Lekkie letnie sałatki z szynką i z owocami – różne przepisy

4 sierpnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Coś pysznego – kolorowe, fantazyjne sałatki z szynką, które sprawdzą się w każdej sytuacji. Doskonale wyglądają zarówno na świątecznym stole jak i na wszelkiego rodzaju imprezach. To smaczna przekąska, pomysł na pyszne drugie śniadanie lub oryginalną kolację. Pożywne, smaczne, proste.

 

Możemy dodać do nich jajko na twardo, żółty ser czy ulubione warzywa i owoce, a także np. makaron lub ryż, jeśli chcemy, by sałatka była bardziej pożywna. Doprawiamy prosto majonezem, dipem lub jogurtowo-majonezowym sosem. Podajemy w dużych salaterkach albo w małych miseczkach lub po prostu na liściach sałaty. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na sezon letnio-jesienny.

Sałatka z szynką i jeżynami

Składniki:

Na sałatkę:
– 2 porcje mieszanych zielonych sałat np. Eisberg Toscana Mix
– ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki
– ¼ szklanki łuskanej fasoli edamame
– ½ szklanki pokrojonego ogórka
– kilka plasterków pokrojonej szynki
– ¼ szklanki suszonej żurawiny
– ½ filiżanki pokruszonego niebieskiego sera
– 1 szklanka świeżych jeżyn

Sos
– ½ szklanki majonezu
– ¼ szklanki mleka
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól do smaku
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1 łyżeczka proszku cebuli
– 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera

Przygotowanie:

Mieszane sałaty wyłożyć na talerzu. Następnie na wierzchu ułożyć pokrojone marchewki, łuskane fasolki edamame i pokrojone ogórki. Zrolować plasterki szynki i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do sałatki razem z suszoną żurawiną, pokruszonym niebieskim serem i jeżynami. W małej misce wymieszać majonez, mleko, sok z cytryny, sól, pieprz, cebulę w proszku i niebieski ser. Tuż przed podaniem sałatkę skropić dressingiem.

Sałatka z mango i szynki z miodem

Składniki:

Dressing
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki octu ryżowego
– 1/4 szklanki oleju arachidowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sałatka
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka cukru
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1 małe czerwone chili, drobno posiekane
– 250 g indyka, w plasterkach
– 250 g szynki, pokrojonej w plastry
– 100 g liści szpinaku baby
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– 2 szklanki mieszanych ziół azjatyckich (kolendra, mięta, tajska bazylia)
– 1 duże dojrzałe mango, obrane, pokrojone w plastry
– prażone nasiona sezamu, do posypania

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą ocet, cukier, czosnek i chili. Indyka i szynkę wrzucić do miski, dolać sos i wymieszać. Rozgrzać miód, dodać do mięsa. Do dużej miski wrzucić szpinak, cebulę, zioła, odsączone mięso i mango. Wymieszać. Skropić sosem i posypać sezamem.

Sałatka z szynką i selerem

Składniki:

– 1 szklanka pokrojonego w plasterki selera
– ½ filiżanki plastrów zielonej cebuli
– ½ filiżanki majonezu
– ½ łyżeczki suszonego kopru włoskiego
– 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
– szynka, pokrojona w paski
– pół pęczka rzodkiewki w plasterkach
– 1 duża marchewka
– liście sałaty

Przygotowanie:

W misce wymieszać seler, cebulę, majonez i koper włoski. Dodać ryż, szynkę, rzodkiewkę i marchewkę. Wymieszać. Sałatkę podawać na miseczkach z sałatą.

Sałatka z szynką i kantalupą

Składniki:

– 1/4 owocu kantalupy
– 12 plasterków prosciutto
– 160 g mieszanych sałat (rukola) i szpinaku baby
– 180 g fety perskiej
– 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Pokroić kantalupę w małe kliny. Dodać plasterki szynki, liście szpinaku i liście rukoli. Posypać fetą. Wymieszać ocet i 60 ml (1/4 szklanki) oleju z fety. Polać sałatkę i doprawić pieprzem.

Sałatka z szynką i pieczonymi brzoskwiniami

Składniki:

Sałatka
– 5 brzoskwiń, pokrojone na pół, usunięte pestki
– 250 g buraków, pokrojone na ćwiartki
– 3 filiżanki zmieszanych zielonych sałat np. Eisberg Green Mix
– 150 g szynki parmeńskiej, pokrojonej w cienkie plasterki
– 100 g hiszpańskiego manchego lub parmezanu

 


Dressing
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka melasy
– 2 łyżki octu ryżowego
– sól dla smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Umieścić brzoskwinie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50-60 minut. Wystudzić. Ułożyć wszystkie składniki na dużym talerzu. Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać razem. Polać sałatkę przed podaniem.

Sałatka z szynką parmeńską i truskawkami

Składniki:

– 300 g truskawek, pokrojone
– 125 g mozzarelli
– 50 g orzechów
– 1 garść świeżych liści bazylii
– sól i mielony czarny pieprz
– 4-8 plasterków szynki parmeńskiej
Dip:
– 2 kiwi, bez skórki
– sok z połowy limonki
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przetrzeć kiwi przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszać purée z kiwi ze skórką z limonki i sokiem, miodem, oliwą z oliwek i octem, i doprawić do smaku. Ułożyć truskawki i mozzarellę na talerzach, rozrzucić orzechy włoskie i liście bazylii, i skropić odrobiną sosu z kiwi. Na sałatce ułożyć plasterki szynki parmeńskiej i podawać.

Sałatka z szynką, pomidorami i ogórkiem

Składniki:

– 1 i ½ szklanki sałaty lodowej, posiekanej
– 5 pomidorków koktajlowych
– ¼ średniego ogórka, obrany i pokrojony
– 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone
– ¼ szklanki pokrojonej w kostkę szynki
– 4 plasterki szynki
– ¼ szklanki startego sera cheddar
– 2-3 łyżki sosu do sałatek

Przygotowanie:

Rozłożyć sałatę wokół talerza lub miski i poukładać na niej wszystkie składniki. Skropić sosem sałatkowym, wymieszać i podawać.

Szwedzka sałatka z szynką

Składniki:

– 10-12 filiżanek sałaty rzymskiej, posiekanej
– 2 filiżanki gotowanego indyka, posiekanego
– 2 szklanki szynki, posiekanej
– 4-5 plasterków boczku, gotowanego i pokrojonego
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 szklanka pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka sera cheddar
Sos vinaigrette z sosem żurawinowym
– 1/3 szklanki sosu żurawinowego
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
– szczypta soli i pieprzu
– 3-4 łyżki wody

Przygotowanie:

Umieść sałatę w dużej misce i ułożyć pozostałe składniki na wierzchu. Wymieszać wszystkie składniki sosu w małym słoiku z dopasowaną pokrywką. Sałatkę polać sosem przed podaniem.

Sałatka z szynki i rukoli z figami

Składniki:

– 3 filiżanki rukoli
– 125 g mozzarelli
– 10 dojrzałych fig
– 70 g szynki parmeńskiej
– miód
– 2 szklanki grzanek

Przygotowanie:

Ułożyć rukolę na talerzu. Następnie ułożyć mozzarellę, figi i szynkę parmeńską. Podawać z miodem i grzankami.

Sałatka z szynką na desce

Składniki:

– 3 brzoskwinie
– pęczek bazylii
– mały pęczek szczypiorku
– opakowanie rukoli
– 10 plasterków szynki parmeńskiej
– 100 g sera koziego
– ocet balsamiczny
– bazyliowa oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrać skórkę z brzoskwiń, wyjąć pestki. Na grillowej patelni posmarowanej oliwą podsmażyć brzoskwinie. Na talerzu ułożyć rukolę, następnie brzoskwinie, a następnie szynkę parmeńską, bazylię i ser. Na koniec polać oliwą z oliwek o smaku bazylii, octem balsamicznym i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Sałatka z szynki i ziemniaków

Składniki:

Sałatka
– 4 średnie czerwone ziemniaki
– 3 duże jaja
– 1 szklanka posiekanej gotowanej szynki
– 4 uncje sera Muenster, pokrojonego w kostkę
– 1/4 szklanki rzodkiewki w plasterkach
– 2 zielone cebule, w plasterkach
Dressing
– 1/2 szklanki sosu do sałatek
– 1/4 szklanki sosu musztardowego
= 1/4 łyżeczki nasion selera

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki i jajka i schłodzić. Jajka i ziemniaki pokroić na małe kawałki. Dodać szynkę, ser, rzodkiewkę i cebulę, delikatnie wymieszać. W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu. Wlać sos na mieszaninę ziemniaków i dobrze wymieszać.

Sałatka z szynką i mandarynkami

Składniki:

– 1/3 szklanki majonezu
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 8 plasterków szynki delikatesowej, pokrojonych w paski
– 1 puszka mandarynek
– 2 żeberka selera, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, opiekanych
– 2 zielone cebule, posiekane
– 6 filiżanek sałaty rzymskiej

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać pięć pierwszych składników. Dodać wymieszaną szynkę, mandarynki, seler, orzechy włoskie i zieloną cebulę. Wszystko razem wymieszać przed podaniem.

Sałatka z szynką i makaronem hawajskim

Składniki:

– makaron palmowy
– 1 puszka ananasa
– 2 kubki szynki w kostkach
– ½ filiżanki marchewki, pokrojonej w zapałki
– ¼ szklanki zielonej cebuli, posiekanej
Dressing:
– ½ szklanki soku z ananasa
– ½ szklanki majonezu
– ¼ zwykłego jogurtu greckiego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i spłukać zimną wodą. W średniej misce wymieszać sok ananasowy, majonez, jogurt grecki, ocet i cukier. Wymieszać makaron, kawałki ananasa, szynkę, marchew i zieloną cebulę w dużej misce. Wlać sos do makaronu, delikatnie wymieszać do połączenia.

Sałatka z szynką i malinami

Składniki:

– 80 ml winegretu malinowego (1/3 szklanki)
– 2 filiżanki mixu młodziutkich listków rozmaitych sałat
– 1 szklanka marchwi, pokrojona
– 8 plasterków szynki wędzonej
– 1 szklanka malin
– 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski sałatowej wlać winegret. Dodać mix sałat, marchewki i miętę. Dodać maliny. Wymieszać i podzielić sałatkę na talerze. Udekorować każdą porcję wędzoną szynką i malinami.

Sałatka z szynki, jabłek i szwajcarskiego sera

Składniki:

– 200 g wędzonej szynki
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1 jabłko
– 2 cykorie (endywie)
– 6 plasterków szwajcarskiego sera
– 1 sałata rzymska
– 80 ml (1/3 szklanki) orzechów włoskich
– groszek lub rzodkiewka do smaku

Przygotowanie:

Pokroić wędzoną szynkę, czerwoną cebulę, jabłko i cykorię. Ser szwajcarski pokroić na kawałki. Rozdrobnić sałatę rzymską i dodać do miski sałatkowej. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Sałatka z szynką i jarmużem w brzoskwini

Składniki:

– 1 szklanka pokrojonej w kostkę wędzonwj szynki
– 1 szklanka posiekanego jarmużu
– 3/4 selera, pokrojony w kostkę
– 1/2 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
– 3 łyżki sosu makowego
– 2 puszki połówek brzoskwiń

Przygotowanie:

W misce wymieszać szynkę, jarmuż, seler i czerwony pieprz. Skropić sosem makowym, wymieszać. Sałatką nadziać  połówki brzoskwiń.

Sałatka z brokułami i szynką

Składniki:

– 400 g brokułów
– 300 g szynki
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka 6% octu
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Brokuły ugotować we wrzącej osolonej wodzie (ok. 7-8 minut). Szynkę pokroić w paski. Schłodzić brokuły, rozdzielić na różyczki. Wymieszać olej i ocet. Dodać czosnek, sól, pieprz i wymieszać. Wymieszać brokuły i szynkę. Dodać sos i bardzo dokładnie wymieszać.

Sałatka z szynką, oliwkami i pomidorami

Składniki:

– 150 g szynki
– 3 jajka
– 200 g pomidorów
– 100 g pestkowych oliwek
– pęczek sałaty
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo i ostudzone pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na cząstki, a szynkę na plasterki. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i wycisnąć czosnek przez prasę. Do salaterki wrzucić liście sałaty, doprawić do smaku sos i sól, dokładnie wymieszać. Dodać plasterki szynki, ułożyć plasterki jaj i pomidory oraz oliwki. Gotową sałatkę posypać pieprzem do smaku.

Sałatka z szynką, ogórkiem i serem

Składniki:

– 200 g szynki
– 2 średnie ogórki
– 3 jajka
– 100 g twardego sera
– zielona cebula do dekoracji
– 5-6 łyżek majonezu
– mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w paski. Ogórki pokroić w paski, jajka w grubą kostkę, ser w paski. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Posypać pieprzem i zieloną cebulką.

Sałatka z szynką i czerwoną kapustą po koreańsku

Składniki:

– 200 g szynki
– 100 g kukurydzy z puszki
– 100 g marchwi koreańskiej lub marynowanego selera
– 200 g pomidorów koktajlowych
– 400 g czerwonej kapusty
– kilka gałązek pietruszki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojoną kapustę ułożyć w dużej misce, pokroić szynkę i dodać do kapusty. Pomidory przeciąć na pół, i także dodać do sałatki. Dodać kukurydzę i marchewkę, doprawić sałatkę oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną pietruszkę i wymieszać.

Sałatka owocowa z szynką

Składniki:

– 2 łyżki octu wiśniowego
– 1 łyżka szalotki
– 1/2 łyżki miodu
– 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki posiekanej mięty
– kawałek melona i kantalupy
– cienko pokrojona szynka
– 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszać ocet, szalotkę, miód i sól w małej misce. Dolewać olej powolnym, równomiernym strumieniem, mieszając dokładnie. Dodać 1 łyżkę posiekanej mięty. Pokroić melona i kantalupę. Ułożyć kawałki melona i plasterki szynki na talerzu. Skropić winegretem, posypać czarnym pieprzem i pozostałą 1 łyżką mięty.

Sałatka z szynką i jajkami

Składniki:

– 3 łyżki majonezu
– 4 jajka ugotowane na twardo
– mix sałat (1 opakowanie)
– 100 g szynki
– 1 czerwona papryka
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka chrzanu
– sól do smaku
– pieprz do smaku

Przygotowanie:

Majonez połączyć z jogurtem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Szynkę i paprykę pokroić w paski, jajka ugotowane na twardo pokroić w plasterki. Mieszankę sałat wyłożyć do płaskiej salaterki, na niej ułożyć jajka, szynkę i paprykę. Całość polać przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-chrzanowym.

Sałatka z szynką i ryżem

Składniki:

– 200 g ryżu
– 200 g wędzonej szynki
– sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy
– 2 pomarańcze
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 3 łyżki oliwy
– natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż ugotować i ostudzić. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Fasolę przecedzić i przepłukać, szynkę pokroić w kostkę. Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy wymieszać z wodą, następnie połączyć z oliwą. Schłodzony ryż, szynkę, fasolę i kukurydzę przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Plastry pomarańczy ułożyć na talerzach, położyć na nich sałatkę i udekorować listkami natki pietruszki.

Sałatka z szynką i truskawkami

Składniki:

– 200 g rukoli
– sos sałatkowy
– 100 g truskawek
– 100 g sera pleśniowego niebieskiego
– 3 łyżki oliwy
– 4 plastry szynki dojrzewającej

Przygotowanie:

Sos sałatkowy połączyć z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprószyć pokruszonym serem i zalać dresingiem. Sałatkę dokładnie wymieszać. Podawać z opieczoną bagietką.

Sałatka paprykowa z szynką

Składniki:

– 6 papryk kolorowych
– sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
– 1 czerwona cebula
– 150 g szynki w plastrach
– natka pietruszki
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Papryki pokroić w bardzo cienkie paski, a cebulę w piórka. Szynkę pokroić w paski, podobnie jak warzywa. Sos sałatkowy wymieszać z niewielką ilością wody i oliwą z oliwek. Wymieszać wszystkie składniki, a na koniec doprawić posiekaną natką pietruszki.

 

zobacz również:

Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...