URODA I ZDROWIE

Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania

31 stycznia 2019, dodał: Dagmara

Czerwona fasola słynie głównie z obecności w daniach meksykańskich. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że fasola regularnie jedzona pozytywnie wpływa na nasz organizm. Fasola bowiem posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych.

 

Same korzyści

W czerwonej fasoli znajdziesz mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Fasola jest bogata w cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Oczywiście nie zabrakło tez witamin, ponieważ fasola oferuje witaminy A,B,D,E oraz K. Dodatkowo znajdziesz w niej błonnik, białko, lecytynę oraz izoflawony, które wspomagają proces menopauzy. Najlepsze w czerwonej fasoli jest to, że zawiera tylko 90 kalorii, czyli bardzo niewiele. Idealnie nadaje się jako składnik w naszej diecie.

czerwona fasola

Na pracę serca

Czerwona fasola wspomoże pracę Twojego serca oraz układu sercowo – naczyniowego. Dodatkowo zapobiegnie również poważnym schorzeniom i chorobom. Wystarczy jeść regularnie czerwoną fasolę i zapomnieć o zawale serca.

czerwona fasola

Na odporność i koncentrację

Dzięki witaminom i minerałom czerwona fasola wzmocni Twoją odporność oraz uchroni Cię przed chorobami. Dodatkowo lecytyna usprawni Twoją pamięć oraz koncentrację, więc podczas sesji koniecznie jedz produkty z fasolą.

czerwona fasola

Na zbędne kilogramy

Koniecznie sięgnij po czerwoną fasolę podczas Twojej diety. Błonnik świetnie poprawia przemianę materii, usprawniając ją i przyspieszając spalanie tłuszczu.

czerwon afasola

Na depresję

Jeżeli zmagasz się z depresją, czy złym humorem to koniecznie zjedz czerwoną fasolę. Poprawia ona układ nerwowy i zawiera witaminę B1.

czerwona fasola

Na raka prostaty

Czerwona fasola zawiera cynk, który jest niezbędny dla mężczyzn. Cynk hamuje rozwój prostaty oraz dba o męskie narządy.

 

Przepisy z fasolą

Zupa fasolowa

 

 

Co kupić?

  • 250 g fasoli Piękny Jaś (pół na pół czerwona fasola z białą)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę należy opłukać i włożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Pozostaw ją do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i płuczemy fasolę świeżą wodą oraz dodajemy przyprawy, czyli sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskiego. Całość gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę – wszystko pokrój w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Teraz pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie usmaż cebulę oraz kiełbasę. Dodaj przyprawy – sól, pieprz i słodką paprykę.Dodaj wszystko do garnka z fasolą i wrzuć koncentrat pomidorowy. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku.

 

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

sałata z czerwona fasola

Co kupić?

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Z puszek odcedź tuńczyka, czerwoną fasolę oraz kukurydzę, a jajka ugotuj na twardo. Teraz pokrój w kostkę cebulę, paprykę, jajka i ogórki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodaj majonez, jogurt i musztardę. Przypraw do smaku według uznania.

 

Pasta na kanapki

Co kupić?

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Fasolę należy odsączyć i zblendować z pozostałymi składnikami. Smaruj pastą kanapki i skrop sokiem z cytryny.

 

Duszona fasola

 

Co kupić?

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszkę pomidorów
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 0,5 l bulionu (może być z kostki)
  • Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, pieprz caynne, tabasco
  • Oliwa

Przygotowanie:

Cebule oraz czosnek podsmaż na oliwie, po czym dodaj mielone mięso. Smaż na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Teraz dodaj  na patelnię pokrojone marchew, pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Całość  dopraw przyprawami do smaku. Duś wszystko na małym ogniu przez 20 min. Fasole oraz kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do całości.Gotuj jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Można dodać do dania woreczek ugotowanego ryżu.

Meksykańska pasta z fasoli z papryką pieczoną

SKŁADNIKI:

puszka Fasolki konserwowej czerwonej jasnej JAMAR
2 strąki czerwonej papryki

500 ml Passaty Pomidorowej JAMAR
marchewka
pietruszka
2 garści pestek słonecznika
3 łyżki płatków jaglanych
przyprawy: papryka mielona, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek, oregano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i pieczemy skórką do góry. Gorącą, upieczoną paprykę przekładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku (dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę). Marchewkę i pietruszkę obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksujemy z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami.  Gotową pastę wrzucamy ponownie na patelnię i dusimy jeszcze 5 minut.

Ryż z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku, zmielone
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 / 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 2 1 / 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżych, zmielonych liści kolendry

Sposób przygotowania:

 

Rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę i doprowadzić do miękkości. Wymieszać z fasolą, cebulą w proszku, solą, pieprzem i ostrym sosem. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić na wolnym ogniu.

Doprowadzić bulion do wrzenia i dodać ryż i masło. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut bez zdejmowania pokrywki. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Zmieszać ryż i fasolę i podać z kolendrą.

 

zobacz również:

Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło

Świetne pomysły na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe – przepisy na rozgrzewające potrawy

Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Słodkości na święta :)
Na święta dla dzieci najlepsze są pierniczki, a jeszcze lepiej jak upieką je same...
tworzymy opowiadanie - zabawa
I nagle w Honolulu pojawiła się jednostka antyterrorystów, która chciała porwać feministki...
Jak regenerować włosy po farbowaniu…
Najlepiej zastosować olejowanie, nic tak nie odżywia włosów!
Trądzik
Najważniejsze to nie dotykać często twarzy brudnymi rękami, nie wyciskać wągrów.