Pyszny rosół domowy z kluseczkami
Zawsze robiłam lane lub kładzione kluseczki ,, ręcznie ,, . Moja internetowa przyjaciółka -Henia pomyślała o mojej wygodzie i podesłała mi takie fikuśne pokryweczki do robienia klusek . Ale ulga .
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 1/2 kurczaka ( lub lepiej ćwiartka kury )
- 30 dag wołowiny rosołowej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1 goździk
- 1 suszony grzybek
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- szczypta suszonego lubczyku ( lub kawałek świeżego )
- karmel zrobiony z 1/2 łyżeczki cukru
- przyprawa do zup jaką kto lubi
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/5 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła + 1 łyżka do gotowania
- sól
- szczypta kurkumy
- 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki
Kurczaka, wołowinę, warzywa, goździk, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, grzybek zalać 6 szklankami zimnej wody, lekko osolić i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie ok 2 godzin . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić . Na patelence zrobić karmel i rozprowadzić go rosołem .Doprawić rosół do smaku .
Po półtorej godzinie gotowania rosołu nastawić osoloną wodę z łyżką masła na kluseczki .
Wyrobić ciasto z mąki, wody, jajka, szczypty soli, szczypty kurkumy i 4 łyżek natki pietruszki ( jest luźne ale tak ma być )
Pokrywkę do robienia klusek lanych przepłukać zimną wodą i nałożyć na garnek z gotującą się wodą. Położyć na nią ciasto i ,,łopatką ” rozprowadzać ciasto dociskając do pokrywki tak by przeciskało się przez dziurki i wpadało do wody .Gotować 2 minuty od chwili jak wypłyną . Odcedzić .
Układać kluseczki na talerzach i zalewać gorącym rosołem – posypać natką pietruszki.
Dziękuję Heniu .