Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- masło,
- 2 małe cebule,
- pokrojone w kostkę,
- 4 ząbki czosnku,
- zmiażdżone,
- 500 g ryżu,
- 800 ml rybnego,bądź warzywnego wywaru,
- 500 g ugotowanych i obranych krewetek,
- 200 g zielonego groszku
Przygotowanie:
W wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewać tłuszcze, dorzucić cebulkę i smażyć ją na delikatnym ogniu, aż stanie sie szklista, wtedy dodać czosnek. Dodać ryż, gotować, aż zmieni kolor na przezroczysty. Dolewać wywar partiami (ok. 350-400 ml) aby zakryć ryż i gotować ryż do miękkości. Dodać krewetki i groszek, przyprawić. Gotować kilka minut, na koniec dodać łyżkę masła.
nadesłała: Marta