Pyszny rosół domowy z kluseczkami

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zawsze robiłam lane lub kładzione kluseczki ,, ręcznie ,, . Moja internetowa przyjaciółka -Henia pomyślała o mojej wygodzie i podesłała mi takie fikuśne pokryweczki do robienia klusek . Ale ulga .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 1/2 kurczaka ( lub lepiej ćwiartka kury )
  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 suszony grzybek
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta suszonego lubczyku ( lub kawałek świeżego )
  • karmel zrobiony z 1/2 łyżeczki cukru
  • przyprawa do zup jaką kto lubi
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła + 1 łyżka do gotowania
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki

Kurczaka, wołowinę, warzywa, goździk, listek laurowy,  ziele angielskie, lubczyk, grzybek zalać 6 szklankami zimnej wody, lekko osolić i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie ok 2 godzin . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić . Na patelence zrobić karmel i rozprowadzić go rosołem .Doprawić rosół do smaku .

Po półtorej godzinie gotowania rosołu nastawić osoloną wodę z łyżką masła na kluseczki .

Wyrobić ciasto z mąki, wody, jajka, szczypty soli, szczypty kurkumy i 4 łyżek natki pietruszki ( jest luźne ale tak ma być )

Pokrywkę do robienia klusek lanych przepłukać zimną wodą i nałożyć na garnek z gotującą się wodą. Położyć na nią ciasto i ,,łopatką ” rozprowadzać ciasto dociskając do pokrywki tak by przeciskało się przez dziurki i wpadało do wody .Gotować  2 minuty od chwili jak  wypłyną . Odcedzić .

Układać kluseczki na talerzach i zalewać gorącym rosołem – posypać natką pietruszki.

Dziękuję Heniu .

file1292846003