Ptysie z grzybowym nadzieniem

14 września 2012,
dodał: kantyczka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
na 30 sztuk:
130 g masła
160 g mąki
300 ml wody
4 jajka
łyżeczka soli

na farsz:
30 dag grzybów mrożonych
2 cebule
łyżka masła
łyżka gęstej śmietany
łyżka posiekanego koperku sól
czarny pieprz

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać mikserem ręcznym.

Zdjąć z ognia nadal mieszając i po kilku minutach dodać całe jajka. Wymieszać ciasto, aż będzie jednorodne i błyszczące. Na wyłożonych papierem do pieczenia blachach ułożyć łyżką ciasto ptysiowe, zachowując odstęp między ptysiami. Piec w temp. 220 stopni ok. 15 minut, po czym wyjąć i ponakłuwać ptysie ostrym nożem. Następnie podsuszać je w piekarniku 5-10 minut, aż będą chrupkie. Przecinać na pół i nadziewać farszem.
Przygotowanie farszu:
Podsmażyć cebulę pociętą w kostkę na maśle, dodać zmrożone grzyby i smażyć 10 min. na ostrym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, łyżką gęstej śmietany i koperkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.