Różne dania z majonezem: sałatki, dipy, ciasta i przekąski! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Różne dania z majonezem: sałatki, dipy, ciasta i przekąski!

2 czerwca 2020, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Majonez to podstawa wielu dań, sałatek, czy grillowanych warzyw. Przygotowałam dla Was zbiór najlepszych przepisów, w których możecie wykorzystać majonez.

tortilla z majonezem

 

Co nieco o majonezie

Jest to gęsty sos, który przygotowuje się z oleju lub oliwy z oliwek oraz żółtek jaj, a czasem też i musztardy, octu czy cukru. Jego korzenie sięgają Francji, bo tam właśnie został najbardziej rozpowszechniony jednak dokładnie nie wiadomo gdzie i kiedy został wymyślony. Jednak najczęściej powtarzaną historią jest ta, w której kucharz księcia Richelieu przygotował zwycięski sos po wygranej bitwie. Z kolei trochę mniej popularna wersja mówi o kucharzu, który poznał przepis od miejscowych.

Majonezu używamy głównie jako dodatek do wielu dań, szczególnie w okresach świątecznych. Możemy rozróżnić trzy rodzaje majonezu:

  • majonez wysokotłuszczowy – powyżej 78,5% tłuszcz
  • majonez stołowy – 50,5-78,5% tłuszczu
  • majonez niskotłuszczowy – poniżej 50,5% tłuszczu

Dip czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu

Co kupić?

  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu śmietankowego lub naturalnego
  • sól, pieprz lub czarnuszka
  • posiekany koperek lub rzeżucha
  • łyżka majonezu

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić w chłodne miejsce.

Domowy majonez z cytryną

składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka oliwy lub oleju np: słonecznikowy, rzepakowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku
  • sól
  • biały pieprz
  • musztarda stołowa 1 łyżeczka

Żółtka utrzyj ręcznie lub mikserem z solą na gładką puszystą masę, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżeczce oliwę.
Kiedy masa zgęstnieje, nadal cały czas ucierając, dodaj sok z cytryny, musztardę, przypraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Prosta sałatka z rzodkiewką i majonezem

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • ogórek zielony – wedle upodobań
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez – kilka łyżek (najlepiej ostry)

 Przygotowanie:

Umyć dokładnie rzodkiewki, szczypiorek i ogórka. Ugotować jajka. Pokroić rzodkiewki w plasterki. Obrać ugotowane jajka. Pokroić drobno jajka, ogórek i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka łyżek majonezu, wszystko delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem.

Babeczki majonezowe

Co kupić?

  • 4 średniej wielkości jajka
  • 3/4szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać trochę mniej, bo babeczki po upieczeniu są naprawdę bardzo słodkie)
  • 1/2 szklanki majonezu, tutaj w roli głównej kętrzyński
  • odrobinę soku z cytryny
  • szczyptę soli.

Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy (można użyć miksera) ze sobą jajka i cukier.

 

Krewetki królewskie w sosie majonezowym z kolendrą

składniki:

  •  12 krewetek królewskich
  •  2 łyżki oliwy
  •  100 gram majonezu
  •  limonka
  •  pół ząbka czosnku, papryka w proszku
  •  świeża kolendra

Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z połowy limonki. Zmieszać z majonezem. Dodać wyciśnięty sok z limonki, zmiażdżony czosnek i dwie łyżki posiekanej kolendry. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Nadziać krewetki na szpikulce (mrożone wcześniej rozmrozić), posmarować oliwą z oliwek i położyć na patelni grillowej lub grillować w piekarniku (po 3 do 5 minut z każdej strony). Zdjąć krewetki ze szpikulców i podawać z sosem majonezowym, udekorować sałatą i papryką w proszku.

Ciasto ucierane z majonezem

Co kupić?

