Przepis na marynowany ser żółty w oliwie
Artykuł zewnętrzny
Przepis na marynowany ser żółty w oliwie ze świeżym rozmarynem i ostrą papryczką chilli,
poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
- 300 g sera żółtego, np. Aldamer MSM Mońki w bloku
- oliwy z oliwek
- olej rzepakowy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- papryczka chilli, pokrojona w drobne krążki
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw. Smacznego!