Przyczyny zgagi i dieta łagodząca | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przyczyny zgagi i dieta łagodząca

17 stycznia 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Każdy kto chociaż raz miał zgagę, to wie jakie to nieprzyjemne uczucie. Objawia się ona pieczeniem w okolicach klatki piersiowej i następuje po zjedzeniu danych posiłków.

zgaga

Skąd się bierze zgaga?

Zgaga nazywana jest przez lekarzy zgrzytem i powoduje ból lub pieczenie zazwyczaj w przełyku. Czasem przenosi się aż do szyi, szczęki, a nawet języka. Dokładniej zgaga dotyka dolnych obszarów żołądka. Wszystko dzieje się przez niedomykalność kwasu żołądkowego.

Oto główne przyczyny powstawania zgagi:

  • stres, niepokój
  • Diety bogate w tłuszcze nasycone
  • Spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych lub rafinowanych węglowodanów
  • Szybkie jedzenie
  • Pomijanie posiłków
  • Picie zbyt dużej ilości alkoholu
  • Palenie
  • Tryb siedzącym
  • Za mało snu

zgaga

Jedzenie pomagające zwalczyć zgagę

Płatki owsiane

Ich największą zaletą jest fakt, że można je spożywać o dowolnej porze i gdy tylko jesteśmy głodni. Najlepiej dodaj do nich rodzynki i zapomnij o zgadze.

pltki owsine

Imbir

Co prawda nie należy przesadzać z używaniem imbiru, ponieważ posiada bardzo intensywny smak. Jednak imbir jest uważany za jeden z najlepszych sposobów do walki ze zgagą. W tym przypadku imbir działa przeciwzapalnie na problemu żołądkowo – jelitowe. Wystarczy zetrzeć trochę i dodać do herbaty.

imbir

Aloes

Znany jest jako najlepszy naturalny środek na rany. Kiedy cierpimy na zgagę, to ściany naszego przełyku są uszkodzone, a więc trzeba je uleczyć aloesem.

aloes

Banan

Posiadają one pH 5,6, czyli doskonale uspokajają kwas w żołądku.

banan

Arbuz

Pomimo tego, że składają się w większości z wody, to idealnie pozbywają się zgagi z organizmu. Zjedz kawałek po obiedzie, czy kolacji.

arbuz

Koper włoski

To idealna roślina o właściwościach leczniczych. Koper jest bogaty w składniki odżywcze,a dodatkowo pomaga w trawieniu. Dodawaj koper do sałatek, zup, warzyw i sosów.

koper

Produkty niewskazane – powodujące zgagę

 

  • tłuste potrawy, tłuste gatunki mięs, wędlin i drobiu, np. kaczka, golonka,  baleron, salami, pasztety
  • tłusty nabiał, np. żółte sery, sery typu camembert i brie, topione
  • fast-foody
  • warzywa: ogórki, pomidory, cebula
  • potrawy i produkty z dodatkiem octu, np. marynowane grzyby, sałatki z dodatkiem sosu winegret
  • ostre przyprawy, np. pieprz, chilli, curry
  • czekolada w każdej postaci, np. cukierki czekoladowe, batoniki, torty czekoladowe
  • napoje gazowane
  • soki: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy
  • mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol

zgaga

zobacz również:

 

Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania

Dieta Okinawa – sekret długowieczności

Odchudzająca zupa

Najczęstsze pułapki jedzeniowe

Czy wiesz ile powinnaś ważyć?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...