Sałatki z ogórków dla każdego – proste przepisy
Ogórek to zielone warzywo, bez wyraźnego smaku, które najczęściej kojarzy się z letnią mizerią. Niskokaloryczny, składający się w większości z wody ogórek jest mało docenianym produktem. A to poważny błąd.
– ogórki gruntowe – posiadają charakterystyczną chropowatą skórkę z włoskami, osiągające długość 10 do 15 cm, wykorzystywane są do kiszenia,
– ogórki korniszony – wytwarzają krępe owoce o długości nie przekraczającej 7 cm, najlepiej nadają się na marynaty,
– ogórki szklarniowe – ich owoce osiągają największe rozmiary (30 cm) i charakteryzuje je gładka skórka.
Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka. Poza tym ogórek zwiera wiele innych antynowotworowych substancji, takich jak flawonoidy (m.in.: fisetin), luteinę i kwas kawowy. Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie 97%), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień.Jest uważany za warzywo niskokaloryczne i stanowi bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających. Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ogórek swój kolor zawdzięcza chlorofilowi – zielonemu barwnikowi, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków i w ten sposób mniejsza ich ilość dociera do tkanek organizmu. Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, tzn. takich, które odkwaszają organizm. Ogórki przyspieszają także pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom.Jako warzywo, ogórek polecany jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem i chorobami serca, gdyż zawiera potas (136-147 mg/100 g), który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Ogórek powinny uwzględnić w jadłospisie osoby zmagające się ze zgagą. Ogórki zapobiegają bowiem nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku, podobnie jak marchewka, ziemniaki, sałata zielona i buraczki. Ponadto ogórki znajdują swoje zastosowanie w kosmetyce, dzięki właściwościom zmniejszającym opuchliznę czy cienie pod oczami. Wyciąg z ogórka działa kojąco na skórę, łagodzi podrażnienia, a także odświeża i tonizuje skórę, nawet tę z problemami, jak trądzik. Skutecznie oczyszcza skórę oraz zmniejsza widoczność porów.
Świeże ogórki mogą być dodatkiem do sałatek, do kanapek i do mizerii. Świeże ogórki nadają się również do marynowania, konserwowania oraz kiszenia. Najkorzystniejsze jest spożywanie ogórków w początkowym stadium dojrzewania tzn. gdy zielony kolor zaczyna przechodzić w bladożółty. Świeże ogórki można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, po tym czasie tracą swoją jędrność.
Lekka sałatka z ogórków
Składniki:
– 2 długie ogórki
– 1 średnia cebula
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka cukru
– 1/3 szklanki świeżego koperku posiekanego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przekroić ogórki na pół, a następnie w plastry. Pokroić cebulę w cienkie paski. Wymieszać ogórki i cebulę w dużej misce. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ocet winny, wodę i cukier. Zalać ogórki i cebulę, i dobrze wymieszać. Posypać świeżym posiekanym koprem i ponownie wymieszać.
Sałatka z ogórków na ostro
Składniki:
– 1 duży ogórek, obrany
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– szczypta imbiru
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 czerwone chili, drobno pokrojone
– 2 dymki, drobno pokrojone
– liście kolendry
Przygotowanie:
Przekroić ogórek na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Pokroić na grube przekątne kawałki. Wrzucić do miski i posypać cukrem i dużą szczyptą soli. Zalać octem. Pozostawić na około 30 minut w lodówce. Odcedzić ogórki i wymieszać z resztą składników.
Grecka sałatka z ogórków
Składniki:
Dip
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki soli morskiej
– świeżo zmielony biały pieprz do smaku
Na sałatkę
– 680 g ogórków, pokrojone
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 3 łyżki świeżej mięty
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki dipu w małej misce. Pokrojone ogórki posypać solą i wymieszać, odstawić na 30 minut. Przenieść na sito lub durszlak i odstawić na kolejne 30 minut, aby odciekły soki. Odcisnąć. Przełożyć do dużej miski, dodać sos i miętę. Wymieszać dokładnie.
Bankietowa sałatka z ogórków i mango
Składniki:
– sok z dwóch małych limonek
– skórka z jednej limonki (plus ekstra do dekoracji)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1-2 małe tajskie papryczki chili, drobno posiekane
– gruba sól morska do smaku
– 1 długi ogórek, obrany i pokrojony w plastry
– 1 duże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
– 1-2 łyżeczki świeżej posiekanej mięty
– około 12 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Wymieszać sok z limonki, skórki z limonki, oliwę i posiekaną czerwoną paprykę. Doprawić solą do smaku. Dodać ogórek i mango i delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki i marynować przez co najmniej pół godziny. Wsunąć kawałki ogórka i mango na szaszłyki w naprzemienny sposób. Posypać skórką z limonki, świeżą miętą i solą morską.
Sałatka z ogórków i marynowanych jeżyn
Składniki:
Marynowane jeżyny i ocet jeżynowy
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka octu szampańskiego
– 1 szklanka wody
– 3 gałązki estragonu
– 1 łyżka czarnego pieprzu
– 2 szklanki świeżych jeżyn
Sałatka z ogórków
– 2 duże ogórki
– 1 mała, słodka cebulka
– 2 łyżki świeżych liści mięty
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu jeżynowego
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszać cukier, ocet szampański, wodę, gałązki estragonu i pieprzu w średnim rondlu. Doprowadzić do wrzenia, mieszać, aby rozpuścić cukier. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Mieszaninę octu wlać przez siatkowe sitko na jeżyny (wyrzucić estragon i pieprz). Przykryć mieszaninę i odstawić na około 30 minut, do całkowitego ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Ogórki i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z miętą i marynowanymi jeżynami. Dodać wymieszany olej, ocet jeżynowy, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać. Ocet jeżynowy można przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
Niemiecka sałatka z ogórków
Składniki:
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– 1 czosnek, zmielony
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka świeżego koperku
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 2 duże ogórki
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać kwaśną śmietanę, czosnek, ocet winny, pokrojony koperek, cukier, 1/4 łyżeczki soli i pieprz. Przykryć i wstawić do lodówki. Obrać i bardzo cienko pokroić ogórki, wrzucić na durszlak, posypać pozostałą 3/4 łyżeczką soli i dobrze wymieszać. Przykryć papierowym ręcznikiem i odczekać 2 godziny, mieszając co 20 minut. Po 2 godzinach odcisnąć ogórki, dodać przygotowany sos i dobrze wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Sałatka z ogórków po indyjsku
Składniki:
– 1 długi ogórek
– 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
– 2 pomidory, pokrojone w kostkę
– garść świeżych liści kolendry, posiekane
– 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w kostkę
– 1 zielona papryczka chili, pokrojona w kostkę
– 2 limonki, sok
– 15 ml (1 łyżka stołowa) oleju roślinnego
– 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, posiekane
– 1/4 łyżeczki chilli w proszku
– 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
Przygotowanie:
Obrać ogórki, usunąć nasiona łyżeczką, a następnie pokroić w plastry. Wrzucić plasterki ogórka do miski. Dodać cebulę, pomidory, kolendrę, czerwone i zielone papryczki chilli, sok z limonki, olej roślinny i posiekane orzeszki ziemne. Posypać przyprawami i dobrze wymieszać.
Sałatka z ogórków w occie
Składniki:
– 2 szklanki cukru
– 1 szklanka octu jabłkowego
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka nasion selera
– 7 szklanek pokrojonych w cienkie plasterki obranych ogórków (około 6 średnich)
– 1 duża cebula, posiekana
– zielony pieprz, grubo mielony
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać cukier, ocet, sól i nasiona selera. Dodać ogórki, cebulę i pieprz, bardzo dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce, pod przykryciem przez co najmniej 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Sałatka z ogórków z chilli
Składniki:
– 2 ogórki
– 1 mała czerwona papryczka chilli, pokrojona na wstążki
– 1 tarty świeży imbir
– 2 łyżki sosu sojowego
– sok z ½ limonki
– 2 łyżeczki octu ryżowego
– syrop klonowy, do smaku
– 1 łyżka sezamu
– mała garść liści kolendry, posiekana
Przygotowanie:
Za pomocą obieraczki pokroić ogórki na długie wstążki. Wyrzucić rdzeń nasienny. Do miski z ogórkiem dodać pozostałe składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Wsypać nasiona sezamu. Schłodzić przed podaniem.
Sałatka z ogórków z truskawkami
Składniki:
– 1 ogórek, cienko pokrojony
– 1 szklanka truskawek w plasterkach (około 2 filiżanek)
– 3/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1/3 szklanki słodkiego sosu typu Panera® Poppyseed
– 1/2 szklanki sera feta
– 2 łyżki stołowe posiekanej mięty
– sól i czarny pieprz, do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ogórki, truskawki i cebulę. Dodać sos i dokładnie wymieszać. Udekorować pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z ogórków po tajsku
Składniki:
– 2 duże ogórki, pokrojone w plastry
– 3 kubki kiełków fasoli
– 2 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki małych świeżych liści bazylii tajskiej
– 1/4 szklanki małych świeżych liści mięty
– 1 długa, czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
– 1/2 szklanki tajskiego dressingu (2 łyżeczki brązowego cukru, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1 łyżka soku z limonki, sosu rybnego i oleju arachidowego).
Przygotowanie:
W dużej misce ułożyć ogórki, kiełki fasoli, cebulę, bazylię, miętę i chili. Polać dressingiem.
Sałatka z ogórków i rzodkiewki
Składniki:
– 1 łyżeczka kminku
– 1 bulwa kopru
– 1 duży ogórek, cienko pokrojony
– 1 pęczek rzodkiewki, cienko pokrojone
– 2 łyżki białego octu
– 2 łyżki organicznego oleju rzepakowego
– sól morska, do smaku
Przygotowanie:
Na małej patelni podsmażyć kminek. Pokroić bulwę kopru. W dużej misce wymieszać pokrojony koper, ogórek, rzodkiewkę, kminek, ocet i olej. Doprawić do smaku.
Sałatka z ogórka i awokado
Składniki:
– 5 cm długości kawałek rzodkwi japońskiej
– 1 szklanka sałaty rzymskiej
– 1 ogórek, pokrojony
– 1 awokado, pokrojone w plasterki
– 1 zielona cebula
– 1 szklanka dressingu sezamowego
Przygotowanie:
Pokroić rzodkiew w cienkie paski, opłukać na durszlaku zimną bieżącą wodą. Odsączyć. Posiekać zieloną cebulę w bardzo cienkie paski. Namoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Ułożyć sałatę, ogórek, awokado i rzodkiew na talerzu. Posypać zieloną cebulą. Polać dressingiem.
Sałatka z ogórków i arbuza
Składniki:
– 1 duży ogórek, pokrojony w cienkie plasterki
– 1/4 średniego arbuza, pokrojonego w kostkę
– garść świeżych liści mięty, cienko pokrojona
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka skórki cytrynowej
– 1 łyżka oleju z awokado lub oliwa z oliwek
– 1/3 szklanki sera feta, pokruszony
– sól morska i świeżo mielona papryka
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Doprawić solą morską i świeżo mieloną papryką i delikatnie wymieszać.
Sałatka z ogórków z jagodami
Składniki:
– 8-10 ogórków koktajlowych, pokrojone
– 2 szklanki świeżych jagód
– 1 duże awokado, obrane, pokrojone
– 2 łyżki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
– 2 łyżki orzechów włoskich, opiekane i posiekane
– liście sałaty masłowej
Dressing:
– ¼ szklanki śmietany
– 2 łyżki miodu
– ¼ szklanki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
– 2 łyżki octu ryżowego
– ½ łyżeczki soli koszernej
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki sosu. Ogórki, jagody i awokado wrzucić do miski. Dodać 4 łyżki dressingu, wymieszać. Sałatę wrzucić do pozostałego sosu, układać na sałatkowych talerzach, dodać sałatkę z ogórkami, posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonymi orzechami.
Śródziemnomorska sałatka z ogórków
Składniki:
– 2 długie, angielskie ogórki
– 3 zielone pomidory, pokrojone na kliny
– 2/3 szklanki oliwek
– 1/2 szklanki zielonej cebuli
– ser feta, rozdrobniony (około 1/3 szklanki)
– 2 łyżeczki świeżych liści oregano
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu szampańskiego lub białego octu winnego
– 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
– 1/8 łyżeczki soli koszernej
Przygotowanie:
Pokroić ogórki na długie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Ułożyć paski ogórka, pomidory i oliwki na dużym talerzu. Posypać zieloną cebulką, fetą i oregano. Skropić oliwą i octem. Posypać zielonym pieprzem i solą.
Sałatka z ogórków z jajkami
Składniki:
– 3 duże ogórki
– 3 jajka
– 5 łyżek białego sera
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżka musztardy
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać ogórki i pokroić, usunąć nasiona. Wymieszać sok z cytryny, musztardę, twarożek, sól i pieprz. Dodać plasterki ogórka i dobrze wymieszać. Odcedzić ugotowane jajka, zetrzeć na tarce do sera lub pokroić w małe płatki. Dodać do sałatki.
Sałatka z ogórków z tabasco
Składniki:
– 2 ogórki średniej wielkości (ok. 500 g)
– 1 szklanka śmietany
– 4 łyżki octu winnego
– 6 kropli sosu tabasco
– pieprz do smaku
– 2 zielone szalotki lub drobno posiekany szczypiorek
– 2 łyżki świeżego koperku, świeżo posiekane
Przygotowanie:
Umyć i obrać ogórki, pokroić na cienkie plasterki. W małej misce wymieszać śmietanę i ocet. Dodać sos tabasco, zieloną cebulę lub szczypiorek i połowę świeżego kopru. Dodać pieprz do smaku. Sos wlać na plasterki ogórków i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Udekorować sałatkę resztą świeżego koperku i podawać.
Sałatka z ogórków i pomidorów
Składniki:
– 300 g świeżych pomidorów
– 1 ogórek
– 1 mała słodka żółta cebula
– 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
– sok z 1 cytryny (do smaku)
– skórka z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Posiekać pomidory (ze skórką), ogórek i żółtą cebulę na bardzo małe kawałki. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki: pomidory, ogórek, cebulę, skórkę cytrynową, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek i przyprawy. Dobrze wymieszać. Doprawić.
Sałatka z ogórków z marchewką
Składniki:
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1/2 wysuszonej papryki chili, pokrojona
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka cukru
– 1 ogórek
– 2 marchewki
– liście sałaty
Przygotowanie:
Zmielić czosnek, pokroić papryczkę chili i wrzucić do miski. Wlać sos rybny, sok z limonki i cukier. Wymieszać dokładnie, aż cukier się rozpuści. Cienko pokroić ogórki, utrzeć marchewkę i wszystko dodać do miski. Dobrze wymieszać. Podawać w „miseczkach” liści sałaty.