Proste, smaczne i tanie sałatki na każdą kieszeń
Samej sałaty istnieje blisko setka odmian. Uprawiali ją starożytni Grecy, wykorzystując do celów spożywczych, ale to Rzymianie jako pierwsi zaczęli przyrządzać dania składające się z liści różnych odmian sałaty oraz innych warzyw i nazwali je sałatką. Przepisów jest mnóstwo. Najlepiej korzystać z warzyw sezonowych, podając do nich ciekawe sosy. Oto propozycje dla tych, którzy chcą się cieszyć tanimi ale jednocześnie bardzo smacznym sałatkami.
Uniwersalny półmisek sałatkowy
Uniwersalnym daniem jest wielobarwny półmisek z sałatkami z różnych warzyw. Wybieramy różne gatunki warzyw np. pokrojone słupki marchewki i ogórki, małe różyczki brokułów i kalafiora, pokrojoną w półksiężyce cukinię, groch cukrowy i dymkę.
W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (łyżeczka soli na litr wody). Każdy rodzaj warzywa blanszujemy osobno, gotując przez niecałą minutę. Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i układamy na durszlaku. Przepłukujemy zimną wodą. Warzywa można blanszować dzień wcześniej, a po ostygnięciu włożyć je do woreczków foliowych.
Przed podaniem na dużym półmisku układamy liście różnych odmian sałaty. Na nich blanszowane warzywa, obok nich pomidory koktajlowe, rzodkiewka, słupki ogórka, pokrojona papryka.
Półmisek warzyw podajemy z sosem winegret lub kremem z sera feta.
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Składniki:
Pół główki czerwonej kapusty
Pół główki białej kapusty
2 duże winne jabłka
Sok z cytryny
3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sos: 4-5 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
Łyżka miodu
Sól, pieprz
Kapustę czerwoną i białą drobno poszatkować, oprószyć solą. Obrane jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn, skropić sokiem z cytryny. Przygotować sos: wymieszać miód z sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Odciśniętą kapustę połączyć z jabłkami, polać sosem, wymieszać, przykryć i schłodzić. Przed podaniem ponownie wymieszać, posypać orzechami.
Sałatka buraczana z ananasem
Składniki:
3 buraki
4 krążki ananasa z puszki
Winna jabłko
Sok z cytryny
Łyżka białego wytrawnego wina
2 łyżki rodzynek
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka ostrej musztardy
Roztarty tymianek i estragon
Cukier, sól, pieprz do smaku
Dokładnie wymieszać składniki sosu i schłodzić. Umyte rodzynki osuszyć, wyłożyć do miseczki, zalać winem. Wyszorowane buraki ugotować. Miękkie przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w cienkie słupki. Odsączone plastry ananasa pokroić w kostkę, obrane jabłko pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Połączyć składniki sałatki, polać je sosem, wymieszać i lekko schłodzić. Przed podaniem można udekorować połówkami orzechów i gałązkami koperku.
Klasyczna sałatka Colesław
Składniki:
Pół główki drobno poszatkowanej małej białej kapusty
2 grubo starte marchewki
1 starte jabłko
Sos:
2-3 łyżki majonezu
Ser homogenizowany
Włoska przyprawa do sałatek
Pieprz
Mieszamy wszystkie warzywa z sosem. Uwaga – kapusta będzie bardziej krucha, gdy ubijemy ją zaciśniętą pięścią.
Sałatka zielona z brokuła i awokado
Składniki:
średniej wielkości brokuł
Pokrojone w drobną kostkę awokado
1-2 łyżki prażonego słonecznika
Sos:
Łyżka octu balsamicznego
3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
Łyżeczka musztardy
1 wyciśnięty ząbek czosnku
Odrobinka miodu (łyżeczka)
Sól i pieprz do smaku
Brokuł gotujemy na parze. Warzywa mieszamy z sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Do sałatki można podać pokrojone na paski marynowane pomidory lub ćwiartki pomidorów koktajlowych. Awokado można zastąpić pokrojonym w plastry parmezanem.
Sałatka pomidorowa z mozzarellą i bazylią
Składniki:
8 małych pomidorów
100 g mozzarelli
300-400 g mieszkanki sałat
Sos:
1 łyżka winegret
3 łyżki oleju
Zmiażdżony ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji można użyć czarnych oliwek.
Pomidory myjemy i kroimy na grubsze plasterki. Ser kroimy w cienkie półplasterki. Pomidory i ser rozkładamy na przemian na obrzeżu półmiska. Sałatę i bazylię myjemy i rwiemy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sałatę, cebulę i bazylię mieszamy z połową sosu i układamy na środku na kształt kopca na talerzykach. Ozdabiamy oliwkami i liśćmi bazylii.
Sałatka z pomidorów z sosem chrzanowym
Składniki:
50 g pomidorów
ogórek zielony
ogórek zielony
Sałata lodowa (porwać na kawałeczki)
Sos:
Szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka gęstego majonezu
2 łyżki startego chrzanu
Pół łyżki listków anyżku i koperku
Cukier, sól, pieprz do smaku
Dokładnie wymieszać składniki sosu, lekko schłodzić.
Pomidory sparzyć, następnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, ułożyć w salaterce na porwanych liściach sałaty lodowej, polać sosem, delikatnie wymieszać.
Sałatka z wędzoną makrelą
Składniki:
30 dag czerwonej papryki
25 dag wędzonej makreli
Zielony ogórek
2 jajka ugotowane na twardo
Sos:
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Sól, pieprz do smaku
Paprykę i obrany ogórek pokroić w kostkę. Rybę oczyścić ze skóry oraz ości, podzielić na kawałki. Obrane jajka pokroić w kostkę. Połączyć składniki sałatki. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać. Następnie lekko schłodzić. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i natką.
zobacz również:
Lekkie letnie sałatki z szynką i z owocami – różne przepisy
Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Sałatki z ogórków dla każdego – proste przepisy