Rolada gruszkowa z suszonymi owocami
Składniki: 400g mąki, 22ml wody, 1 łyżeczka octu, sól, 1 jajko, 2 łyżki oleju, tłuszcz do smarowania blachy.
Nadzienie: 800g gruszek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100g suszonych fig, 100g suszonych daktyli, 50g rodzynek, 50ml oleju słonecznikowego, 4 łyżki bułki tarte.
Syrop: 50ml wody, 50g cukru.
Wykonanie: Przesianą mąkę zagniatamy z wodą, octem, szczyptą soli, jajkiem i olejem. Dokładniw wyrabiamy na gładkie ciasto, zawijamy w folię i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie, wałkujemy ciasto na cienkie łaty, za pomocą wałka przenosimy je na ściereczkę i delikatnie rozciągamy, aż będzie cieniutkie. Obrane gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w grube plastry i mieszamy z cukrem waniliowym. Suszone owoce kroimy na małe kawałki i dodajemy razem z rodzynkami do gruszek. Zostawiamy na godzinę, aby spęczniały. Płaty ciasta smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy na nie nadzienie i za pomocą ściereczki, zwijamy rolady. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obie zagniatamy w kształt podkowy. Pieczemy około 45 minut w 180st.C. Podczas pieczenia, dwukrotnie zwilżamy je odrobiną wody. Po upieczeniu, ciepłe rolady polewamy letnim syropem z wody gotowanej z cukru około 5 minut. Rolady zostawiamy do wystygnięcia a następnie kroimy na kawałki.