Babka gotowana

21 lutego 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
Składniki
– kostka margaryny LUB szklanka oleju
– 6 jaj
– szklanka cukru
– szklanka mąki tortowej
– szklanka mąki ziemniaczanej LUB szklanka budyniu w proszku
– 1/2 proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– sok z półówki cytryny LUB kilka kropli zapachu migdałowego
– odrobina startej skórki z cytryny
ewentualnie kilka kropli alkoholu, np. rumu

UWAGA wszystkie składniki powinny być albo schłodzone albo podobną temperaturę (można na godzinę przed zrobienie ciasta wystawić wszystkie i ogrzać w temperaturze pokojowej), aby nie zwarzyły się podczas miksowania.

Masło utrzeć z cukrem i wbijać po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do gotowania.
Zagotować wodę w garnku, woda powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu gazu ciasto zostawić w otwartej formie ok. 10 min. Polać polewą czekoladową i np. posypać wiórkami kokosowymi.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz