Ciecierzyca, cieciorka – różne przepisy na pyszne dania

27 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub włoski groch. Ta ciekawa roślina została zapomniana, dlatego zebrałam dla Was najlepsze przepisy na dania z cieciorką. Posiada ona mnóstwo właściwości i świetnie smakuje a w dodatku doskonale komponuje się jako główny składnik dania oraz poboczny.

Co nieco o ciecierzycy

Była podstawową rośliną uprawną w Mezopotamii oraz starożytnym Rzymie. Jeden z czołowych rzymskich mówców i filozofów Marcus Tullius nosił nazwisko będące łacińską nazwą ciecierzycy – Cicer. Ciecierzyca nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Powszechnie stosowana jest w kuchni basenu Morza Śródziemnego, w Europie Zachodniej i USA oraz na Bliskim Wschodzie, a także Afryce Północnej. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak. Znane są również jej właściwości lecznicze, jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych (niestrawność). Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Cała roślina (prócz nasion) jest pokryta włoskami, które działają drażniąco na skórę. Strąki ciecierzycy są małe, pękate, z jednym lub dwoma nasionami o spiczastym, przypominającym ptasi dziób końcu, porównywane często do niedużych orzechów laskowych, o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje ciecierzycy:

1. kabuli, o ziarnach większych i jaśniejszych
2. desi – odmiana mniejsza i ciemniejsza.
W Polsce, choć powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, jest obecnie mało znana i doceniana. I jest to ogromne niedopatrzenie, gdyż ciecierzyca jest smaczna, zdrowa, sycąca i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,9 g białka.
Niedojrzałe nasiona ciecierzycy można jeść na surowo. Dojrzałe po ugotowaniu lub konserwowaniu są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Można je stosować do sałatek, dań warzywnych typu ratatouille czy kus-kus.
Na świecie najbardziej znana jest w postaci falafel lub hummusu, który serwuje się z różnymi innymi przystawkami, sałatkami, pastami czy kiszonkami lub jako dodatek do szałarmy, kebabu, sznycla i właściwie do wszystkiego (może z wyjątkiem słodyczy). Ta pochodząca z Libanu potrawa (wg. legendy wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych w XII w. n.e.) jest popularna na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana jest również w kuchniach kaukaskich. Pod nazwą chana, ciecierzyca pojawia się jako składnik wielu dań hinduskich, m.in.: w zupach, sałatkach, curry oraz wielu przekąskach.

Pasta z kiełków ciecierzycy

Składniki:

  • 200 g kiełków ciecierzycy
  • 50 g orzechów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju arganowego)
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Kiełki ugotować na parze (ok. 15 min.). Orzechy zrumienić na patelni, następnie zmiksować wszystkie składniki dodając ok. ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Pasta ta jest bardzo smaczna i sycąca. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako dip do warzyw.

Hummus

Składniki:
  • 400 g ciecierzycy
  • 200 g pasty z sezamu
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte praską)
  • 4 łyżki soku z limonek (ewentualnie z cytryny)
  • 2 łyżki oleju sezamowego, oliwa (ekstra vergine)
  • sól
  • pieprz Cayenne do smaku.
Przygotowanie:
Ciecierzycę po namoczeniu na noc gotować do miękkości. Odcedzić, pozostawiając wodę z gotowania. Zmiksować ciecierzycę na gładką masę. Do tak powstałej masy dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody z gotowania i oliwę lub łyżkę jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku. Podawać oblany z wierzchu obficie oliwą.

Zupa z ciecierzycą i cukinią

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •   sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cukinię i pory pokrojone w półplastry oraz posiekany czosnek (ok. 5 min.). Dodać bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzycę, liść laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zupę można posypać tartym parmezanem lub podawać z makaronem.

Curry z ciecierzycą

Składniki:
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka/pasternak
  • 1/2 małego selera
  • groszek mrożony
  • puszka pomidorów
  • sól
  • chilli/tabasco do smaku
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kopru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • duża cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm korzenia imbiru.
Przygotowanie:
Rozgrzać garnek, w którym curry będzie gotowane, wsypać kolendrę, kmin i koper. Mieszając, podgrzewać ziarenka, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przesypać je do moździerza i utłuc. Do gorącego garnka wlać oliwę, pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na oliwę, dodać szczyptę soli i wymieszać. Posiekać czosnek, dorzucić do cebuli i smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać ubite w moździerzu przyprawy i kurkumę – smażyć chwilę mieszając. Dodać pokrojone warzywa, przesmażyć, dodać pomidory i ciecierzycę. Jeśli płynu w garnku jest zbyt mało można dodać soku pomidorowego, albo wody. Doprawić solą i chilli, albo tabasco, ewentualnie można dodać szczyptę cynamonu. Całość dusić, aż warzywa zmiękną. Przed końcem duszenia można dodać kilka garści mrożonego groszku. Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i jogurt. Można podawać jako samodzielne danie lub z chlebem.

Sałatka z ciecierzycy i buraków

Składniki:
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej
  • 1 jabłko
  • 1 niewielka cebula
  • ser feta lub owczy
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Dzień wcześniej włożyć ciecierzycę do wody i zostawić do namoczenia przez całą noc. Następnego dnia ugotować oddzielnie ciecierzycę i kaszę orkiszową, odcedzić, ostudzić, wymieszać. Dodać pokrojone warzywa i jabłko, wymieszać, doprawić majonezem, sokiem cytrynowym i przyprawami. Na końcu dodać poszatkowaną miętę. Wstawić do lodówki na godzinę. Sałatkę podawać lekko schłodzoną z dodatkiem sera.

Jaglane kotleciki z ciecierzycą

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka ciecierzycy
  • 2 szklanki wody
  • mała cebula (polecam czerwoną)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • liść laurowy
  • 1-2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc.
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy kaszę i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy 10-15 minut do momentu wchłonięcia wody.
Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Z przestudzonej kaszy wyjmujemy liść oraz ziele a dodajemy ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Całość blendujemy, lecz niekoniecznie na gładką masę.
Z przygotowanej masy lepimy kotlety (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i umieszczamy na papierze/folii do pieczenia.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).

Grillowane krewetki z ciecierzycą

Składniki:

  • 4 do 5 dużych surowych krewetek
  • ¼ funta szynki
  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy (namoczonej na noc)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 5 gałązek świeżego tymianku, posiekanego
  • 4 liście laurowe
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 szklanki pomidorów, posiekanych
  • 1 kubek parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 i ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka masła
  • skrobia kukurydziana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obrać krewetki, pozostawiając ogony, oczyścić, umyć w zimnej wodzie. Cienkie plasterki boczku owinąć wokół krewetek. Nabić krewetki na patyczki do szaszłyków. Posypać pieprzem. Grillować na średnim ogniu ok. 6 min. na każdej stronie. W garnku wymieszać 2 filiżanki odmoczonej ciecierzycy, oliwę z oliwek, 6 całych ząbków czosnku i 1 posiekaną szalotkę, czarny pieprz i 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, pietruszki, 5 gałązek świeżego tymianku i całe cztery liście laurowe. Dodać szklankę białego wina, 2 filiżanki świeżych pomidorów. Przykryć i gotować powoli przez około 3-4 godzin. Dodać sól, a pod koniec gotowania parmezan. Zdjąć z ognia dodać 1 łyżkę masła i sos jagodowy. Sosem jagodowy: wymieszać świeże jagody, pół szklanki wody, ¾ szklanki cukru i około pół filiżanki białego wina. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie zmiksować. Być może będzie trzeba dodać odrobinę skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu.

zobacz również:

Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania

Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło

Sycące potrawy z fasoli – przepisy

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów