Rozgrzewające zupy na zimową aurę

21 lutego 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mróz za oknem, oto nasze propozycje na szybkie rozgrzanie organizmu po powrocie z pracy. Taką zupę warto ugotować na dwa dni: na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! Podawaj ją z bagietką z masłem, grzankami lub pożywnym makaronem: syci i w brzuchu nie burczy.

zupka

składniki:

  • 30 dag zielonej lub czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • puszka pomidorów (ewentualnie koncentrat)
  • 2 cebule
  • liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier
  • 2 kostki rosołowe
  • czosnek
  • olej

Soczewicę gotujemy w  3 litrach wody.  Usuwamy sitkiem szumowiny, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku)oraz dwie kostki rosołowe. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. dodajemy marchewkę i razem chwilkę  smażymy.  Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, majeranek,  czosnek przeciśnięty przez praskę. Podajemy z  bagietką.

Gorący Kociołek Meksykański:

  • kiełbasa surowa lub inna wędzona
  • puszka kukurydzy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • bulion 0,75 litra
  • fasolka szparagowa
  • 2 marchewki
  • fasola czerwona opcjonalnie
  • puszka pomidorów
  • koperek lub natka
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, paprykę, marchewkę, dodać kiełbasę. W osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Wszystko to zalać bulionem, dodać przyprawy, czosnek, na sam koniec posypać koperkiem, gotować około 30 minut. Gorąca rozgrzewająca zupa na jesienne długie wieczory.

file1283506731

Kolorowapani

Rozgrzewający kociołek na zimę:

  • 8 udek kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduży batat
  • 2 marchewki
  • 2 selery naciowe
  • 2 banany zielone
  • 1/4 szklanki soczewicy
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 150 gram makaronu
  • bukiet ziół

W płaskim naczyniu połączyć mąkę, sól i połowę pieprzu, kurczaka pozbawić kości, skóry i pokroić na małe kawałki, obtaczać w mące z przyprawami, rozgrzać oliwę i smażyć mięso. Zrumienione kawałki odstawić, na tej samej patelni usmażyć cebulę i czosnek, dodać batata pokrojonego w  kostkę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz drobno posiekanego selera naciowego. Wszystko razem smażyć około 2 minuty, dodać pokrojonego w  plasterki banana, soczewicę, kurczaka, bulion, resztkę soli i pieprzu, sos chili oraz bukiet ziół, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, dodać makaron i dusić dodatkowo około 10 minut, kociołek podawać gorący, udekorować natką pietruszki.

Polecamy książkę ZUPY Annie Bell Wydawnictwa GJ Książki.pl – można kupić TUTAJ

Zobacz również:

  1. Diabelski kociołek
  2. Jesienny kociołek z zacierkami
  3. Gorący kociołek meksykański
  4. Rozgrzewający kociołek na zimę
  5. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  6. Kociołek cygański
  7. Zupy świata – czy warto jeść zupy?
  8. Dania jednogarnkowe