Przepisy na kopytka inaczej

26 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Tym razem postanowiłam zebrać dla Was przepisy na kopytka inaczej, czyli ich nową odsłonę, której na pewno nie znacie. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało i czy znacie może jakieś inne przepisy.

kopytka krok po kroku

Kopytka z batatów

Co kupić?

Kopytka

  • batat – 1 szt. (ok. 300 g)
  • jajko – 1 szt.
  • mąka pszenna – 150-200 g
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżki
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • pieprz – ¼ łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka

Masło szałwiowe

  • szałwia – 2 listki
  • masło – 2 łyżki

Przygotowanie:

Zaczynamy o dobrania batata i pokrojenia go w kostkę. Następnie gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ugnieć batat na puree i wymieszaj z jajkiem oraz mąką ziemniaczaną. Dodaj przyprawy i stopniowo dosypuj mąkę pszenną pamiętając, aby cały czas mieszać. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Na blat wysyp mąkę i połóż ciasto. Zacznij formować na małe kawałki i twórz kształt kopytek. Wrzucaj je do wrzącej wody z dodatkiem soli i wyjmij kiedy wypłyną na wierzch. W międzyczasie należy roztopić masło na patelni z dodatkiem świeżej szałwii. Kiedy poczujesz orzechowy zapach, wrzuć na patelnię kopytka.

kopytka4566

Ziemniaczano-bazyliowe kopytka z sosem pomidorowym

  • 4 ziemniaki
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • olej (niewielka ilość do smażenia)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek… ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami.

kopytka99

Kopytka dyniowe

Składniki:
  • 170 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę,
  • 70 g puree z dyni (o przygotowaniu puree można przeczytać w poście o muffinkach z dyni),
  • 1 jajko,
  • przesiana mąka pszenna – nie wiem ile dokładnie trzeba dodać, ja robię to „na oko”, czyli dodaję, aż ciasto zaczyna odchodzić od rąk (zasada jest mniej więcej taka – na 1 kg ziemniaków – 250 g mąki, czyli na 340 g ziemniaków i puree z dyni przypada ok. 90 g mąki).

Przygotowanie:

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, a w dniu, w którym robimy kopytka przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki łączymy z puree z dyni, jajkiem i mąką. Wszystko mieszamy, a następnie starannie zagniatamy. Mąkę dodawałam na oko, aż ciasto przestało się kleić i można było je kroić. Następnie na obsypanej mąką stolnicy kroiłam na mniejsze kawałki i formowałam podłużne wałki o grubości palca. Każdy powstały wałek należy kroić na mniejsze kopytka, czyli trochę ukośnie. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!

kopytka8

Kopytka buraczane

Składniki:
  • 1 duży burak
  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pieprz, sól

Przygotowania:

Ziemniaki i buraka ugotować, wystudzić i ugnieść, lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie ( ok. 2min)
kopytka7

Kopytka gryczane

Co kupić?

sos

  • 2 duże ząbki czosnku (lub 4 małe)
  • olej rzepakowy
  • 3 dymki, posiekane
  • 1 marchew, umyta, obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 pepperoni, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 kg mięsa mielonego, wieprzowego, z szynki
  • 1/2 kg mięsa mielonego, wołowego
  • 400 g pomidorów pellati
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 100 g masła
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 1 opakowanie sera gorgonzola oraz niewielka ilość do dekoracji

kopytka

  • 1 kg ziemniaków typu gala
  • 200 g świeżego szpinaku, drobno posiekanego oraz niewielka ilość w całości
  • 1 pęczek bazylii, posiekanej oraz kilka listków w całości
  • 2 jaja
  • 150 g kaszy gryczanej, zmielonej na mączkę
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Czosnek siekamy i smażymy z cebulą oraz marchewką. Następnie dodaj pokrojoną ostrą paprykę, oregano oraz tymianek. Kolejny składnik to mięsa, pamiętaj aby mieszać je przy smażeniu. Kiedy mięso będzie dochodzić należy dodać pomidory oraz odrobinę wody i gotować przez 30 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu wrzuć 4 łyżki masła oraz białe wino. Na sam koniec wrzucamy gorgonzolę.

Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę, po czym wymieszaj z bazylią i szpinakiem. Następnie dodaj 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem do smaku i zacznij wyrabiać ciasto aż uzyskasz jednolitą masę. Oprósz ciasto makami i wycinaj kawałki po czym układaj je w kształt kopytek. Wrzucaj je do posolonego wrzątku, aż do momentu ich wypłynięciu na górę. Podawaj z oliwą z oliwek oraz podsmażonym szpinakiem, bazylią i masłem oraz sosem.

kopytka6

Kopytka z curry

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry

Przygotowanie:

kopytka5

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, kurkumę , curry , szczyptę soli ..Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części  i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , i formować na dłoni w takie ,,łezki ,,( to się robi takim jednym ruchem ,, poturlania ,, ciasta – z brzegów jest cieńsze a grubsze w środku ). Gotować w osolonym wrzątku  ( z łyżka oleju ) aż wypłyną .

Takie kopytka są żółciutkie i lekko doprawione curry. Doskonale nadają się do mięs .Można też podawać z sosem np. grzybowym , smażonymi pieczarkami, boczniakiem lub okraszone skwarkami z surówkami.

 

Wiosenne kopytka z brokułami

składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 sztuk ziemniaków,
  • 1 brokuł mały,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zieleniny,
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypywania blatu

Przygotowanie:

Ja swoje kopytka zrobiłam z tego, co zostało z wczorajszego obiadu – czyli już ugotowanych i ugniecionych ziemniaków oraz ugotowanych różyczek brokułów. Brokuła były objętościowo mniej więcej tyle samo co ziemniaków. Brokuła zmiksowałam razem z zieleniną, dodałam taką papkę do ziemniaków i wymieszałam razem. Następnie dodałam jajko i mąkę. Wyrobiłam ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką uformowałam z ciasta wałeczki i odkrawałam nożem kluski. Jeśli jednak robicie takie kopytka „od początku”, musicie obrać ziemniaki,pokroić a mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania należy do gotujących się ziemniaków dodać różyczki brokuła i gotować do miękkości warzyw. Następnie odlać wodę, ugnieść warzywa tłuczkiem, pozostawiając garnek na ciepłym palniku, aby reszta wody odparowała. Odstawić rozgniecione warzywa do ostygnięcia. Gdy te już ostygną, dodać posiekaną zieleninę, jajko i mąkę. Dalej postępujecie tak, jak napisałam wyżej. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, partiami, około 3 minut. Podać je można z sosami lub po prostu z masłem.

kopytka2