Kanapka z pieczonymi warzywami
Artykuł zewnętrzny

Pieczone warzywa to bardzo fajne danie szczególnie dla osób dbających o linię ale nie tylko. Można je serwować jako dodatek do dań głównych, ale też z bagietką lub ryżem. Praktycznie większość warzyw można piec, najlepiej z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw i ziół, można je podawać z dipem lub serami.
składniki:
bataty
buraki
marchewka mała
pietruszka
seler
kalarepa
cebula czerwona
papryka czerwona
pomidorki koktajlowe
baklażan
oliwa z oliwek
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, zioła prowansalskie, kmin rzymski
dip, sery, zioła (tymianek, pietruszka, szczypiorek)
Warzywa obieramy i kroimy na kawałki, polewamy oliwą z oliwek i przyprawami, dokładnie mieszamy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy folią i pieczemy koło 40 minut w nagrzanym piecyku.