Ciecierzyca, cieciorka – różne przepisy na pyszne dania
Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub włoski groch. Ta ciekawa roślina została zapomniana, dlatego zebrałam dla Was najlepsze przepisy na dania z cieciorką. Posiada ona mnóstwo właściwości i świetnie smakuje a w dodatku doskonale komponuje się jako główny składnik dania oraz poboczny.
Co nieco o ciecierzycy
Powszechnie stosowana jest w kuchni basenu Morza Śródziemnego, w Europie Zachodniej i USA oraz na Bliskim Wschodzie, a także Afryce Północnej. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak. Znane są również jej właściwości lecznicze, jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych (niestrawność). Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Na rynku dostępne są dwa rodzaje ciecierzycy:
Pasta z kiełków ciecierzycy
Składniki:
- 200 g kiełków ciecierzycy
- 50 g orzechów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju arganowego)
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Kiełki ugotować na parze (ok. 15 min.). Orzechy zrumienić na patelni, następnie zmiksować wszystkie składniki dodając ok. ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Pasta ta jest bardzo smaczna i sycąca. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako dip do warzyw.
Hummus
- 400 g ciecierzycy
- 200 g pasty z sezamu
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte praską)
- 4 łyżki soku z limonek (ewentualnie z cytryny)
- 2 łyżki oleju sezamowego, oliwa (ekstra vergine)
- sól
- pieprz Cayenne do smaku.
Zupa z ciecierzycą i cukinią
- 2 cukinie
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 800 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku.
Curry z ciecierzycą
- 2 puszki ciecierzycy
- 4 marchewki
- 1 pietruszka/pasternak
- 1/2 małego selera
- groszek mrożony
- puszka pomidorów
- sól
- chilli/tabasco do smaku
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z połowy limonki
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki ziaren kopru
- 2 łyżeczki kurkumy
- duża cebula
- 3-4 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 cm korzenia imbiru.
Sałatka z ciecierzycy i buraków
- 2 szklanki ciecierzycy
- 2 ugotowane buraki
- 1 szklanka kaszy orkiszowej
- 1 jabłko
- 1 niewielka cebula
- ser feta lub owczy
- kilkanaście listków świeżej mięty
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku.
Jaglane kotleciki z ciecierzycą
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka ciecierzycy
- 2 szklanki wody
- mała cebula (polecam czerwoną)
- 1-2 ząbki czosnku
- koperek
- liść laurowy
- 1-2 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc.
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy kaszę i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy 10-15 minut do momentu wchłonięcia wody.
Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Z przestudzonej kaszy wyjmujemy liść oraz ziele a dodajemy ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Całość blendujemy, lecz niekoniecznie na gładką masę.
Z przygotowanej masy lepimy kotlety (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i umieszczamy na papierze/folii do pieczenia.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).
Grillowane krewetki z ciecierzycą
Składniki:
- 4 do 5 dużych surowych krewetek
- ¼ funta szynki
- 2 szklanki suszonej ciecierzycy (namoczonej na noc)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 1 szalotka
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 5 gałązek świeżego tymianku, posiekanego
- 4 liście laurowe
- 1 szklanka białego wina
- 2 szklanki pomidorów, posiekanych
- 1 kubek parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka świeżych jagód
- 1 i ½ szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- 1 i ½ szklanki białego wina
- 1 łyżka masła
- skrobia kukurydziana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Obrać krewetki, pozostawiając ogony, oczyścić, umyć w zimnej wodzie. Cienkie plasterki boczku owinąć wokół krewetek. Nabić krewetki na patyczki do szaszłyków. Posypać pieprzem. Grillować na średnim ogniu ok. 6 min. na każdej stronie. W garnku wymieszać 2 filiżanki odmoczonej ciecierzycy, oliwę z oliwek, 6 całych ząbków czosnku i 1 posiekaną szalotkę, czarny pieprz i 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, pietruszki, 5 gałązek świeżego tymianku i całe cztery liście laurowe. Dodać szklankę białego wina, 2 filiżanki świeżych pomidorów. Przykryć i gotować powoli przez około 3-4 godzin. Dodać sól, a pod koniec gotowania parmezan. Zdjąć z ognia dodać 1 łyżkę masła i sos jagodowy. Sosem jagodowy: wymieszać świeże jagody, pół szklanki wody, ¾ szklanki cukru i około pół filiżanki białego wina. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie zmiksować. Być może będzie trzeba dodać odrobinę skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu.
zobacz również:
Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania
Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło
Sycące potrawy z fasoli – przepisy
Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów