Włoska restauracja na Piotrkowskiej NITKA w Łodzi – opinia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Włoska restauracja na Piotrkowskiej NITKA w Łodzi – opinia

6 marca 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

W ramach akcji BLOGERZY SMAKUJĄ zapraszamy na podróż do smakowitej krainy włoskich da wraz z restauracją NITKA w Łodzi. Przepyszne propozycje kuchni włoskiej, które serwuje restauracja NITKA całkowicie skradły nasze serce i kubki smakowe. Ręcznie wykonywane makarony, chrupiąca pizza ze świeżutkimi dodatkami na włoską nutę, smaczne przekąski i zupy, rewelacyjne desery – to miejsce na kulinarnej mapie Łodzi warto odwiedzić i do niego wracać.

Na powitanie gości lokal serwuje pyszne czekadełko: prawdziwe, cieplutkie i chrupiące paluszki grissini z dodatkiem wyśmienitego sosu na bazie pomidorów, bakłażanów i oliwek. Nie mogłabym rozpocząć włoskiej uczty bez skosztowania wyśmienitych przekąsek: można tutaj zamówić deskę oryginalnych włoskich serów lub wędlin, ale też poprosić o miks tych produktów. Przyjemnie było skosztować oryginalnych wyselekcjonowanych włoskich smakowitości w otoczeniu orzechów, owoców i kieliszeczka limoncello. Otrzymujecie naprawdę obfitość i hojność pysznych wędlin, oliwek, serów ale też cieplutką ciabattę, która zaostrza Wasz apetyt na dalsze kulinarne doznania. Karta win jest niezwykle bogata i serwuje swoim gościom szeroki wachlarz najlepszych włoskich alkoholi, ale też różne inne propozycje napojów alkoholowych i bezalkoholowych.

Restauracja mieści się w Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej 56 w Łodzi czyli najdłuższym deptaku w Europie. Jest klimatyczna i nowocześnie urządzona, idealnie nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi, brunch, spotkanie biznesowe czy rodzinne. Karta menu jest dość obszerna, ale zapewniam, że zostanie obsłużenie w sposób królewski, a  Wasze kubki smakowe oszaleją po wizycie w tym miejscu.

Swoją przygodę z NITKĄ rozpoczęliśmy godnie i z przytupem, Skoncentrowaliśmy się na kilku sztandarowych daniach, jakimi bez wątpienia jest pizza tartufo z pastą truflową, salami spianata, figami, serami mascarpone i mozzarella. Pasta z trufli to dość drogi dodatek do pizzy, ale warto spróbować takiego polączenia, bo jest niezwykle oryginalne i niespotykane. Zrobiona z nich pasta ma bardzo intensywny zapach grzybów i lasu. W smaku jest lekko słona, minimalnie słodkawa. Masz wrażenie, że bardziej czujesz ją w nosie niż w ustach. Same trufle są w smaku wyraziste i lekko słone, przywołują zapach lasu. Pizza z pastą truflową z dodatkiem fig i serów tworzy poetyckie wręcz wrażenie na języku. Oczywiście nie bez znaczenia jest wybitne ciasto, które przygotowano pieczołowicie i zgodnie z tradycyjną recepturą. Kolejnym razem chcielibyśmy skosztować jeszcze innych rodzajów pizzy np. FIGA z ricottą, orzechami włoskimi i mascarpone lub BURRATA ze świeżą bazylią, serem burrata i pomidorkami confi.

Jestem miłośniczką makaronowych dań, więc z przyjemnością zdecydowałam się na pappardelle ze szpinakiem, kurczakiem i serem gorgonzola. Makaron jak wspomniała jest przygotowywany na miejscu w lokalu przez szefa kuchni, które wiele lat spędził w Toskanii gotując i tworząc potrawy w tamtejszym rejonie. Makaron bezbłędny, świetnym dodatkiem jest świeży szpinak, który w połączeniu z muślinowym serowym sosem tworzy doskonałe połączenie.  Myślę, że warto przyjrzeć się innym pozycjom w karcie menu np: garganelli (charakterystyczny dla kuchni z rejonu Romagna, idealnie komponujący się z sosami serowymi czy śmietanowymi) w sosie śmietanowym lub penne z łososiem. Makarony włoskie są zróżnicowane pod względem wielkości i smaku. Pappardelle jest to makaron zdecydowanie szerszy niż znany nam tagliatelle, ale jego mięsisty smak spełni wymagania najbardziej wybrednych smakoszy i makaroniarzy.

Jak tu nie kochać włoskiej kuchni, jeśli jeszcze w perspektywie oczekujecie na pyszny deser? Nie mogłabym nie skosztować wariacji na temat panna cotty czy sernika z ricottą. Zwieńczenie naszej kolacji absolutnie mnie zachwyciło: desery smakowały nieziemsko, delikatność i kompozycja poszczególnych składników te feeria smaków i eksplozja wszystkich naszych zmysłów. Tiramisu nie tylko cieszy oko finezją przygotowania, ale też jest godne każdego łasucha. Koniecznie trzeba skosztować dan serwowanych przez NITKĘ, każdy gośc jest tutaj rozpieszczany a jego fantazje kulinarne w pełni zaspokojone.

Restauracja NITKA

ulica Piotrkowska 56 Łódź

nitkalodz

Facebook

testowała: Katarzyna Lewandowska

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...