W związku z tym, że mak posiada wiele wartości odżywczych przygotowaliśmy dla Was najlepsze przepisy na ciasta z makiem.
Z makiem i wiśniami
Co kupić?
- 4 jajka
- 170 g suchego mielonego maku
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 200 g Nutelli
- 50 ml likieru kawowego
- 50 ml wody
- 1 szklanka wiśni z kompotu
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2/3 szklanki kawy
- 2 łyżki likieru
Przygotowanie:
Mak należy zalać wrzątkiem i zagotować go przez 30 minut.. Następnie odstaw do wystudzenia i wyciśnij z nadmiaru wody. Teraz utrzyj żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Potem dodaj mak, kakao, mąkę oraz proszek. Całość zmieszaj i dodaj ubite na sztywno białka. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 30 minut w 170 stopniach. Następnie zmiksuj serek, śmietanę i cukier oraz osobno mascarpone i nutellę. Ciasto makowe należy skropić ponczem i wyłożyć je masą śmietankową. Wiśnie odsącz i delikatnie włóż w masę. Natomiast biszkopty namocz w kawie oraz likierze i ułóż je ściśle. Teraz rozprowadź masę z nutellą i wstaw ciasto do lodówki.
Z makiem i gruszkami
Co kupić?
- 3 jaja
- 200 gram masła
- opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 200 gram cukru pudru
- 250 gram mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
nadzienie:
- 60 gram cukru
- 150 ml mleka
- 150 mielonego maku
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 300 gram gruszek
- 70 gram płatków migdałowych
- 150-200 ml bitej śmietany
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia nadzienia poprzez zagotowanie mleka z cukrem, dodania zmielonego maku i masła. Gotuj przez około 2 minuty, następnie należy nadzienie schłodzić, doprawić rumem i cynamonem. Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, stopniowo dodawaj żółtka. Następnie ostrożnie wmieszaj pianę z białek, a pod koniec przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem tortownicy około 35×25 cm. Łyżeczką nanieś pasy nadzienia makowego. Gruszki obierz, pokrój w cienkie pasy, porozkładaj na cieście, wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto wstaw na około 35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Po upieczeniu pozostaw do schłodzenia, przed podaniem udekoruj kleksem bitej śmietany.
Rogaliki bez laktozy
Co kupić?
-
mąka pszenna 350 g
-
cukier puder 150 g
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
Kasia bez laktozy 200 g
-
jajka (L) 2 szt.
-
suchy mak150 g
-
cukier 0,5 szklanek
-
miód 3 łyżki
-
Kasia bez laktozy 50 g
-
posiekane orzechy włoskie 0,5 szklanek
-
cukier puder 1 szklanka
-
woda 3 łyżki
-
kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzątkiem i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Teraz na sicie odciśnij mak i zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa. Potem podsmaż mak, cukier, miód oraz Kasię, a pod sam koniec dodaj drobno posiekane orzechy. Następnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, Kasię 1 jajko oraz 1 żółtko. Zgnieć na ciasto i zawiń w folię po czym odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na okrągły placek. Należy je tez pociąć po przekątnej na osiem części. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenie i każdy kawałek ciasta smarujemy białkiem i masą makową. Teraz zwiń wszystko w rulon. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Lukier zrób poprzez utarcie 2-3 łyżek wody z cukrem i wysmaruj je lukrem i posyp skórką pomarańczy.
Tarta z makiem i jagodami
Co kupić?
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g maki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g maku
- 1 szczypta soli
- 150 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 żółtka
Nadzienie
- 2 opakowania galaretki jagodowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 słoik dżemu jagodowego
- 400 g sera na sernik
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojone zimne masło i rozcierać je palcami wraz z mąką do czasu aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka, mak i rozgnieć ciasto następnie przełóż je do tortownicy. Piecz 30 – 40 minut w 180 stopniach. Upieczony spód zostaw do ostudzenia. Cukier waniliowy dodaj do sera i wymieszaj z cukrem pudrem. Spód posmaruj teraz grubą warstwą dżemu i kolejną warstwą sera z wanilia. Galaretki przygotuj jak na opakowaniu i po ostudzeniu zalej ciasto. Wstaw je do lodówki na 12 godzin.
Z jabłkami i makiem
Co kupić?
- 3/4 szklanki maku
- 4 jabłka średniej wielkości
- 4 jaja dobrej jakości
- 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
- 8 łyżek kaszy manny (może też być razowa)
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek i ubij je, a pod koniec dodawaj cukier bardzo powoli. Jabłka należy obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Następnie wymieszać je z makiem, kaszą manną, żółtkami, olejem oraz sodą. Teraz do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
Kruche z makiem i orzechami
Co kupić?
- mąka, 2 szkl.
- cukier, 1/3 szkl.
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- margaryna, 1 kostka
- żółtka, 2 szt
- śmietana 18%, 2 łyżki
- gotowa masa makowa, duża puszka
- kwaśny dzem, ok 3 łyżek
- dowolne orzechy lub migdały, 3 garście
- cukier puder do posypania
Przygotowania:
Weź pierwsze 6 składników i zgnieć je na ciasto. Następnie 3/4 ciasta wylep nasmarowaną margaryną tortownicę. Brzegi wylep do połowy i wstaw ciasto do lodówki na 30 minut wraz z pozostałą resztą ciasta. Piecz 10 minut w 180 stopniach przez 10 minut i ponakłuwaj je widelcem. Gotowe ciasto nasmaruj dżemem i wysyp orzechy oraz migdały oraz gotową masę makową. Resztę ciasta rozwałkuj i ułóż ją w kratkę i kruszonkę. Piecz 60 minut w 180 stopniach.
Cytrynowe z makiem
Co kupić?
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 150g masła lub margaryny,w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki suchego maku
- Na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Masło zmiksuj z cukrem oraz szczyptą soli, aby powstał jasny i puszysty krem. Dodaj skórkę cytrynową oraz po 1 jajku miksując za każdym razem po połączeniu. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do masy należy dodawać raz 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę mleka ponownie miksując po dodaniu każdego składnika.Na sam koniec dodaj mak i wszystko zmiksuj. Formę wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Ciasto wlej do foremki i wyrównaj. Piecz je przed 45-50 minut w 170 stopniach. Lukier zrób poprzez wymieszanie soku z cytryny z wodą. Ucieraj aż powstanie gesty lukier.
zobacz również:
Ciasta bez pieczenia – różne przepisy
3 szybkie ciasta dla niespodziewanych gości!
Desery z jagodami – muffinki, kremy i ciasta
Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości