Czarne jagody to skarbnica antyoksydantów oraz minerałów, takich jak: selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP.
Właściwości jagód:
korzystnie wpływają na naszą pamięć,
działają pozytywnie na oczy,
obniżają poziom złego cholesterolu,
uelastyczniają naczynia krwionośne oraz przyczyniają się do produkowania czerwonych ciałek krwi,
przeciwdziałając anemii,
napar z jagód działa uspokajająco i przeciwbólowo,
syrop leczy kaszel i infekcje układu oddechowego,
sok z jagód pomaga w zwalczaniu biegunki,
zarówno sok jak i napar z jagód uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizując szkodliwe produkty przemiany materii.
Deser jagodowy z mascarpone
Składniki:
250 ml śmietany kremówki
250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło)
2-3 łyżki cukru pudru
2 szklanki jagód
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier (próbować i ewentualnie dosładzać wg naszego uznania). Połowę masy położyć na spód miseczek w których deser będziemy podawać, posypać połową szklanki świeżych jagód.
Drugą połowę masy zmiksować z 1 szklanką jagód. Wyłożyć do miseczek na wysypane jagody. Posypać pozostałymi jagodami i wstawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.
Jagodowe muffinki z kremem
Składniki:
200g mąki pszennej,
175g cukru pudru,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
150ml gazowanej wody o smaku owoce leśne,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki jagód,
100g margaryny.
Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt z wanilii wodę gazowaną, wymieszać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto.
Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami i miętą.
Deser z jagodami
Składniki:
100g okrągłych biszkoptów,
2 łyżeczki cappuccino,
łyżeczka przyprawy do kawy,
150g jagód,
250g serka mascarpone,
150ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 laski wanilii,
2 duże bezy.
Wykonanie
Kawę zalać 150ml wrzątku, dodać przyprawę do kawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą być mrożone, tylko należy je rozmrozić i odsączyć). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykryć warstwą śmietanki oraz jagodami.
Wierzch posypać pokruszoną bezą.
Masło stopić wraz z czekoladą i ostudzić. Jajka ubić, dodać 5 łyżek cukru pudru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać zimne masło, dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić.
1/2 szkl. wody zagotować z 3 łyżkami cukru pudru oraz szczyptą cynamonu. Dodać 2/3 owoców i dusić ok. 10min na małym ogniu. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać ze zmielonym twarogiem.
Szklanką, w której będzie układać deser wyciąć 8 krążków. Ułożyć po jednym krążku na dnie czterech szklaneczek, każdy skropić herbatą. Rozłożyć połowę masy owocowej i przykryć połową masy serowej. Nałożyć kolejny krążek ciasta, porcję owoców oraz masy serowej.
Wierzch udekorować pozostałymi świeżymi owocami, startą czekoladą cukrem pudrem i miętą.
Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.
Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.
Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać.
Schłodzić, by sos zgęstniał.
Dodatkowo:
500g truskawek,
250g malin,
250g jagód,
szkl. śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej.
Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.
Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu.
Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem.