Proste, smaczne i tanie sałatki na każdą kieszeń

9 kwietnia 2019, dodał: krokiets
Artykuł zewnętrzny

Samej sałaty istnieje blisko setka odmian. Uprawiali ją starożytni  Grecy, wykorzystując do celów spożywczych, ale to Rzymianie jako pierwsi zaczęli przyrządzać dania składające się z liści różnych odmian sałaty oraz innych warzyw i nazwali je sałatką. Przepisów jest mnóstwo. Najlepiej korzystać z warzyw sezonowych, podając do nich ciekawe sosy. Oto propozycje dla tych, którzy chcą się cieszyć tanimi ale jednocześnie bardzo smacznym sałatkami.

 

 

Uniwersalny półmisek sałatkowy

Uniwersalnym daniem jest wielobarwny półmisek z sałatkami z różnych warzyw. Wybieramy różne gatunki warzyw np. pokrojone słupki marchewki i ogórki, małe różyczki brokułów i kalafiora, pokrojoną w półksiężyce cukinię, groch cukrowy i dymkę.

W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (łyżeczka soli na litr wody). Każdy rodzaj warzywa blanszujemy osobno, gotując przez niecałą minutę. Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i układamy na durszlaku. Przepłukujemy zimną wodą. Warzywa można blanszować dzień wcześniej, a po ostygnięciu włożyć je do woreczków foliowych.

Przed podaniem na dużym półmisku układamy liście różnych odmian sałaty. Na nich blanszowane warzywa, obok nich pomidory koktajlowe, rzodkiewka, słupki ogórka, pokrojona papryka.

Półmisek warzyw podajemy z sosem winegret lub kremem z sera feta.

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Składniki:

Pół główki czerwonej kapusty

Pół główki białej kapusty

2 duże winne jabłka

Sok z cytryny

3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Sos: 4-5 łyżek oleju

3 łyżki soku z cytryny

Łyżka miodu

Sól, pieprz

 

Kapustę czerwoną i białą drobno poszatkować, oprószyć solą. Obrane jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn, skropić sokiem z cytryny. Przygotować sos: wymieszać miód z sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Odciśniętą kapustę połączyć z jabłkami, polać sosem, wymieszać, przykryć i schłodzić. Przed podaniem ponownie wymieszać, posypać orzechami.

 

Sałatka buraczana z ananasem

Składniki:

3 buraki

4 krążki ananasa z puszki

Winna jabłko

Sok z cytryny

Łyżka białego wytrawnego wina

2 łyżki rodzynek

Sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstej śmietany

1 łyżeczka ostrej musztardy

Roztarty tymianek i estragon

Cukier, sól, pieprz do smaku

 

Dokładnie wymieszać składniki sosu i schłodzić. Umyte rodzynki osuszyć, wyłożyć do miseczki, zalać winem. Wyszorowane buraki ugotować. Miękkie przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w cienkie słupki. Odsączone plastry ananasa pokroić w kostkę, obrane jabłko pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Połączyć składniki sałatki, polać je sosem, wymieszać i lekko schłodzić. Przed podaniem można udekorować połówkami orzechów i gałązkami koperku.

 

Klasyczna sałatka Colesław

Składniki:

Pół główki drobno poszatkowanej małej białej kapusty

2 grubo starte marchewki

1 starte jabłko

Sos:

2-3 łyżki majonezu

Ser homogenizowany

Włoska przyprawa do sałatek

Pieprz

Mieszamy wszystkie warzywa z sosem. Uwaga – kapusta będzie bardziej krucha, gdy ubijemy ją zaciśniętą pięścią.

 

Sałatka zielona z  brokuła i awokado

 

Składniki:

średniej wielkości brokuł

Pokrojone w drobną kostkę awokado

1-2 łyżki prażonego słonecznika

Sos:

Łyżka octu balsamicznego

3-4 łyżeczki oliwy z oliwek

Łyżeczka musztardy

1 wyciśnięty ząbek czosnku

Odrobinka miodu (łyżeczka)

Sól i pieprz do smaku

 

Brokuł gotujemy na parze. Warzywa mieszamy z sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Do sałatki można podać pokrojone na paski marynowane pomidory lub ćwiartki pomidorów koktajlowych. Awokado można zastąpić pokrojonym w plastry parmezanem.

 

Sałatka pomidorowa z mozzarellą i bazylią

Składniki:

8 małych pomidorów

100 g mozzarelli

300-400 g mieszkanki sałat

Sos:

1 łyżka winegret

3 łyżki oleju

Zmiażdżony ząbek czosnku

Sól i pieprz do smaku

Do dekoracji można użyć czarnych oliwek.

Pomidory myjemy i kroimy na grubsze plasterki. Ser kroimy w cienkie półplasterki. Pomidory i ser rozkładamy na przemian na obrzeżu półmiska. Sałatę i bazylię myjemy i rwiemy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sałatę, cebulę i bazylię mieszamy z połową sosu i układamy na środku na kształt kopca na talerzykach. Ozdabiamy oliwkami i liśćmi bazylii.

 

Sałatka z pomidorów z sosem chrzanowym

 

 

Składniki:

50 g pomidorów

ogórek zielony

ogórek zielony

Sałata lodowa (porwać na kawałeczki)

Sos:

Szklanka jogurtu naturalnego

1 łyżka gęstego majonezu

2 łyżki startego chrzanu

Pół łyżki listków anyżku i koperku

Cukier, sól, pieprz do smaku

 

Dokładnie wymieszać składniki sosu, lekko schłodzić.

Pomidory sparzyć, następnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, ułożyć w salaterce na porwanych liściach sałaty lodowej, polać sosem, delikatnie wymieszać.

 

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki:

30 dag czerwonej papryki

25 dag wędzonej makreli

Zielony ogórek

2 jajka ugotowane na twardo

Sos:

2-3 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka siekanego szczypiorku

1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Sól, pieprz do smaku

 

Paprykę i obrany ogórek pokroić w kostkę. Rybę oczyścić ze skóry oraz ości, podzielić na kawałki. Obrane jajka pokroić w kostkę. Połączyć składniki sałatki. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać. Następnie lekko schłodzić. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i natką.

zobacz również:

Lekkie letnie sałatki z szynką i z owocami – różne przepisy

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Sałatki z ogórków dla każdego – proste przepisy