Pomysłowe dania z hummusem

12 maja 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Hummus wywodzi się z Libanu, lecz pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów antycznych. To ważny składnik kuchni libańskiej, żydowskiej, arabskiej i greckiej. Dobrze znany jest wegetarianom. Ciecierzyca, inaczej zwana cieciorką czy grochem włoskim to bogate źródło białka roślinnego. Hummus to przecież nic innego, jak pasta z ciecierzycy, która najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem…

Hummus to nie tylko doskonałe źródło białka roślinnego, ale także skarbnica żelaza, manganu, cynku, siarki, witaminy C i B6, kwasu foliowego, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus można wykonać również na bazie ciecierzycy z puszki, co znacznie przyśpieszy czas jego przygotowania.

Tradycyjne potrawy inaczej

Na naszych stołach zazwyczaj w okresie wiosny  króluje zabielany żurek w towarzystwie kiełbas, tłustych pieczeni, mięs, śledzików w śmietanie. Wszystkie przysmaki, pieczołowicie przygotowywane przez nasze żony, mamy i babcie są niewątpliwie pyszne, jednak są wśród nas tacy którzy z różnych względów nie będą raczyć się tymi specjałami. Diabetycy, jarosze, wegetarianie, osoby odchudzające się – jest ich wielu. Może wśród Waszych  gości jest ktoś taki?  A może sami macie ochotę na niekonwencjonalne potrawy?  Tradycyjny żur z powodzeniem zastąpi żurek na warzywnym wywarze, z  naturalnych chrzanem, serkiem tofu i kiełkami rzeżuchy. Do zabielania i zagęszczenia idealny jest jogurt naturalny wymieszany z hummusem (w proporcji 1:1). Taka zupa jest niezwykle pożywna a zarazem lekka, pyszna i bogata w witaminy i cenne mikroelementy.

Tą samą pastą nadziejmy połówki jajek na twardo – powstaną malownicze łódeczki, które możemy dekorować wspólnie z najmłodszymi. Takie potrawy zasmakują nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom – a może dzięki nim, przekonacie kogoś do zmiany nawyków żywieniowych? Warto spróbować!  Życzę wszystkim zdrowych i wesołych Świąt!

Hummus z kalafiora

Co kupić?

Przygotowanie:

Umytego i pokrojonego w różyczki kalafiora rozłożyć na blasze, skropić połową oliwy i piec 30 minut do czasu do czasu przewracając. Połowę upieczonego kalafiora odłożyć na bok, pozostałą część zmiskować, dodać oliwę z blachy, czosnek, ciecierzycę, przyprawy, sok z cytryny, resztę oliwy oraz 2 łyżki wody i jogurtu naturalnego. Utrzeć na gładką masę, podawać z resztą upieczonego kalafiora i orzeszkami, serwować z pitą i oliwkami.

Przepis na tradycyjny Hummus

Składniki:

  • 0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
  • pasta sezamowa (tahina),
  • olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
  • jogurt naturalny,
  • sok z cytryn,
  • 5 ząbków czosnku,
  • świeży imbir,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.

Hummus z dynią

Składniki:

  • 0,5 kg ziarna ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
  • pasta sezamowa (tahina),
  •  kawałek dyni piżmowej
  • olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
  • jogurt naturalny,
  • sok z cytryn,
  • 5 ząbków czosnku,
  • świeży imbir,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Cieciorkę z puszki lub ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy. Na koniec ścieramy na tarce świeżą dynię. Podajemy z pestkami dyni prażonymi i kolendrą.

Hummus z pieczonym czosnkiem

Składniki:

  •  szklanka ugotowanej cieciorki,
  •  ½ główki pieczonego czosnku,
  • 4 łyżki wody,
  • łyżka tahiny
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  •  sól, pieprz.

Wykonanie

Cieciorkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

Hummus z burakiem

Składniki:

  •  szklanka ugotowanej cieciorki,
  • burak
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pasty sezamowej
  • 4 łyżki wody,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

Wykonanie

Buraka ugotować w łupinie lub  owinąć folią i upiec w piekarniku. Cieciorkę, buraka, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

Hummus z cebulą karmelizowaną

Składniki:

  • szklanka ugotowanej cieciorki,
  • 2 cebule czerwone lub zwykłe pokrojone w kostkę
  •  masło klarowane
  • ząbek czosnku
  • łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki pasty sezamowej
  • 4 łyżki wody,
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, podlać octem, dodać cukier. Jak całoć będzie miękka i odparowana – całość ostudzić. Cieciorkę, cebulkę, czosnek, pastę sezamową, wodę, oliwę i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką papkę.  Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem.  Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.

 

 

Tekst i zdjęcia: Anna Prawda

Zobacz również:

Hummus – różne przepisy i receptury

Pomysłowe dania z hummusem

Ciecierzyca, cieciorka – różna przepisy na pyszne dania

Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy