Kremowe puddingi czyli przepisy na budyń z warzyw i owoców | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kremowe puddingi czyli przepisy na budyń z warzyw i owoców

28 października 2011, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Słowo pudding kojarzy się nam z budyniem, ale w Anglii oznacza ono ogólnie danie deserowe lub rodzaj deseru, a także przystawkę do obiadu lub kaszankę. Zajmiemy się jednak dzisiaj tylko tą częścią przepisów, które definiują pudding jako pyszny, słodki deser.

 
Pudding, jak już wspomniano, to potrawa kuchni angielskiej o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, przyrządzana zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, a także mięsa, ryb, tłuszczu, z dodatkiem przypraw, gotowana na parze lub pieczona. Może być zawinięty w ciasto gotowane bądź pieczone, o smaku słodkim lub słonym. Pudding można podawać jako danie główne (np. z łojem wołowym) bądź też jako deser (z dodatkiem masła, czekolady itp.). Tradycyjny angielski pudding powinien być na biszkoptowym cieście, przyrządzony z wielu jajek, z melasą, syropem albo owocami. Serwowany ze specjalną polewą – niepowtarzalnie angielskim, słodkim, żółtym jajecznym sosem waniliowym na mleku o nazwie „custard” – dodawanym zarówno dla smaku jak i żeby związać masę puddingową. Inne odmiany to Sticky Toffee Pudding  (pudding karmelowy) czy Bread and Butter Pudding (pudding z chleba i masła) oraz white pudding, plum pudding, Yorkshire pudding oraz Christmas pudding. Rodzajem szkockiego puddingu jest spotted dick. Jeśli jednak zetkniecie się z black pudding, pamiętajcie, że chodzi o kaszankę.
Za: www.nawidelcu.pl, www.pinezka.pl.

Pudding angielski

Składniki:
– 100 g mąki  z proszkiem do pieczenia
– 50 g margaryny
– 50 g cukru
– ok. 50 g suszonych owoców (rodzynek i sułtanek)
– 1 ubite jajko, trochę mleka
– 2 łyżki melasy lub Lyle’s golden syrup
Przygotowanie:
Wymieszać palcami margarynę z mąką, aż będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać cukier i owoce, wymieszać całość z ubitym  jajkiem i mlekiem. Wysmarować żaroodporną, głęboką miskę (można użyć do tego papierka z masła, margaryny smalcu). Wlać melasę na dno, na to nałożyć masę puddingową. Przykryć miskę papierem do pieczenia i związać tkaniną lub folią wokół brzegu miski. Ustawić miskę na parze nad gotującym się garnkiem z wodą na 1,5 godziny. Pilnować, żeby woda w garnku się nie wygotowała. Danie serwuje się gorące, z polewą typu „custard” lub białym, słodkim sosem.

Pudding czekoladowy

Składniki:
– 25 g brązowego cukru
– 50 g czereśni, przekrojonych na połówki i wypestkowanych + 50 g czereśni całych
– 75 ml czerwonego wina
– 85 g ciemnej czekolady deserowej, połamanej
– 85 g niesolonego masła + do wysmarowania foremek
– 2 jajka + 2 żółtka
– 35 g cukru pudru
– 35 g mąki
Przygotowanie:
W rondelku roztopić czekoladę z masłem, ciągle mieszając. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Całe jajka wraz z żółtkami ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Delikatnie wymieszać z czekoladą, następnie z przesianą mąką. Włożyć do lodówki na 10 minut. Wysmarować masłem 4 foremki na suflety. Masę wlać do foremek i piec przez 8 – 10 minut aż pudding urośnie, w środku będzie płynny a na wierzchu utworzy się skorupka. Całkowicie ostudzić i delikatnie wyłożyć na talerzyk. Polać syropem z owocami lub czekoladą.

Pudding ryżowy

Składniki:
– 1 l mleka
– niepełna szklanka ryżu
– skórka z cytryny
– łyżka pomarańczowego lub morelowego dżemu
– 5 łyżek cukru
– białko z jajka
– garść rodzynek
Przygotowanie:
Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie i odstawić, by napęczniały. Mleko dokładnie wymieszać z cukrem, włożyć do niego skórkę obraną z cytryny. Ryż opłukać, wsypać do mleka i gotować tak długo, aż powstanie gęsty kleik. Wyjąć skórkę cytrynową, dodać rodzynki i dżem, wymieszać. Ubić sztywną pianę z białka i delikatnie połączyć ją z gorącym kleikiem. Całość przełożyć do salaterki opłukanej zimną wodą. Podawać z konfiturami, sokami owocowymi lub bitą śmietaną.

Pudding z kaszy manny

Składniki:
– 1,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki śmietany kremówki
– 0,5 szklanki malin
– 1-2 łyżki cukru
– 4 łyżki kaszy manny
– 1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie:
Połowę mleka i całą podaną w przepisie śmietankę podgrzać w rondelku. Dodać cukier i cukier z wanilią. Drugą część mleka wymieszać z kaszką. Dolać do gorącego mleka w rondelku i wymieszać. Nalać do formy i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Maliny zmiksować (można troszkę dosłodzić) i polać deser.

Pudding bananowy

Składniki:
– 2 łyżki miodu
– 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1.5 szklanki gotowanego brązowego ryżu
– 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 szklanka mleka
– 0.25 szklanki wody
– 1 banan
– 0.5 mililitra olejku waniliowego
– owoce w syropie
Przygotowanie:
Banana obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce odsączone z syropu, wodę, miód, olejek waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość zagotować i następnie podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Dodać ryż oraz mleko, delikatnie wymieszać. Zagotować raz jeszcze i pozostawić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać gorące z owocami i bitą śmietaną.

Pudding waniliowy

Składniki:
– ½ szklanki cukru
– szczypta soli
– 3 łyżki mąki
– 1 całe jajko
– 2 żółtka
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie:
Pudding najlepiej gotować w kąpieli wodnej. W naczyniu do gotowania w kąpieli wodnej (tzw. bemarze) zagotować wodę. W górnym pojemniku zmieszać ze sobą ½ szklanki cukru, 3 łyżki mąki i szczyptę soli. Można też zagotować wodę w większym garnku, a następnie włożyć do niego mniejszy garnek i to w nim mieszać poszczególne składniki. Woda w większym naczyniu powinna sięgać ¾ wysokości małego garnka. Dodać 1 jajko i 2 żółtka. Dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, wlać mleko. Zdjąć garnek z ognia i dodać wanilię. Gotowy pudding owinąć folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Folia sprawi, że na wierzchu puddingu nie utworzy się „kożuch”. Można podawać z owocami lub wafelkami.

Pudding świąteczny

Składniki:
– 150 g koryntek (małych rodzynek)
– 150 g sułtanek (większych rodzynek)
– 150 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki
– 175 g sherry Pedro Ximenez
– 100 g mąki
– 125 g bułki tartej
– 150 g łoju wołowego
– 150 g ciemnego cukru mucsovado
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 cytryny
– 3 jajka
– 1 kwaskowate jabłko, obrane i starte
– 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Włożyć do miski koryntki, sułtanki oraz pokrojone śliwki, zalać sherry, zakołysać miską, by dobrze zwilżyć owoce, następnie przykryć folią i pozostawić do nasączania na noc, a nawet na cały tydzień. Gdy minie czas nasączania owoców, zagotować duży garnek wody i natłuść masłem żaroodporną formę do budyniu (albo dwie), pamiętając również o natłuszczeniu pokrywki. W dużej misce do ucierania ciasta wymieszać pozostałe składniki puddingu. Dodać nasączone owoce z ekstraktem i wszystko wymieszać. Przełożyć mieszaninę do przygotowanej formy budyniowej, starannie ugnieść i przykryć pokrywką. Owinąć formę plastikową folią albo oprzeć na garnku do gotowania na parze z pokrywką i gotować na parze 5 godzin, sprawdzając czasem, czy woda się nie wygotowała. Ostrożnie zdjąć formę z puddingiem i odwinąć z folii. Położyć na talerzu dnem do góry, odwróć i lekko ścisnąć formę, żeby pudding sam się wysunął.

Pudding z dyni

Składniki:
– 1 opakowanie tofu
– 1 szklanka dyni konserwowej
– miód do smaku, zacząć od 1-2 łyżeczek
Przygotowanie:
Wrzucić wszystkie składniki do miksera, zmiksować, przelać do miseczki wstawić do lodówki.

Pudding cytrynowy

Składniki:
– 3 cytryny
– 400 ml białego wina
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżki żelatyny
– 6 szt jajek
– sok owocowy
– olej
Przygotowanie:
Formę budyniową wysmarować olejem i położyć na talerzu dnem do góry, aby olej obciekł. Żółtka utrzeć z cukrem na masę, wymieszać z utartą skórką cytrynową (z połowy umytej cytryny), sokiem cytrynowym i winem. Ogrzewać powoli w naczyniu nad parą lub w gorącej wodzie, aby masa zgęstniała. Wtedy dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szklanki) żelatynę. Masę odstawić, aby się lekko ochłodziła, w tym czasie ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ochłodzoną masą. Gdy masa zacznie powtórnie gęstnieć, wlać ją do formy budyniowej i ostudzić. Przed podaniem wyjąć pudding z formy. Podawać z sokiem owocowym lub sosem waniliowym.

Pudding mango

Składniki:
– 2 małe torebki żelatyny
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka gorącej wody
– 3 szklanki zmiksowanego świeżego mango
– 1 szklanka mleka (2%)
– 8 kostek lodu
– sok z cytryny
– owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Namoczyć żelatynę, rozpuścić ją w gorącej wodzie z dodatkiem cukru (najlepiej użyć miałkiego cukru lub cukru pudru). W dużym naczyniu zmiksować mango z mlekiem i lodem. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy całość zacznie gęstnieć, przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki, na co najmniej na 3 godziny. Przed podaniem skropić pudding sokiem cytrynowym. Można podawać z cząstkami owoców lub śmietanką kremówką.
Smacznego!
Zobacz również:
  1. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy
  2. Jak zrobić gorącą czekoladę?
  3. Przepisy na różne muffinki: szybkie i słodkie ciasteczka
  4. Kokosowe desery – przepisy
 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...