Lekkie letnie sałatki z szynką i z owocami – różne przepisy

4 sierpnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Coś pysznego – kolorowe, fantazyjne sałatki z szynką, które sprawdzą się w każdej sytuacji. Doskonale wyglądają zarówno na świątecznym stole jak i na wszelkiego rodzaju imprezach. To smaczna przekąska, pomysł na pyszne drugie śniadanie lub oryginalną kolację. Pożywne, smaczne, proste.

 

Możemy dodać do nich jajko na twardo, żółty ser czy ulubione warzywa i owoce, a także np. makaron lub ryż, jeśli chcemy, by sałatka była bardziej pożywna. Doprawiamy prosto majonezem, dipem lub jogurtowo-majonezowym sosem. Podajemy w dużych salaterkach albo w małych miseczkach lub po prostu na liściach sałaty. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na sezon letnio-jesienny.

Sałatka z szynką i jeżynami

Składniki:

Na sałatkę:
– 2 porcje mieszanych zielonych sałat np. Eisberg Toscana Mix
– ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki
– ¼ szklanki łuskanej fasoli edamame
– ½ szklanki pokrojonego ogórka
– kilka plasterków pokrojonej szynki
– ¼ szklanki suszonej żurawiny
– ½ filiżanki pokruszonego niebieskiego sera
– 1 szklanka świeżych jeżyn

Sos
– ½ szklanki majonezu
– ¼ szklanki mleka
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól do smaku
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1 łyżeczka proszku cebuli
– 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera

Przygotowanie:

Mieszane sałaty wyłożyć na talerzu. Następnie na wierzchu ułożyć pokrojone marchewki, łuskane fasolki edamame i pokrojone ogórki. Zrolować plasterki szynki i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do sałatki razem z suszoną żurawiną, pokruszonym niebieskim serem i jeżynami. W małej misce wymieszać majonez, mleko, sok z cytryny, sól, pieprz, cebulę w proszku i niebieski ser. Tuż przed podaniem sałatkę skropić dressingiem.

Sałatka z mango i szynki z miodem

Składniki:

Dressing
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki octu ryżowego
– 1/4 szklanki oleju arachidowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sałatka
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka cukru
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1 małe czerwone chili, drobno posiekane
– 250 g indyka, w plasterkach
– 250 g szynki, pokrojonej w plastry
– 100 g liści szpinaku baby
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– 2 szklanki mieszanych ziół azjatyckich (kolendra, mięta, tajska bazylia)
– 1 duże dojrzałe mango, obrane, pokrojone w plastry
– prażone nasiona sezamu, do posypania

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą ocet, cukier, czosnek i chili. Indyka i szynkę wrzucić do miski, dolać sos i wymieszać. Rozgrzać miód, dodać do mięsa. Do dużej miski wrzucić szpinak, cebulę, zioła, odsączone mięso i mango. Wymieszać. Skropić sosem i posypać sezamem.

Sałatka z szynką i selerem

Składniki:

– 1 szklanka pokrojonego w plasterki selera
– ½ filiżanki plastrów zielonej cebuli
– ½ filiżanki majonezu
– ½ łyżeczki suszonego kopru włoskiego
– 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
– szynka, pokrojona w paski
– pół pęczka rzodkiewki w plasterkach
– 1 duża marchewka
– liście sałaty

Przygotowanie:

W misce wymieszać seler, cebulę, majonez i koper włoski. Dodać ryż, szynkę, rzodkiewkę i marchewkę. Wymieszać. Sałatkę podawać na miseczkach z sałatą.

Sałatka z szynką i kantalupą

Składniki:

– 1/4 owocu kantalupy
– 12 plasterków prosciutto
– 160 g mieszanych sałat (rukola) i szpinaku baby
– 180 g fety perskiej
– 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Pokroić kantalupę w małe kliny. Dodać plasterki szynki, liście szpinaku i liście rukoli. Posypać fetą. Wymieszać ocet i 60 ml (1/4 szklanki) oleju z fety. Polać sałatkę i doprawić pieprzem.

Sałatka z szynką i pieczonymi brzoskwiniami

Składniki:

Sałatka
– 5 brzoskwiń, pokrojone na pół, usunięte pestki
– 250 g buraków, pokrojone na ćwiartki
– 3 filiżanki zmieszanych zielonych sałat np. Eisberg Green Mix
– 150 g szynki parmeńskiej, pokrojonej w cienkie plasterki
– 100 g hiszpańskiego manchego lub parmezanu

 


Dressing
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka melasy
– 2 łyżki octu ryżowego
– sól dla smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Umieścić brzoskwinie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50-60 minut. Wystudzić. Ułożyć wszystkie składniki na dużym talerzu. Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać razem. Polać sałatkę przed podaniem.

Sałatka z szynką parmeńską i truskawkami

Składniki:

– 300 g truskawek, pokrojone
– 125 g mozzarelli
– 50 g orzechów
– 1 garść świeżych liści bazylii
– sól i mielony czarny pieprz
– 4-8 plasterków szynki parmeńskiej
Dip:
– 2 kiwi, bez skórki
– sok z połowy limonki
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przetrzeć kiwi przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszać purée z kiwi ze skórką z limonki i sokiem, miodem, oliwą z oliwek i octem, i doprawić do smaku. Ułożyć truskawki i mozzarellę na talerzach, rozrzucić orzechy włoskie i liście bazylii, i skropić odrobiną sosu z kiwi. Na sałatce ułożyć plasterki szynki parmeńskiej i podawać.

Sałatka z szynką, pomidorami i ogórkiem

Składniki:

– 1 i ½ szklanki sałaty lodowej, posiekanej
– 5 pomidorków koktajlowych
– ¼ średniego ogórka, obrany i pokrojony
– 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone
– ¼ szklanki pokrojonej w kostkę szynki
– 4 plasterki szynki
– ¼ szklanki startego sera cheddar
– 2-3 łyżki sosu do sałatek

Przygotowanie:

Rozłożyć sałatę wokół talerza lub miski i poukładać na niej wszystkie składniki. Skropić sosem sałatkowym, wymieszać i podawać.

Szwedzka sałatka z szynką

Składniki:

– 10-12 filiżanek sałaty rzymskiej, posiekanej
– 2 filiżanki gotowanego indyka, posiekanego
– 2 szklanki szynki, posiekanej
– 4-5 plasterków boczku, gotowanego i pokrojonego
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 szklanka pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka sera cheddar
Sos vinaigrette z sosem żurawinowym
– 1/3 szklanki sosu żurawinowego
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
– szczypta soli i pieprzu
– 3-4 łyżki wody

Przygotowanie:

Umieść sałatę w dużej misce i ułożyć pozostałe składniki na wierzchu. Wymieszać wszystkie składniki sosu w małym słoiku z dopasowaną pokrywką. Sałatkę polać sosem przed podaniem.

Sałatka z szynki i rukoli z figami

Składniki:

– 3 filiżanki rukoli
– 125 g mozzarelli
– 10 dojrzałych fig
– 70 g szynki parmeńskiej
– miód
– 2 szklanki grzanek

Przygotowanie:

Ułożyć rukolę na talerzu. Następnie ułożyć mozzarellę, figi i szynkę parmeńską. Podawać z miodem i grzankami.

Sałatka z szynką na desce

Składniki:

– 3 brzoskwinie
– pęczek bazylii
– mały pęczek szczypiorku
– opakowanie rukoli
– 10 plasterków szynki parmeńskiej
– 100 g sera koziego
– ocet balsamiczny
– bazyliowa oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrać skórkę z brzoskwiń, wyjąć pestki. Na grillowej patelni posmarowanej oliwą podsmażyć brzoskwinie. Na talerzu ułożyć rukolę, następnie brzoskwinie, a następnie szynkę parmeńską, bazylię i ser. Na koniec polać oliwą z oliwek o smaku bazylii, octem balsamicznym i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Sałatka z szynki i ziemniaków

Składniki:

Sałatka
– 4 średnie czerwone ziemniaki
– 3 duże jaja
– 1 szklanka posiekanej gotowanej szynki
– 4 uncje sera Muenster, pokrojonego w kostkę
– 1/4 szklanki rzodkiewki w plasterkach
– 2 zielone cebule, w plasterkach
Dressing
– 1/2 szklanki sosu do sałatek
– 1/4 szklanki sosu musztardowego
= 1/4 łyżeczki nasion selera

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki i jajka i schłodzić. Jajka i ziemniaki pokroić na małe kawałki. Dodać szynkę, ser, rzodkiewkę i cebulę, delikatnie wymieszać. W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu. Wlać sos na mieszaninę ziemniaków i dobrze wymieszać.

Sałatka z szynką i mandarynkami

Składniki:

– 1/3 szklanki majonezu
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 8 plasterków szynki delikatesowej, pokrojonych w paski
– 1 puszka mandarynek
– 2 żeberka selera, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, opiekanych
– 2 zielone cebule, posiekane
– 6 filiżanek sałaty rzymskiej

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać pięć pierwszych składników. Dodać wymieszaną szynkę, mandarynki, seler, orzechy włoskie i zieloną cebulę. Wszystko razem wymieszać przed podaniem.

Sałatka z szynką i makaronem hawajskim

Składniki:

– makaron palmowy
– 1 puszka ananasa
– 2 kubki szynki w kostkach
– ½ filiżanki marchewki, pokrojonej w zapałki
– ¼ szklanki zielonej cebuli, posiekanej
Dressing:
– ½ szklanki soku z ananasa
– ½ szklanki majonezu
– ¼ zwykłego jogurtu greckiego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i spłukać zimną wodą. W średniej misce wymieszać sok ananasowy, majonez, jogurt grecki, ocet i cukier. Wymieszać makaron, kawałki ananasa, szynkę, marchew i zieloną cebulę w dużej misce. Wlać sos do makaronu, delikatnie wymieszać do połączenia.

Sałatka z szynką i malinami

Składniki:

– 80 ml winegretu malinowego (1/3 szklanki)
– 2 filiżanki mixu młodziutkich listków rozmaitych sałat
– 1 szklanka marchwi, pokrojona
– 8 plasterków szynki wędzonej
– 1 szklanka malin
– 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski sałatowej wlać winegret. Dodać mix sałat, marchewki i miętę. Dodać maliny. Wymieszać i podzielić sałatkę na talerze. Udekorować każdą porcję wędzoną szynką i malinami.

Sałatka z szynki, jabłek i szwajcarskiego sera

Składniki:

– 200 g wędzonej szynki
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1 jabłko
– 2 cykorie (endywie)
– 6 plasterków szwajcarskiego sera
– 1 sałata rzymska
– 80 ml (1/3 szklanki) orzechów włoskich
– groszek lub rzodkiewka do smaku

Przygotowanie:

Pokroić wędzoną szynkę, czerwoną cebulę, jabłko i cykorię. Ser szwajcarski pokroić na kawałki. Rozdrobnić sałatę rzymską i dodać do miski sałatkowej. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Sałatka z szynką i jarmużem w brzoskwini

Składniki:

– 1 szklanka pokrojonej w kostkę wędzonwj szynki
– 1 szklanka posiekanego jarmużu
– 3/4 selera, pokrojony w kostkę
– 1/2 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
– 3 łyżki sosu makowego
– 2 puszki połówek brzoskwiń

Przygotowanie:

W misce wymieszać szynkę, jarmuż, seler i czerwony pieprz. Skropić sosem makowym, wymieszać. Sałatką nadziać  połówki brzoskwiń.

Sałatka z brokułami i szynką

Składniki:

– 400 g brokułów
– 300 g szynki
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka 6% octu
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Brokuły ugotować we wrzącej osolonej wodzie (ok. 7-8 minut). Szynkę pokroić w paski. Schłodzić brokuły, rozdzielić na różyczki. Wymieszać olej i ocet. Dodać czosnek, sól, pieprz i wymieszać. Wymieszać brokuły i szynkę. Dodać sos i bardzo dokładnie wymieszać.

Sałatka z szynką, oliwkami i pomidorami

Składniki:

– 150 g szynki
– 3 jajka
– 200 g pomidorów
– 100 g pestkowych oliwek
– pęczek sałaty
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo i ostudzone pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na cząstki, a szynkę na plasterki. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i wycisnąć czosnek przez prasę. Do salaterki wrzucić liście sałaty, doprawić do smaku sos i sól, dokładnie wymieszać. Dodać plasterki szynki, ułożyć plasterki jaj i pomidory oraz oliwki. Gotową sałatkę posypać pieprzem do smaku.

Sałatka z szynką, ogórkiem i serem

Składniki:

– 200 g szynki
– 2 średnie ogórki
– 3 jajka
– 100 g twardego sera
– zielona cebula do dekoracji
– 5-6 łyżek majonezu
– mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w paski. Ogórki pokroić w paski, jajka w grubą kostkę, ser w paski. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Posypać pieprzem i zieloną cebulką.

Sałatka z szynką i czerwoną kapustą po koreańsku

Składniki:

– 200 g szynki
– 100 g kukurydzy z puszki
– 100 g marchwi koreańskiej lub marynowanego selera
– 200 g pomidorów koktajlowych
– 400 g czerwonej kapusty
– kilka gałązek pietruszki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojoną kapustę ułożyć w dużej misce, pokroić szynkę i dodać do kapusty. Pomidory przeciąć na pół, i także dodać do sałatki. Dodać kukurydzę i marchewkę, doprawić sałatkę oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną pietruszkę i wymieszać.

Sałatka owocowa z szynką

Składniki:

– 2 łyżki octu wiśniowego
– 1 łyżka szalotki
– 1/2 łyżki miodu
– 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki posiekanej mięty
– kawałek melona i kantalupy
– cienko pokrojona szynka
– 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszać ocet, szalotkę, miód i sól w małej misce. Dolewać olej powolnym, równomiernym strumieniem, mieszając dokładnie. Dodać 1 łyżkę posiekanej mięty. Pokroić melona i kantalupę. Ułożyć kawałki melona i plasterki szynki na talerzu. Skropić winegretem, posypać czarnym pieprzem i pozostałą 1 łyżką mięty.

Sałatka z szynką i jajkami

Składniki:

– 3 łyżki majonezu
– 4 jajka ugotowane na twardo
– mix sałat (1 opakowanie)
– 100 g szynki
– 1 czerwona papryka
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka chrzanu
– sól do smaku
– pieprz do smaku

Przygotowanie:

Majonez połączyć z jogurtem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Szynkę i paprykę pokroić w paski, jajka ugotowane na twardo pokroić w plasterki. Mieszankę sałat wyłożyć do płaskiej salaterki, na niej ułożyć jajka, szynkę i paprykę. Całość polać przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-chrzanowym.

Sałatka z szynką i ryżem

Składniki:

– 200 g ryżu
– 200 g wędzonej szynki
– sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy
– 2 pomarańcze
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 3 łyżki oliwy
– natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż ugotować i ostudzić. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Fasolę przecedzić i przepłukać, szynkę pokroić w kostkę. Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy wymieszać z wodą, następnie połączyć z oliwą. Schłodzony ryż, szynkę, fasolę i kukurydzę przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Plastry pomarańczy ułożyć na talerzach, położyć na nich sałatkę i udekorować listkami natki pietruszki.

Sałatka z szynką i truskawkami

Składniki:

– 200 g rukoli
– sos sałatkowy
– 100 g truskawek
– 100 g sera pleśniowego niebieskiego
– 3 łyżki oliwy
– 4 plastry szynki dojrzewającej

Przygotowanie:

Sos sałatkowy połączyć z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprószyć pokruszonym serem i zalać dresingiem. Sałatkę dokładnie wymieszać. Podawać z opieczoną bagietką.

Sałatka paprykowa z szynką

Składniki:

– 6 papryk kolorowych
– sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
– 1 czerwona cebula
– 150 g szynki w plastrach
– natka pietruszki
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Papryki pokroić w bardzo cienkie paski, a cebulę w piórka. Szynkę pokroić w paski, podobnie jak warzywa. Sos sałatkowy wymieszać z niewielką ilością wody i oliwą z oliwek. Wymieszać wszystkie składniki, a na koniec doprawić posiekaną natką pietruszki.

 

zobacz również:

Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy