Słowo pudding kojarzy się nam z budyniem, ale w Anglii oznacza ono ogólnie danie deserowe lub rodzaj deseru, a także przystawkę do obiadu lub kaszankę. Zajmiemy się jednak dzisiaj tylko tą częścią przepisów, które definiują pudding jako pyszny, słodki deser.
Pudding, jak już wspomniano, to potrawa kuchni angielskiej o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, przyrządzana zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, a także mięsa, ryb, tłuszczu, z dodatkiem przypraw, gotowana na parze lub pieczona. Może być zawinięty w ciasto gotowane bądź pieczone, o smaku słodkim lub słonym. Pudding można podawać jako danie główne (np. z łojem wołowym) bądź też jako deser (z dodatkiem masła, czekolady itp.). Tradycyjny angielski pudding powinien być na biszkoptowym cieście, przyrządzony z wielu jajek, z melasą, syropem albo owocami. Serwowany ze specjalną polewą – niepowtarzalnie angielskim, słodkim, żółtym jajecznym sosem waniliowym na mleku o nazwie „custard” – dodawanym zarówno dla smaku jak i żeby związać masę puddingową. Inne odmiany to Sticky Toffee Pudding (pudding karmelowy) czy Bread and Butter Pudding (pudding z chleba i masła) oraz white pudding, plum pudding, Yorkshire pudding oraz Christmas pudding. Rodzajem szkockiego puddingu jest spotted dick. Jeśli jednak zetkniecie się z black pudding, pamiętajcie, że chodzi o kaszankę.
Za: www.nawidelcu.pl, www.pinezka.pl.
Pudding angielski
Składniki:
– 100 g mąki z proszkiem do pieczenia – 50 g margaryny
– 50 g cukru
– ok. 50 g suszonych owoców (rodzynek i sułtanek)
– 1 ubite jajko, trochę mleka
– 2 łyżki melasy lub Lyle’s golden syrup
Przygotowanie:
Wymieszać palcami margarynę z mąką, aż będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać cukier i owoce, wymieszać całość z ubitym jajkiem i mlekiem. Wysmarować żaroodporną, głęboką miskę (można użyć do tego papierka z masła, margaryny smalcu). Wlać melasę na dno, na to nałożyć masę puddingową. Przykryć miskę papierem do pieczenia i związać tkaniną lub folią wokół brzegu miski. Ustawić miskę na parze nad gotującym się garnkiem z wodą na 1,5 godziny. Pilnować, żeby woda w garnku się nie wygotowała. Danie serwuje się gorące, z polewą typu „custard” lub białym, słodkim sosem.
Pudding czekoladowy
Składniki:
– 25 g brązowego cukru
– 50 g czereśni, przekrojonych na połówki i wypestkowanych + 50 g czereśni całych – 75 ml czerwonego wina
– 85 g ciemnej czekolady deserowej, połamanej
– 85 g niesolonego masła + do wysmarowania foremek
– 2 jajka + 2 żółtka
– 35 g cukru pudru
– 35 g mąki
Przygotowanie:
W rondelku roztopić czekoladę z masłem, ciągle mieszając. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Całe jajka wraz z żółtkami ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Delikatnie wymieszać z czekoladą, następnie z przesianą mąką. Włożyć do lodówki na 10 minut. Wysmarować masłem 4 foremki na suflety. Masę wlać do foremek i piec przez 8 – 10 minut aż pudding urośnie, w środku będzie płynny a na wierzchu utworzy się skorupka. Całkowicie ostudzić i delikatnie wyłożyć na talerzyk. Polać syropem z owocami lub czekoladą.
Pudding ryżowy
Składniki: – 1 l mleka
– niepełna szklanka ryżu
– skórka z cytryny
– łyżka pomarańczowego lub morelowego dżemu
– 5 łyżek cukru
– białko z jajka
– garść rodzynek Przygotowanie:
Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie i odstawić, by napęczniały. Mleko dokładnie wymieszać z cukrem, włożyć do niego skórkę obraną z cytryny. Ryż opłukać, wsypać do mleka i gotować tak długo, aż powstanie gęsty kleik. Wyjąć skórkę cytrynową, dodać rodzynki i dżem, wymieszać. Ubić sztywną pianę z białka i delikatnie połączyć ją z gorącym kleikiem. Całość przełożyć do salaterki opłukanej zimną wodą. Podawać z konfiturami, sokami owocowymi lub bitą śmietaną.
Pudding z kaszy manny
Składniki: – 1,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki śmietany kremówki
– 0,5 szklanki malin
– 1-2 łyżki cukru
– 4 łyżki kaszy manny
– 1 łyżeczka cukru z wanilią Przygotowanie: Połowę mleka i całą podaną w przepisie śmietankę podgrzać w rondelku. Dodać cukier i cukier z wanilią. Drugą część mleka wymieszać z kaszką. Dolać do gorącego mleka w rondelku i wymieszać. Nalać do formy i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Maliny zmiksować (można troszkę dosłodzić) i polać deser.
Pudding bananowy
Składniki: – 2 łyżki miodu
– 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1.5 szklanki gotowanego brązowego ryżu
– 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 szklanka mleka
– 0.25 szklanki wody
– 1 banan
– 0.5 mililitra olejku waniliowego
– owoce w syropie
Przygotowanie: Banana obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce odsączone z syropu, wodę, miód, olejek waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość zagotować i następnie podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Dodać ryż oraz mleko, delikatnie wymieszać. Zagotować raz jeszcze i pozostawić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać gorące z owocami i bitą śmietaną.
Pudding waniliowy
Składniki:
– ½ szklanki cukru – szczypta soli
– 3 łyżki mąki
– 1 całe jajko
– 2 żółtka
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka wanilii Przygotowanie: Pudding najlepiej gotować w kąpieli wodnej. W naczyniu do gotowania w kąpieli wodnej (tzw. bemarze) zagotować wodę. W górnym pojemniku zmieszać ze sobą ½ szklanki cukru, 3 łyżki mąki i szczyptę soli. Można też zagotować wodę w większym garnku, a następnie włożyć do niego mniejszy garnek i to w nim mieszać poszczególne składniki. Woda w większym naczyniu powinna sięgać ¾ wysokości małego garnka. Dodać 1 jajko i 2 żółtka. Dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, wlać mleko. Zdjąć garnek z ognia i dodać wanilię. Gotowy pudding owinąć folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Folia sprawi, że na wierzchu puddingu nie utworzy się „kożuch”. Można podawać z owocami lub wafelkami.
Pudding świąteczny
Składniki:
– 150 g koryntek (małych rodzynek)
– 150 g sułtanek (większych rodzynek)
– 150 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki – 175 g sherry Pedro Ximenez
– 100 g mąki
– 125 g bułki tartej
– 150 g łoju wołowego
– 150 g ciemnego cukru mucsovado
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 cytryny
– 3 jajka
– 1 kwaskowate jabłko, obrane i starte
– 2 łyżki miodu Przygotowanie:
Włożyć do miski koryntki, sułtanki oraz pokrojone śliwki, zalać sherry, zakołysać miską, by dobrze zwilżyć owoce, następnie przykryć folią i pozostawić do nasączania na noc, a nawet na cały tydzień. Gdy minie czas nasączania owoców, zagotować duży garnek wody i natłuść masłem żaroodporną formę do budyniu (albo dwie), pamiętając również o natłuszczeniu pokrywki. W dużej misce do ucierania ciasta wymieszać pozostałe składniki puddingu. Dodać nasączone owoce z ekstraktem i wszystko wymieszać. Przełożyć mieszaninę do przygotowanej formy budyniowej, starannie ugnieść i przykryć pokrywką. Owinąć formę plastikową folią albo oprzeć na garnku do gotowania na parze z pokrywką i gotować na parze 5 godzin, sprawdzając czasem, czy woda się nie wygotowała. Ostrożnie zdjąć formę z puddingiem i odwinąć z folii. Położyć na talerzu dnem do góry, odwróć i lekko ścisnąć formę, żeby pudding sam się wysunął.
Pudding z dyni
Składniki:
– 1 opakowanie tofu
– 1 szklanka dyni konserwowej
– miód do smaku, zacząć od 1-2 łyżeczek
Przygotowanie:
Wrzucić wszystkie składniki do miksera, zmiksować, przelać do miseczki wstawić do lodówki.
Przygotowanie: Formę budyniową wysmarować olejem i położyć na talerzu dnem do góry, aby olej obciekł. Żółtka utrzeć z cukrem na masę, wymieszać z utartą skórką cytrynową (z połowy umytej cytryny), sokiem cytrynowym i winem. Ogrzewać powoli w naczyniu nad parą lub w gorącej wodzie, aby masa zgęstniała. Wtedy dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szklanki) żelatynę. Masę odstawić, aby się lekko ochłodziła, w tym czasie ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ochłodzoną masą. Gdy masa zacznie powtórnie gęstnieć, wlać ją do formy budyniowej i ostudzić. Przed podaniem wyjąć pudding z formy. Podawać z sokiem owocowym lub sosem waniliowym.
Pudding mango
Składniki:
– 2 małe torebki żelatyny
– 3/4 szklanki cukru – 1 szklanka gorącej wody
– 3 szklanki zmiksowanego świeżego mango
– 1 szklanka mleka (2%)
– 8 kostek lodu
– sok z cytryny
– owoce do dekoracji Przygotowanie: Namoczyć żelatynę, rozpuścić ją w gorącej wodzie z dodatkiem cukru (najlepiej użyć miałkiego cukru lub cukru pudru). W dużym naczyniu zmiksować mango z mlekiem i lodem. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy całość zacznie gęstnieć, przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki, na co najmniej na 3 godziny. Przed podaniem skropić pudding sokiem cytrynowym. Można podawać z cząstkami owoców lub śmietanką kremówką.