Ptysie z grzybowym nadzieniem
Składniki:
na 30 sztuk:
130 g masła
160 g mąki
300 ml wody
4 jajka
łyżeczka soli
na farsz:
30 dag grzybów mrożonych
2 cebule
łyżka masła
łyżka gęstej śmietany
łyżka posiekanego koperku sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać mikserem ręcznym.
Zdjąć z ognia nadal mieszając i po kilku minutach dodać całe jajka. Wymieszać ciasto, aż będzie jednorodne i błyszczące. Na wyłożonych papierem do pieczenia blachach ułożyć łyżką ciasto ptysiowe, zachowując odstęp między ptysiami. Piec w temp. 220 stopni ok. 15 minut, po czym wyjąć i ponakłuwać ptysie ostrym nożem. Następnie podsuszać je w piekarniku 5-10 minut, aż będą chrupkie. Przecinać na pół i nadziewać farszem.
Przygotowanie farszu:
Podsmażyć cebulę pociętą w kostkę na maśle, dodać zmrożone grzyby i smażyć 10 min. na ostrym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, łyżką gęstej śmietany i koperkiem.