Makowce, seromakowce i serniki – różne sprawdzone przepisy
Święta i większe przyjęcia rodzinne nie mogą obejść się zarówno bez sernika jak i bez makowca. Warto wypróbować nowe przepisy lub ułatwić sobie pracę piekąc seromakowiec, czyli ciasto 2w1.
Sernik kokosowy
Spód:
-250g kokosowych herbatników
-50g wiórków kokosowych
-120g masła
-2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego
Ser:
-1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego)
-3 jajka
-puszka skondensowanego słodzonego mleka
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-125 ml oleju
-150 g wiórków kokosowych
-250 ml mleka
Wierzch:
-200 ml śmietany kremówki
-100 g białej czekolady
-wiórki kokosowe
-Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem
Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).
Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypujemy wiórkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Sernik królewski
Składniki:
-150g herbatników,
-1kg półtłustego białego sera,
-jajko,
-10 żółtek,
-5 białek,
-2 szklanki cukru,
-200g masła,
-budyń śmietankowy (40g),
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka aromatu pomarańczowego,
-skórka starta z pomarańczy,
-szczypta soli.
Wykonanie
Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, miękkie masło pokrojone w kostkę, sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka, skórkę startą z pomarańczy oraz aromat pomarańczowy dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciastka, równomiernie rozprowadzić. Piec około 40 minut w temp. 170st. Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Przed podaniem sernik polukrować.
Sernik miodowo – cynamonowy
Ciasto:
-1 szklanka mąki
-80 g masła
-1 żółtko
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-ew. łyżka wody
Nadzienie:
-1 kg sera z wiaderka
-3 jajka
-1 budyń śmietankowy
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanka oleju
-8 łyżek miodu
-sok z jednej cytryny
-1 łyżeczka cynamonu (może być ciut więcej)
-szczypta kardamonu
-Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem
Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy pokrojone masło, żółtko i proszek zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleić możemy dodać zimną wodę. Wykładamy dno foremki.
Nadzienie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ilość cynamonu proszę dostosować do swoich upodobań. Ja dodałam średnio czubatą łyżeczkę, ale jeśli nie lubimy takiej ilości cynamonu możemy ze spokojem zmniejszyć ilość.
Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 1,5 h. Studzimy w piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Sernik Złota Rosa
Składniki na kruchy spód:
-forma o wymiarach 20×30, może być troszkę większa, wtedy sernik będzie niższy
-300 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g cukru pudru
-100 g zimnego masła
-1 łyżka smalcu
-2 żółtka
-1 jajko
-szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą. Schłodzić 30 minut w lodówce. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę serową:
wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej
-1 kg sera z wiaderka
-1/2 szklanki oleju
-2 szklanki mleka
-1 szklanka cukru
-1 budyń śmietankowy/waniliowy
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 jajka
-4 żółtka
Ser dokładnie utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawać kolejno jajka i żółtka. Nie miksować długo, tylko tyle by składniki dokładnie się połączyły. Wsypać przesiany budyń, następnie mleko i olej. Wszystko połączyć i wylać na podpieczony spód. Masa będzie bardzo rzadka!! Piec 50 minut w 170-180 stopniach. Ja piekłam w 170! wszystko zależy od tego, jak mocne są Wasze piekarniki.
Składniki na piankę z rosą:
-6 białek
-300 ml cukru pudru
Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dokładnie ubijać. Gotową pianę wyłożyć na sernik. Temperaturę zmniejszyć do 140 stopni, wstawić sernik i piec ok. 10 minut. Tak by tylko lekko się zrumienił. Po 10 minutach, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać 5 minut. Wyciągnąć sernik na blat i ostudzić. Następnie schłodzić go w lodówce, najlepiej 12 godzin.
Sernik z kakao
Kruche ciasto:
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-250g margaryny Palma z murzynkiem,
-szklanka cukru,
-jajko,
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-3 łyżki kakao,
-kilka kropel olejku migdałowego.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
-1,30 kg półtłustego sera,
-2 szklanki cukru,
-125g margaryny Palma z murzynkiem,
-5 jajek,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.
Ser zmielić. Dodać żółtka, cukry oraz miękką, posiekaną na kawałki margarynę. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.
Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta.
Sernik piec około 75 minut w temp. 180st.
Sernik z karmelem
Składniki:
-180 g masła ( temp. pokojowa)
-100 g cukru
-1 kg twarogu ( może być z wiaderka)
-4 jajka
-2 budynie śmietankowe
-sok z jednej cytryny
Karmel:
-1 szklanka cukru
-1 szklanka wody
-Foremka keksówka wyłożona pergaminem, dodatkowo większe naczynie do pieczenia w kąpieli wodnej.
-Wrzątek.
Wykonanie:
Karmel: Na patelnie z jasnym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę, stawiamy na palnik i mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż masa zacznie przybierać jasny złoty kolor. Przez cały czas gotowania się wody z cukrem nie można mieszać dopiero jak zacznie brązowieć możemy kilka razy potrząsnąć patelnią. Do keksówki wlewamy gorący karmel starając się rozprowadzić go równomiernie.
Masa serowa: W misce ucieramy masło z cukrem. Gdy cukier będzie rozpuszczony albo prawie rozpuszczony dodajemy na przemian jajka i ser. Na sam koniec dodajemy budyń i sok z cytryny ( wystarczy wymieszać). Przekładamy na gorący karmel. Do większego naczynia wlewamy wrzątek, wkładamy do piekarnika a następnie bardzo ostrożnie wsuwamy keksówkę z ciastem. Pieczemy około 90 minut w 160*C ( dotknijmy ciasto palcem jeśli będzie sprężyste, nie będzie się kleić to znaczy, że sernik jest już upieczony). Wyjmujemy keksówkę z kąpieli i studzimy sernik najlepiej całą noc. Następnie przekładamy na półmisek jeśli chcemy możemy posypać orzechami włoskimi.
Sernik z syropem klonowym
Składniki na ciasteczkowo-orzechowy spód:
-forma o średnicy 23 cm
-100 g pełnoziarnistych herbatników
-100 g orzechów pekan, mogą być włoskie
-100 g roztopionego, przestudzonego masła
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Z zewnątrz zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową. Podwójnie ją owinąć, tak by podczas pieczenia woda nie dostała się do sernika. Orzechy posiekać. Ciasteczka zmielić i połączyć z orzechami i masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno foremki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę serową:
-900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
-75 g cukru
-budyń waniliowy, bez cukru
-180 ml syropu klonowego + trochę do polania
-6 jaj
-łyżeczka soku z cytryny
Twaróg, cukier, przesiany budyń i syrop klonowy połączyć. Miksując na niskich obrotach dodawać kolejno jajka. Mieszać krótko, tylko tyle by masa była gładka. Na końcu wlać sok z cytryny. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Formę umieścić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą (tak by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy). Piec w 170 stopniach przez 1 i 1/4 godziny. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, zdjąć folię aluminiową. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem sernik ogrzać do temperatury pokojowej. Polać wierzch syropem klonowym.
Sernik Snickers
Składniki:
-200g herbatników czekoladowych,
-100g masła.
Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
-750g białego sera,
-5 jajek,
-250g serka mascarpone,
-niepełna szklanka cukru pudru,
-szklanka tartych orzechów laskowych,
-1/2 szklanki mleka w proszku,
-200g kajmaku o smaku kakaowym,
-2 snickersy (każdy po 50g),
-2 czubate łyżki masła orzechowego,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-łyżka przyprawy do sernika i mas serowych.
Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie „wtapiając” je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Polewa:
-100g kajmaku o smaku kakaowym,
-baton snickers (50g),
-2 łyżki orzeszków w miodzie.
Wierzch sernika posmarować kajmakiem, posypać drobno posiekanym batonem oraz orzeszkami.
Sernik Pomarańczowa Delicja
Spód:
-1 szklanka mąki
-1 łyżka kakao
-100 g masła
-1 żółtko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-ew. 1 łyżeczka zimnej wody
Masa serowa:
-1 kg twarogu albo sera z wiaderka
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (bez miąższu)
-1 budyń śmietankowy
-skórka z 3 pomarańczy
-100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
-2 czubate łyżki kakao
-1/2 szklanki mleka
Galaretka:
-400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (należy przecedzić przez sitko)
-1 galaretka pomarańczowa
Polewa:
-150 g gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka
-3 łyżki masła
-2 łyżki cukru
-szczypta soli
-Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno formy. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko ( jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej 3-krotnie zmielić!). Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sok z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy i czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce, którą ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski), czekamy aż zacznie się rozpuszczać i mieszamy aż składniki się połączą. Lekko przestudzona polewą delikatnie polewamy sernik. Najlepiej jest to zrobić partiami polewamy częścią polewy, czekamy aż lekko zgęstnieje i później kolejna cześć polewy.
Sernik z żurawiną i musem malinowym
Spód:
-170g ciasteczek typu digestive,
-4-5 łyżek masła.
Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić.
Masa serowa:
-500g białego sera,
-500g serka mascarpone,
-4 jajka,
-żółtko,
-szklanka cukru,
-budyń waniliowy,
-1/2 szklanki suszonej żurawiny,
-100g białej czekolady,
-4 łyżki śmietanki 30%,
-50g malin,
-kilka łyżek likieru jajecznego.
Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód. Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy. Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. W wersji dla dorosłych podawać polane odrobiną likieru jajecznego.
Sernik Śliwka w czekoladzie
Składniki na spód ciasteczkowy – tortownica o średnicy 23 cm:
-240 g ciasteczek zbożowych
-100 g roztopionego masła
-łyżka przyprawy do piernika
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą. Część masy ciasteczkowej wcisnąć w dno, wyrównać, resztą obłożyć boki, schłodzić pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
-250 g suszonych śliwek
-sok 1/2 cytryny
-1/2 szklanki wody
-1 kg twarogu półtłustego
-5 jaj
-żółtko
-budyń bez cukru
-200 g cukru
-250 g gęstej śmietany 18 %
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki suszone umieścić w rondelku, wlać sok z cytryny i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładką masę. Ser zmielić przynajmniej 2 razy. W misie miksera umieścić ser, cukier i ostudzone śliwki. Zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać jajka, żółtko, budyń, śmietanę i przyprawę do piernika. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, po 10 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec kolejne 40 minut. Cała powierzchnia sernika powinna się ściąć, nie sprawdzamy sernika wkładając w środek patyczek, a jedynie dotykamy delikatnie środka, sprawdzając czy jest ścięty. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, jeszcze przez godzinę. Następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na polewę czekoladową:
-150 g gorzkiej czekolady
-2 łyżki śmietanki kremówki
-2 łyżki syropu piernikowego
Czekoladę, syrop i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić i posmarować górę i boki sernika. Schłodzić w lodówce przez godzinę
Sernik korzenny
Spód:
-10dag herbatników,
-3 łyżki margaryny,
-gwiazdka anyżu,
-3 ziarna kardamonu,
-1/2 łyżeczki imbiru,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-2 goździki,
-szczypta gałki muszkatołowej.
Masa serowa:
-75 dag półtłustego twarogu,
-2 jajka,
-5 dag cukru,
-skórka otarta z 1 pomarańczy,
-tabliczka mlecznej czekolady,
-czekoladowe gwiazdki,
-perełki cukrowe do dekoracji.
Przygotowanie
Wyskubać ziarna anyżu oraz kardamonu, połączyć z resztą przypraw, zmiksować przy użyciu blendera bądź utrzeć w moździerzu. Herbatniki pokruszyć, zmielić w blenderze. Zmieszać z przyprawami. Dodać stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 10min w temp. 200st. Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz skórką startą z pomarańczy na średnich oczkach. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 35min w temp. 160st. Zostawić sernik na godz w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Boki sernika polać stopioną czekoladą. Udekorować np. gwiazdkami oraz perełkami cukrowymi.
Sernik z adwokatem i drobinkami czekolady
Spód:
-20 dag herbatników,
-łyżeczka kakao,
-8 dag margaryny.
Masa serowa:
-1 kg półtłustego twarogu,
-4 jajka,
-3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków,
-szkl. likieru jajecznego,
-budyń waniliowy (40g),
-100g drobinek czekolady.
Przygotowanie
Herbatniki zmielić w blenderze. Wymieszać ze stopioną margaryną oraz kakao. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić.
Twaróg zmielić, zmiksować z jajkami i cukrem. Wsypać proszek budyniowy, dodać likier, zmiksować na gładką masę. Dodać drobinki czekoladowe, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowany spód. Piec ok. 60min w temp. 170st. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
SEROMAKOWCE
Seromak na kruchym cieście
Ciasto:
-500g mąki pszennej,
-200g masła,
-200g cukru,
-jajko,
-łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami.
Masa makowa:
-500g zmielonego maku ,
-3 szklanki mleka,
-200g cukru,
-2 jajka,
-skórka z cytryny,
-50g orzechów włoskich,
-70g mąki ziemniaczanej,
-60g masła,
-łyżka cynamonu.
Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście.
Masa serowa:
-750g białego sera,
-3 jajka,
-300g cukru,
-40g mąki ziemniaczanej,
-4 łyżki oleju rzepakowego,
-sok z cytryny
Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na cieście. Posypać resztą kruszonki. Piec około 50minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.
Sernik z makiem i wiśniami
Ciasto:
-300 g mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-3 żółtka
-200 g masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Masa makowa:
-300 g maku
-3 białka + szczypta soli
-5 łyżek cukru pudru
-2 łyżki miodu
-30 g roztopionego masła
-łyżka maki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kilka kropli olejku migdałowego
-1 łyżeczka kakao
-ew. bakalie
Masa serowa:
-1 kg mielonego sera
-szklanka cukru
-8 jajek
-200 g masła
-budyń śmietankowy
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-starta skórka z dwóch cytryn
-duży słoik wiśni ( około 0,5 kg)
-polewa
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na dużą blaszkę. Mak, miód, cukier, mąkę, masło, proszek, olejek, kakao chwilę ucieramy. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do masy makowej, dodać bakalie. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 180*C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy osączone wiśnie. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na wiśnie. Pieczemy około godzinny. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dekorujemy polewą. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cały czas mieszając czekoladę wlewamy mleko około 1/4 szklanki mleka.
Seromakowiec
Składniki na masę makową:
-300 g maku
-100 g masła
-3-4 łyżki miodu
-opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy, migdały
Mak zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Ostudzić i przelać na sicie wyścielonym gazą. Dokładnie odsączyć. Dodać miód, roztopione masło i ewentualnie bakalie. Wymieszać.
Składniki na ciasto makowe:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 espresso, ostudzone
-100 ml likieru Sheridan’s, u mnie tabliczka czekolady karmelowej
-2 żółtka
-3-4 łyżki mąki
-3-4 łyżki mielonych migdałów
-100 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć, kolejno dodawać żółtka. Wsypać masę makową i krótko zamieszać. Następnie roztopione w kąpieli wodnej czekolady, kawę, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić na później ok. 1/3 masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min, wystudzić.
Składniki na masę serową:
-500 g zmielonego twarogu
-250 g serka mascarpone
-100 g drobnego cukru
-4 jajka
-1 laska wanilii
-1 łyżka esencji waniliowej
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem, serkiem mascarpone i ziarenkami wydrążonymi z wanilii. Do masy dodać twaróg i mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać do sera i delikatnie wmieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód makowy, na masie łyżką nakładać odłożone wcześniej ciasto makowe. Piec w 160 stopniach przez ok 1,5 h na programie „góra-dół”*. Na najniższym poziomie piekarnika ustawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Po upieczeniu studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Naczynie z wodą wyciągnąć zaraz po upieczeniu. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą. Piekąc w większej formie, mój czas pieczenia wyniósł 1 godzinę.
Rzeszowiak
Ciasto kruche:
-250g mąki pszennej,
-2 żółtka,
-100g cukru,
-150g margaryny,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-4 łyżki śmietany 12%.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
Masa makowa:
-250g maku mielonego ,
-2 żółtka,
-1/2 szklanki mleka,
-1/2 szklanki cukru,
-łyżka margaryny,
-łyżka miodu,
-3 krople olejku migdałowego.
Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia.
Masa orzechowa:
-350g zmielonych orzechów włoskich,
-1/2 szklanki mleka,
-3/4 szklanki cukru,
-łyżka margaryny.
Mleko zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
-500g półtłustego twarogu,
-200g margaryny,
-300g cukru pudru,
-budyń śmietankowy,
-6 żółtek,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-łyżka mąki ziemniaczanej.
Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyń i mąkę. Dokładnie zmiksować.
Dodatkowo:
-10 białek,
-szczypta soli.
Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę. 1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową. Piec około 75minut w temp. 175st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.
MAKOWCE
Makowiec
Składniki:
-6 jajek
-szklanka cukru
-3 szklanki mąki
-250 g masła temp. pokojowa
-10 łyżek mleka
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-700 g maku
-250 g cukru
-150 g masła
-50 ml mleka
-3 jajka
-4 łyżki miodu
-1 łyżka kakao
-1 łyżka mąki kartoflanki
-olejek migdałowy
Dodatkowo:
-lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji
-Foremka 38×26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy a następnie przecedzamy przez sitko i gazę. Najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Następnie mielimy trzykrotnie.Do maku dodajemy rozpuszczone masło i pozostałe składniki. Jeśli będzie za mało słodkie można dosłodzić miodem. Całość ucieramy.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko a na sam koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blaszkę, następnie wykładamy masę makową i drugą część ciasta. Pieczemy w 180*C około 45-50 minut aż wierzch się zarumieni.
Po przestudzeniu dekorujemy dowolnie polewą albo lukrem. A na koniec posypujemy skórką pomarańczową, bakaliami.
Makowiec na kruchym cieście
Kruche ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej,
-4 żółtka,
-3/4 szklanki cukru,
-200g masła lub margaryny,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżka octu.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Masa makowa:
-puszka masy makowej,
-4 białka,
-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
-2 łyżki cukru,
-łyżka wódki.
Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Makowiec z bezą
Ciasto:
-4 jajka,
-250g margaryny Palma z murzynkiem,
-2 szklanki mąki pszennej,
-2 szklanki cukru,
-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżka proszku do pieczenia,
-kilka kropel olejku migdałowego.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.
Masa makowa:
-300g maku,
-2 białka,
-szklanka cukru,
-łyżka powideł śliwkowych,
-1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka
pomarańczowa).
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Beza:
-4 białka,
-1/2 szklanki cukru.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze przez około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.
Makowiec z białego maku
Ciasto:
-6 jajek
-1 szklanka drobnego cukru
-3 szklanki przesianej mąki (400g)
-250 g masła temp. pokojowa
-10 łyżek mleka
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-1 kg białego maku
-1,5 L wrzącego mleka albo wody (do maku)
-150 g rozpuszczonego masła
-3 jajka
-180 g cukru pudru
-100 g blanszowanych migdałów
-240 g konfitury pomarańczowej
-200 g marcepanu
-200 g kwaśnej śmietany 22%
-6 biszkoptów
-ew. 3 łyżki likieru migdałowego
Lukier:
-1,5 szklanki cukru pudru
-7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
-2 garstki grubo siekanych orzechów włoskich
-Foremka 40×26 cm, wyłożona pergaminem
Wykonanie:
Masa makowa: Dzień wcześniej zalewamy mak gorącym mlekiem albo wodą (może być pół na pół) i gotujemy na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Duży durszlak albo sitko wykładamy gazą i przekładamy mak do odsączenia z płynu. Następnie mielimy trzy razy. Przy drugim mieleniu dodajemy do maku biszkopty, marcepan i migdały. Gdy mak będzie już zmielony do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie ładnie połączona dodajemy na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy 2 łyżki białka, delikatnie mieszamy do połączenia a następnie dodajemy już wszystko. Na blaszkę wykładamy około 60% ciasta, następnie masa makowa na koniec pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut (wierzch ciasta powinien być złoty) w 180*C. Studzimy.
Lukier: Do cukru pudru dodajemy sok i mieszamy do połączenia. Lukier równomiernie rozprowadzamy na cieście a na koniec posypujemy orzechami.
Strucla z makiem
Ciasto:
-20 dag mąki,
-8 dag drożdży,
– 4 dag cukru,
-jajko,
-szczypta soli,
-1/4 szkl. cukru,
-10 dag margaryny.
Mleko podgrzać. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn i resztę składników. Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwłakować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.
Nadzienie:
-puszka masy makowej,
-1 białko.
Białko ubić na sztywna pianę, wymieszać z masą makową. Masę wyłożyć na środek ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Zakładać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na blaszkę i odstawić na ok. 45 min.
Dodatkowo:
-1 żółtko,
-2 łyżki słodkiej śmietanki.
Żółtko rozmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować .
zobacz również:
- Pomysły na pyszne serniki – sprawdzone przepisy
- Wspaniałe serniki – przepisy
- Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy
- Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki