Kanapka z pieczonymi warzywami

17 lutego 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

pieczone warzywa

Pieczone warzywa to bardzo fajne danie szczególnie dla osób dbających o linię ale nie tylko. Można je serwować jako dodatek do dań głównych, ale też z bagietką lub ryżem. Praktycznie większość warzyw można piec, najlepiej z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw i ziół, można je podawać z dipem lub serami.

składniki:

bataty

buraki

marchewka mała

pietruszka

seler

kalarepa

cebula czerwona

papryka czerwona

pomidorki koktajlowe

baklażan

oliwa z oliwek

sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, zioła prowansalskie, kmin rzymski

dip, sery, zioła (tymianek, pietruszka, szczypiorek)

 

Warzywa obieramy i kroimy na kawałki, polewamy oliwą z oliwek i przyprawami, dokładnie mieszamy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy folią i pieczemy koło 40 minut w nagrzanym piecyku.