Rodzaje kasz: która jest najzdrowsza? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rodzaje kasz: która jest najzdrowsza?

18 listopada 2021, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kasze mają bardzo wiele właściwości zarówno odżywczych, jak i leczniczych. Poprawiają funkcjonowanie nerek, dróg żółciowych i wspomagają regenerację wątroby, wpływają pozytywnie na stan układu nerwowego i mózgu.

danie z kaszą

Natomiast bogactwo składników mineralnych, jak cynk, selen i siarka poprawia stan skóry i włosów. Cynk jest niezbędny w procesie powstawania kolagenu, selen natomiast chroni przed wolnymi rodnikami, a siarka dba o prawidłowe nawilżenie skóry. Kasze, to także bogactwo skrobi oraz błonnika poprawiającego nasz metabolizm. Nie rozgotowana kasza (ugotowana na sypko), bez dodatku tłuszczu czy zawiesistego sosu jest lekkostrawna, nie obciąża żołądka, poprawia pracę jelit, co zapobiega zaparciom, tworzeniu się polipów w jelicie grubym oraz przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego. Kasze są również źródłem białka roślinnego, jest to białko wysokiej wartości odżywczej, jednak nie zawiera w swoim składzie dwóch ważnych aminokwasów: lizyny i tryptofanu, których organizm nie umie sam wytworzyć. Dlatego, aby skomponować posiłek w pełni wartościowy kasze najlepiej jeść w towarzystwie białka zwierzęcego: mięsa lub mleka. Dość wysoka zawartość potasu w kaszach obniża ciśnienie tętnicze, a obecność żelaza powoduje, że kasze są polecane anemikom.

danie z kaszą

Są jednak pewne przeciwwskazania jeśli chodzi o spożywanie kasz. Ze względu na zawartość siarki, fosforu i chloru kasze nie są wskazane dla osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz dla osób cierpiących na zgagę. Zbyt często nie powinny także gościć na stołach osób w trakcie leczenia nowotworów czy też z wysoką gorączką.

Kasza jaglana jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów i jako jedyne zboże ma odczyn zasadowy, zawiera także lecytynę, która ma zbawienny wpływ na pracę mózgu. Krzemionka, bardzo rzadko występującą w produktach spożywczych zbawiennie działa na paznokcie, zęby, włosy, skórę oraz stawy. Kasza ta ma także sporo skrobi, dużo białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest słodkawa w smaku. Nie zawiera glutenu.

kasza gryczana z jajkiem

Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, także pomaga przy zaparciach. Jest również moczopędna, ma działanie odświeżające. Zawiera gluten.

Kasza kukurydziana zawiera białko, jednak nie jest ono białkiem wartościowym, jest polecana alergikom i chorym na anemię. Nie zawiera glutenu.

Kasza kuskus jest chyba najmniej wartościową kaszą, pozyskiwana jest z pszenicy durum. Nie zawiera praktycznie w ogóle błonnika, ma niewielkie ilości witamin i minerałów. Jest lekkostrawna i sycąca. Zawiera gluten.

Kasza manna. Drobniutka kasza manna, lekkostrawna, jednak nie bardzo wartościowa. Zawiera gluten.

Wszystkie kasze są zbliżonej kaloryczności, 100 g kaszy gryczanej, to 336 kcal, 100 g kaszy manny 348 kcal, 100 g kaszy perłowej 327 kcal. Dla porównania 100 g ryżu białego 344 kcal, natomiast 100 g ryżu brązowego, to 322 kcal

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Dania z cieciorki, ciecierzycy

  2. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

  3. Kuchnia węgierska – tradycyjne dania i przepisy

  4. Kremowe puddingi czyli przepisy na budyń z warzyw i owoców

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz