Rozgrzewające przyprawy korzenne

24 października 2022, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczne przyprawy korzenne nie tylko dodają smaku potrawom i ciastom, ale i pomogą ci się rozgrzać w chłodny dzień. Które przyprawy stosować, aby zimne dni nie były tak groźne?

Gdy jest Ci zimno, ogrzewasz się przy kominku czy grzejniku. Zakładasz ciepły sweter, wełniane skarpety i jeszcze przykrywasz się kocem. Te sposoby sprawiają, że jest Ci ciepło, ale tylko przez chwilę, bo ogrzewają zewnetrznie. A nie lepiej byłoby rozgrzać organizm od środka? Pewnie, że tak. Mnie w tym pomagają korzenne przyprawy. Spróbuj koniecznie i Ty, a przekonasz się że było warto.

Cynamon, imbir, goździki, kardamon to moje rozgrzewające przyprawy korzenne. Zazwyczaj dodajemy je do świątecznych dań, wypieków. Nie bez powodu też dodaje się te przyprawy do typowego grzanego piwa czy wina.

Ja osobiście dodaje te przyprawy nie tylko do potraw, ale do wszystkich napojów.

Jakiś czas temu zrobiłam sobie kawę z imbirem, kardamonem i cynamonem. I wiecie co, jest naprawdę pyszna. Zamiast mleka dodaję właśnie te korzenie. Wystarczy ich naprawdę odrobinkę. Doskonale podkreślają smak kawy, a co najważniejsze taki napój delikatnie pobudza i rozgrzewa.

Korzenie te świetnie nadają sie do każdej herbaty, zielonej, czarnej, czerwonej czy owocowej.

Możesz też zrobić sobie rozgrzewający napój z samych goździków. Ja robie go tak: 6-7 goździków zalewam wrzącą wodą i parzę pod przykryciem 5 minut. Następnie przelewam przez sitko i piję małymi łyczkami.

Ważna wiadomość dla wszystkich! Przyprawy korzenne nie tylko rozgrzewają, ale też doskonale radzą sobie w przypadku niedyspozycji żołądkowych..