Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania
Czerwona fasola słynie głównie z obecności w daniach meksykańskich. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że fasola regularnie jedzona pozytywnie wpływa na nasz organizm. Fasola bowiem posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych.
0
Same korzyści
W czerwonej fasoli znajdziesz mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Fasola jest bogata w cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Oczywiście nie zabrakło tez witamin, ponieważ fasola oferuje witaminy A,B,D,E oraz K. Dodatkowo znajdziesz w niej błonnik, białko, lecytynę oraz izoflawony, które wspomagają proces menopauzy. Najlepsze w czerwonej fasoli jest to, że zawiera tylko 90 kalorii, czyli bardzo niewiele. Idealnie nadaje się jako składnik w naszej diecie.
Na pracę serca
Czerwona fasola wspomoże pracę Twojego serca oraz układu sercowo – naczyniowego. Dodatkowo zapobiegnie również poważnym schorzeniom i chorobom. Wystarczy jeść regularnie czerwoną fasolę i zapomnieć o zawale serca.
Na odporność i koncentrację
Dzięki witaminom i minerałom czerwona fasola wzmocni Twoją odporność oraz uchroni Cię przed chorobami. Dodatkowo lecytyna usprawni Twoją pamięć oraz koncentrację, więc podczas sesji koniecznie jedz produkty z fasolą.
Na zbędne kilogramy
Koniecznie sięgnij po czerwoną fasolę podczas Twojej diety. Błonnik świetnie poprawia przemianę materii, usprawniając ją i przyspieszając spalanie tłuszczu.
Na depresję
Jeżeli zmagasz się z depresją, czy złym humorem to koniecznie zjedz czerwoną fasolę. Poprawia ona układ nerwowy i zawiera witaminę B1.
Na raka prostaty
Czerwona fasola zawiera cynk, który jest niezbędny dla mężczyzn. Cynk hamuje rozwój prostaty oraz dba o męskie narządy.
Przepisy z fasolą
Zupa fasolowa
Co kupić?
- 250 g fasoli Piękny Jaś (pół na pół czerwona fasola z białą)
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę należy opłukać i włożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Pozostaw ją do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i płuczemy fasolę świeżą wodą oraz dodajemy przyprawy, czyli sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskiego. Całość gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę – wszystko pokrój w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Teraz pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie usmaż cebulę oraz kiełbasę. Dodaj przyprawy – sól, pieprz i słodką paprykę.Dodaj wszystko do garnka z fasolą i wrzuć koncentrat pomidorowy. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku.
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Co kupić?
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 papryka
- 4 ogórki konserwowe
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
Przygotowanie:
Z puszek odcedź tuńczyka, czerwoną fasolę oraz kukurydzę, a jajka ugotuj na twardo. Teraz pokrój w kostkę cebulę, paprykę, jajka i ogórki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodaj majonez, jogurt i musztardę. Przypraw do smaku według uznania.
Pasta na kanapki
Co kupić?
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 – 4 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta suszonego oregano
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Fasolę należy odsączyć i zblendować z pozostałymi składnikami. Smaruj pastą kanapki i skrop sokiem z cytryny.
Duszona fasola
Co kupić?
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszkę pomidorów
- marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cebule
- 0,5 l bulionu (może być z kostki)
- Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, pieprz caynne, tabasco
- Oliwa
Przygotowanie:
Cebule oraz czosnek podsmaż na oliwie, po czym dodaj mielone mięso. Smaż na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Teraz dodaj na patelnię pokrojone marchew, pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Całość dopraw przyprawami do smaku. Duś wszystko na małym ogniu przez 20 min. Fasole oraz kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do całości.Gotuj jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Można dodać do dania woreczek ugotowanego ryżu.
Meksykańska pasta z fasoli z papryką pieczoną
SKŁADNIKI:
puszka Fasolki konserwowej czerwonej jasnej JAMAR
2 strąki czerwonej papryki
500 ml Passaty Pomidorowej JAMAR
marchewka
pietruszka
2 garści pestek słonecznika
3 łyżki płatków jaglanych
przyprawy: papryka mielona, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek, oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i pieczemy skórką do góry. Gorącą, upieczoną paprykę przekładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku (dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę). Marchewkę i pietruszkę obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksujemy z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami. Gotową pastę wrzucamy ponownie na patelnię i dusimy jeszcze 5 minut.
Ryż z czerwoną fasolą
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku, zmielone
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 / 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka ostrego sosu
- 2 1 / 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka świeżych, zmielonych liści kolendry
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę i doprowadzić do miękkości. Wymieszać z fasolą, cebulą w proszku, solą, pieprzem i ostrym sosem. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić na wolnym ogniu.
Doprowadzić bulion do wrzenia i dodać ryż i masło. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut bez zdejmowania pokrywki. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Zmieszać ryż i fasolę i podać z kolendrą.
zobacz również:
Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło
Świetne pomysły na dania jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe – przepisy na rozgrzewające potrawy
Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy