Przepis na marynowany ser żółty w oliwie

18 września 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

file1411048361

Przepis na marynowany ser żółty w oliwie ze świeżym rozmarynem i ostrą papryczką chilli,
poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 300 g sera żółtego, np. Aldamer MSM Mońki w bloku
  • oliwy z oliwek
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • papryczka chilli, pokrojona w drobne krążki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Wykonanie:
Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw. Smacznego!