Sernik z pierniczkami czyli piernikosernik

4 stycznia 2016, dodał: zaneta2015
Artykuł zewnętrzny

 

Przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami – genialne cisto łączące delikatność sernika z wyrazistymi nutami korzennymi mięciutkich pierniczków

 

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast cieszących się od lat niesłabnącą popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Nic więc dziwnego, że sernik doczekał się bardzo wielu odsłon i serwowany jest na mnóstwo sposobów. Lista sernikowych dodatków, które mają ulepszyć i urozmaicić tradycyjne receptury w zasadzie nie ma końca. Sernik łączony jest między innymi z makiem, z owocami, z toffi czy z bezą, ale jedną z najwspanialszych kompozycji smakowych tworzy z… aromatycznym piernikiem! Poniżej przedstawiamy wspaniały przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi mięciutkimi pierniczkami w czekoladzie z soczystym wypełnieniem owocowym.  To genialne, pyszne ciasto łączące delikatność sernika z wyrazistymi nutami korzennymi pulchnych pierniczków. Wspaniale smakuje, ma idealną konsystencję a dodatkowo świetnie się prezentuje, dlatego podbija podniebienia, zachwyca i cieszy oczy nawet najbardziej wybrednych i wymagających smakoszy. Warto wypróbować przepis, bo efekt końcowy jest naprawdę zniewalający! Zatem do dzieła

1

Potrzebne składniki:

Masa serowa:
1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego

4 jajka

2,5 łyżki budyniu waniliowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
300 g (1,5 opakowania ) pierniczków Lambertz – puszystych gwiazdek z nadzieniem wiśniowym o smaku rumowym bogato nadziewanych w czekoladzie

 

Spód sernika:
200 g ciasteczek owsianych

2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
łyżeczka masła

 

Do dekoracji:

Płatki migdałowe, orzechy laskowe , pierniki precle w czekoladzie Lambertz

 

Przygotowanie:

Owsiane ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstawić do lodówki.  Następnie przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryć nadziewanymi pierniczkami gwiazdkami Lambertz i ponownie przykryć je pozostałą masą sernikową.

 

Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 – 165 stopni przez ok 75 minut.  Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblać ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Gotowe!!! Smacznego!

 

Porada: Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy lub użyty w przepisie wiśniowo-rumowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.

 

lambertz.com

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Świąteczny makijaż
Koniecznie trzeba fajnie wyglądać, bo cała rodzinka patrzy i ocenia;)
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Wg mnie znani projektanci nie szyją niczego dla zwykłych ludzi, ja nie umiałabym...
Dopłaty do węgla
Odchodzenie od węgla powinno wykluczyć dopłat,y żeby nie zachęcać do kupna dużych ilości...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.