Rozgrzewające napoje to świetny pomysł na mroźne dni. Jeśli przemarzłaś do szpiku kości i szukasz sposobu na szybkie rozgrzanie, jest na to rada. Wystarczy, że do kawy czy herbaty dodasz niezastąpione przyprawy korzenne. Będzie ciepło i smacznie.
Popularne napoje, jak kawa czy herbata, są pite przez nas (szczególnie ta druga pozycja) wiele razy w ciągu dnia. Niestety samo ich picie z dodatkiem cukru czy cytryny w czarnej herbacie nie pomoże rozgrzać naszego organizmu na dłużej. Dlatego polecam do picia wszystkich napojów następujące dodatki:
– Kardamon
– Cynamon
– Imbir
– Goździki
Do sporządzanej kawy obowiązkowo dodawaj wszystkie powyższe przyprawy. Na jedną porcję kawy daj 2 goździki, ciut kardamonu oraz cynamonu i świeży (niesproszkowany) korzeń imbiru, tak około 1 cm. Smak tak przygotowanej kawy może by cierpki, dlatego polecam dodanie łyżeczki miodu.
Do herbaty zielonej, czarnej i czerwonej dodaj imbir i obowiązkowo kardamon. Możesz też przyrządzić napar z samych goździków. W tym celu 5 goździków zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem 5-7 minut. Odcedź i pij.
Zapewniam cię, że gdy będziesz stosować te rozgrzewające przyprawy, będzie Ci ciepło nawet w najmroźniejsze dni. Dlatego nie zapomnij o nich przy sporządzaniu swojego ulubionego napoju.
zobacz również:
- Herbaty rozgrzewające – różne przepisy
- Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?
- Jak zrobić gorącą czekoladę?
- Drinki z rumem – różne przepisy