Rozetki ziemniaczano – serowe

7 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Ciekawy i smaczny sposób na podanie ziemniaków do obiadu

składniki:

  • 3 ugotowanych ziemniaków
  • 1 czubata szkl. startego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • do smaku: sól, papryka słodka mielona, starta gałka muszkatołowa

sposób przygotowania:

Ziemniaki zaraz po ugotowaniu utłukłam na gładką masę i dolałam mleko. Gdy wystygły dosypałam drobno starty żółty ser – akurat miałam Goudę – wbiłam jajka i doprawiłam solą, papryką i świeżo startą gałką muszkatołową, dokładnie wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskałam niewielkie rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15 min. aż się zezłociły. Podałam do pieczeni z sosem cebulowo-śliwkowym, ale doskonałe są też jako gorąca przekąska z jakimś dipem.

file1289152132



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz