Proste risotto z pieczarkami i kurkumą

1 stycznia 2019, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Proste, łatwe, niedrogie danie, na piątkowy obiad bądź kolację:) Lubię ryż, z którego można wyczarować pyszne risotto:)

Danko to swoim smakiem bardzo przypomina smażonkę z leśnych grzybów, jaką robi jesienią moja Mama:) Bardzo nam posmakowało risotto w tej wersji:)

Składniki:

  • 100g ryżu (1 woreczek)
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 niewielkie ząbki czosnku
  • 25-30 dag pieczarek
  • 4-5 szkl. bulionu z kostki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną. Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu. Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. jeszcze, aby ryż 'doszedł’.