Wegetariańskie zapiekanki w sam raz na kolację. 5 przepisów do wypróbowania

22 listopada 2019, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Masz dość zwykłych kanapek w kolacyjnym menu? Koniec z monotonią w kuchni! Co powiesz na smakowite zapiekanki? Polecamy wypróbować te w wersji wegetariańskiej! Kolorowe i chrupiące kryją w sobie apetyczny potencjał warty odkrycia. Może na stałe zagoszczą w domowym jadłospisie? Zobacz nasze przepisy na wegetariańskie dania w sam raz na smaczne zakończenie dnia. Będzie pysznie!

Szybko, tanio i bez długiego zmywania

Przygotowywanie wegetariańskich zapiekanek ma same plusy! Po pierwsze to dania jednogarnkowe, więc po ich zjedzeniu na zmywanie nie czeka piętrząca się góra naczyń. Sięgamy po naczynie żaroodporne, łączymy dosłownie kilka składników, całość wkładamy do piekarnika i czekamy, delektując się zwiastunem w postaci obłędnego zapachu rozchodzącego się po całym domu. Po drugie, zapiekanki wegetariańskie mają też to do siebie, że nie zepsują się na następny dzień. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale z łatwością można je przetransportować i podgrzać kolejnego dnia w pracy. Trzecią zaletą jest łatwość przyrządzania tego typu potraw. Z wegetariańskimi zapiekankami poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Co więcej, do tego dania możesz użyć dowolnych warzyw oraz warzywnych resztek, które zostały z poprzedniego gotowania. Trend zero waste jest w modzie! Nic się nie zmarnuje! Nie bez znaczenia jest też to, że zapiekanki to szybka i tania opcja. W wielu przypadkach dużą część niezbędnych składników mamy już w lodówce. Na dodatek danie to stanowi super rozwiązanie, kiedy do drzwi pukają niezapowiedziani goście. Ponadto wegetariańskie przepisy są dla każdego i o walorach smakowych wegetariańskich zapiekanek powinni przekonać się również zdeklarowani mięsożercy. Warto zaprosić ich na roślinną kolację i niech na własnym języku sprawdzą, że rzeczywiście nie ustępują one kroku mięsnym odpowiednikom.

Ziemniaki kontra makaron

  1. z ziemniakami czy z makaronem? Bez względu na to, co wybierzesz, jednego jesteśmy pewni – będzie smacznie! Przedstawiamy 5 kulinarnych inspiracji wartych uwagi i wypróbowania.
  1. pierwszy ogień idzie warzywne casserole z ziemniakami, marchewką, porem, brokułem, czerwoną papryką, zielonymi szparagami (a poza sezonem ze szpinakiem), białą cebulą lub szalotką. Przepis ten z pewnością przypadnie do gustu fanom ziół, m.in. gałki muszkatołowej czy tymianku. Podpowiadamy przy okazji, że warzywne casserole warto serwować z surówką z czerwonej lub białej kapusty, bądź z sałatką z jarmużu. Palce lizać!

Oczywiście ziemniaki można zastąpić coraz bardziej popularnymi batatami. I tu pojawia się inna nasza propozycja – zapiekanka z batatów, która nie zawiedzie twoich kubków smakowych. Zastanawiasz się, jak ją przyrządzić? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek. Pamiętaj, żeby bataty ugotować na półtwardo. Przyda się również sok pomarańczowy oraz imbir. Pierwszy z wymienionych dodatków zapewni potrawie lekką kwaskowatość, drugi – korzenny aromat. Warto mieć pod ręką także pikantne składniki, na przykład paprykę chili albo szalotkę, które dodadzą charakteru słodkawemu smakowi batatów przypominającego nieco dynię czy marchewkę. Do zapiekanki z batatów wykorzystuje się też śmietanę 18%. Jednak jeżeli chcesz, śmiało możesz wymienić ją na jogurt naturalny.

Jeśli nie jesteś fanem ziemniaków, do warzywnej zapiekanki użyj makaronowej bazy. Canelloni, lasagne czy popularne penne? Do zapiekanych dań będzie pasować wiele rodzajów makaronu. Dziś polecamy smakowitą zapiekankę z makaronem oraz kalafiorem. Możesz wykorzystać tu zarówno kalafior, jak i brokuł – świeży bądź mrożony. Obydwa zdadzą celująco egzamin ze sztuki kulinarnej. Kropką nad „i” w tym przepisie jest dodatek w postaci aromatycznego sosu serowo-kremowego. Pyszna warzywna kolacja gwarantowana!

Cukinia, dynia, a może kapusta?

Inne warzywa często wykorzystywane w zapiekankach wegetariańskich to cukinia oraz dynia, dlatego proponujemy… zapiekankę z udziałem obu tych składników. Do przygotowania potrawy potrzebne są nie tylko najzwyklejsza dynia, ale też patisony, czyli odmiana dyni pochodząca z Ameryki Północnej. Patisony mają różną wielkość: od 10 do ponad 20 cm średnicy. Występują też w różnych kolorach. Są białe, zielone, a niekiedy nawet prawie czarne. Jednocześnie możesz także pozwolić sobie na pewną innowację i zdecydować, że miejsce zwyczajnej dyni zajmie dynia hokkaido, która jest bardziej zwarta i nie ulega tak szybko rozpadowi.

Masz ochotę na zapiekaną kapustę? Ona także wyśmienicie komponuje się w wegetariańskich zapiekankach. Połączenie włoskiej kapusty, startego wegetariańskiego sera mozzarella, oleju rzepakowego i brązowego ryżu to prawdziwa uczta smaków. Jeżeli nie przepadasz za brązowym ryżem, zastąp go kaszą gryczaną bądź makaronem pełnoziarnistym. Na koniec warto sięgnąć po aromatyczne zioła, m.in. bazylię, tymianek, pietruszkę.