonego serka. Podczas pieczenia czeka się do momentu skarmelizowania wierzchu ciasta i dlatego potocznie nosi nazwę „spalonego sernika”.
Nie tylko my Polacy uwielbiamy serniki. Mieszkańcy innych krajów mają także swoje wersje serników, które zaskarbią podniebienia nie jednego smakosza.
Najpopularniejsze serniki w polskich domach
Sernik krakowski
Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik pieczony zazwyczaj w prostokątnej formie. Robi się go z gęstej masy twarogowej z dodatkiem bakalii . Spód ciasta stanowi kruche ciasto. Tak samo wierzch. To te samo ciasto, którym wyłożono blaszkę. Tym razem jest one nałożone na masę serową w postaci kratki.
W tej wersji sernika całość piecze się razem. Nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu. Do zalet sernika krakowskiego zaliczyć trzeba to, że długo zachowuje świeżość. Dlatego można go upiec kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu. Doskonale nadaje się do tego chłodna spiżarka czy piwnica, jeśli w lodówce już nie ma miejsca.
Do tego sernika najlepiej wykorzystać trzykrotnie mielony tłusty twaróg. Uwieńczeniem sernika krakowskiego jest też lukier cytrynowy.
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z moich ulubionych ponieważ nie ma spodu. Jest wyjątkowo kremowy i puszysty. Swój smak zawdzięcza dużej ilości jajek, tłustemu twarogowi oraz rodzynkom czy kandyzowanej skórce.
Jest to sernik, który przeważnie nie opada. Raczej też nie powinien pęknąć, gdyż zwiera dużo tłustego twarogu, dzięki niemu masa jest wilgotna. Do pieczenia nie używa się także nazbyt wysokiej temperatury.
Sernik kropla rosy
Kiedyś trochę bałam się tej wersji sernika. Jednak zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam spróbować swoich kulinarnych umiejętności i udało się ! Te połączenie faktur i smaków w serniku kropla rosy jest zachwycające. Dlatego ma on wielu zwolenników i jest bardzo popularny.
Sernik kropla rosy jest niezwykle delikatny. Na jego górze dumnie prezentuje się chrupiąca piana. Spód stanowi kruche ciasto. Do jego użycia oprócz wysokiej jakości tłustego twarogu potrzebujemy koniecznie budyń śmietankowy i dość sporo mleka.
Sernik gotowany
Sernik gotowany jest nie tylko prosty w przygotowaniu to jeszcze przepyszny. W tym przypadku zamiast piec gotujemy masę. Dzięki temu sernik nie opada, jest gęsty i zwarty oraz szybki w przygotowaniu. Najprościej sernik przełożyć jest kruchymi herbatnikami. Wierzch możemy udekorować ją polewą czekoladową.
Sernik Izaura
Sernik Izaura to pyszne połączenie masy serowej i mocno kakaowego kruchego ciasta. Znane jest również w wersji z ciastem przypominającym murzynka i polewą czekoladową. U obu przypadkach smakuje wspaniale. Klasyczna wersja nie posiada dodatków. Chociaż do masy serowej świetnie pasują brzoskwinie.
Sernik który nie opada
Chociaż wykonanie sernika nie wymaga posiadania wyjątkowych zdolności kulinarnych, to często podczas pieczenia zdarza nam się przykry wypadem. Sernik potrafi ładnie wyrosnąć i opaść. Musimy się wiec postarać i przestrzegać pewnych zasad. Zapoznam was z jednym ze sprawdzonych przepisów, który udaje się każdemu.
Najważniejszą sprawą o której musicie pamiętać na początku to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Czyli warto wcześniej wyjąć je z lodówki . Istotna też jest temperatura pieczenia. Bezpieczniejsza jest temperatura niższa w okolicach 160 stopni. Sernik trzeba też studzić przy zamkniętym piekarniku. Drzwiczki uchylamy dopiero po przynajmniej 30 minutach.
Jeśli chodzi o serniki z pianką, też mam dla was wskazówkę. Należy skrócić czas miksowania piany dzięki zwiększeniu obrotów miksera. Dzięki temu sernik będzie mniej napowietrzony. Warto też przed wstawieniem sernika do piekarnika uderzyć blachą w stół.
Pamiętajcie również o tym, aby wybierać dobre składniki.
Składniki
- 1 kg tłustego twarogu do sernika w wiaderku (lub inny twaróg, ale ten akurat nie wymaga mielenia)
- 200 g miękkiego dobrego masła
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
- szklanka cukru brązowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- herbatniki do wyłożenia spodu(mogą być kakaowe)
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na później
- Żółtka ucieramy razem z cukrem
- Do żółtek dodajemy masło i ponownie przez chwilę ucieramy
- Dodaj do masy dodajemy mleko i twaróg, ponownie za pomogą miksera ucieramy
- Na koniec dodajemy budynie i ponownie dokładnie mieszamy do powstania gładkiej masy bez grudek
- Do sera dodajemy białko i mieszamy przy pomocy szpatułki
- Na spód blaszki wykładamy herbatniki, wylewamy na nie masę sernikową
- Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę
- Po godzinie wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy. Sernik będzie tam jeszcze ok 30 minut w powoli zmniejszającej się temperaturze. Po tym czasie możemy uchylić drzwiczki piekarnika, aby ciasto wystygło całkowicie.
Jeśli nadal obawiacie się pieczenia sernika, wybierzcie wariant ciasta na zimno. Możecie także skusić się na wilgotny i pyszny sernik gotowany. Trikiem, którego możecie użyć jest też pieczenie w kąpieli wodnej. No więc jaki serniczek planujecie zrobić?
zobacz również:
Wspaniałe serniki – przepisy
Sernik z bezą na kruchym spodzie
Makowce, seromakowce i serniki – różne sprawdzone przepisy
Sernik z pierniczkami czyli piernikosernik