  • 4 jajka
  • niecała szklanka cukru
  • szklanka majonezu bądź mały słoiczek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez, olejek śmietankowy, mąkę i  proszek do pieczenia.
Ubijamy białka, a następnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Przekładamy masę do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem) formy  i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. do 160 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Babka majonezowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w nagrzanym do 175 st. piekarniku, przez ok. 45-50 min. Dobra rada: na upieczoną babkę można wylać lukier lub polewę, np. czekoladową. Również, można do ciasta dodać olejek aromatyczny, np. śmietankowy.

Schabowe z majonezem i pieczarkami

Składniki :

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • 1/2 szklanki utartego sera żółtego ( ucieram zawsze końcówki i mam zamrożone )
  • 8 dużych kapeluszy pieczarek
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 8 cieniutkich plasterków wędzonki ( użyłam włoskiej szynki Jamon Serrano bo po prostu miałam – ale bez przesady może być inna )
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki Delikatu Knorra

Przygotowanie:

Kotlety ,, rozklepać ” tłuczkiem do mięsa na cienki płat . Posolić , posypać mielonym pieprzem , posmarować majonezem , posypać każdy łyżką sera zmieszanego z koprem .Złożyć na pół. Doprawić po wierzchu Delikatem. Panierować w jajku i bułce tartej ( dwukrotnie ).
Z pieczarek wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapelusze na rumiano z obu stron ( obok podsmażyć ogonki ). Zdjąć z patelni .Przestudzić . Ogonki drobno usiekać i zmieszać z serem zmieszanym z koperkiem ) .Uformować 8 kulek .W każdą pieczarkę włożyć kulkę nadzienia .Wędzonkę owinąć wkoło pieczarki tak by farsz nie wypadał. Z góry lekko ścisnąć i spiąć wykałaczkami. Włożyć na tłuszcz od smażenia pieczarek i chwilę rumienić delikatnie przekładając na drugą stronę , przykryć pokrywką i poddusić .
W czasie kiedy pieczarki się duszą – usmażyć na rumiano (na rozgrzanym oleju z masłem ) kotlety schabowe .
Podawać z ziemniakami obkładając kotlety pakiecikami pieczarkowymi.
Mama zadowolona bo ma schabowe – ja zadowolona bo jest coś nowego- Smaczne.
Uprzedzam ,że wychodzą z tego 2 duże porcje – ja po prostu połowę zamroziłam na zaś potem , a połowę podzieliłam na połowę i starczyło ( tzn. po pół kotleta i 2 pieczarki na jedną porcję )

Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

Składniki :

  • 4 kawałki filetów z łososia ze skórką
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • pieprz cytrynowy
  • mąka
  • olej ( ja użyłam z pestek winogron )
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki pokrojonego koperku

Przygotowanie:

Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło. Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety . Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni . Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.

Jajka marynowane w majonezie

Co kupić?

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Pozostała zalewa z marynowanej papryki lub ogórków konserwowych (zależy jaki kto lubi smak)
  • majonez
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Po zjedzeniu papryki lub ogórków pozostaje nam zalewa. Do pozostałej w słoiku zalewy wkładamy ugotowane na twardo, obrane jajka. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 2 dni.  Jajka wyjmujemy z zalewy, osączamy, kroimy na połowę, dekorujemy majonezem. Posypujemy świeżym szczypiorkiem

Ptysie ze smażonym łososiem i majonezem

Składniki :

  • kawałek usmażonego na maśle łososia ( wystudzony – tak mniej więcej 4 łyżki po rozgnieceniu )
  • 2 łyżki majonezu
  • mielony pieprz
  • 4 ptysie

Przygotowanie:

Łososia rozdrobnić widelcem i zmieszać z majonezem i doprawić pieprzem .Ptysie przekroić na pół i napełnić farszem . Góry od ptysi wetknąć w farsz . Udekorować .

 

zobacz również:

 

Dipy do surowych warzyw sprawdzone przepisy

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne

Sałatki bez mięsa – różne przepisy

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz