Jednogarnkowe potrawy to prosty i skuteczny sposób na stworzenie czegoś z niczego! Takie dania są niezwykle szybkie do wykonania i nie wymagają niezwykłych zdolności kucharskich.
Nie przepadasz za gotowaniem? Nie masz czasu na ugotowanie pełnego zestawu obiadowego? Może szukasz kulinarnej inspiracji? Sprawdź poniższe cztery propozycje dań jednogarnkowych i postaw na zdrowe, szybkie i smaczne jedzenie.
Risotto z cukinią
Risotto to prawdziwy król jednogarnkowców. Jest zdrowe, łatwe w przyrządzeniu i niesamowicie smaczne. Może być podawane na obiad i na kolację. Wystarczy, że na wok po kolei wrzucisz i udusisz: cebulę, cukinię i pieczarki. Następnie posyp wszystko czubrycą i wymieszaj. Dalej dodaj drobno pokrojoną paprykę i tofu, posyp curry, dodaj 3 łyżki sosu sojowego i płatków drożdżowych. Całość zasyp ryżem i zalej wrzątkiem. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem przez 15 minut. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj pietruszkę, pokrojony szpinak i szczyptę pieprzu. Przygotowanie całego dania nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.
Wariacja na temat leczo
Praktyczne danie, które wykonasz z tego, co znajdziesz w lodówce. Jest to kolejne zdrowe i przystępne danie, które wykonasz w kilka chwil. Pierwsze, co należy zrobić, to namoczyć ciecierzycę. Powinna stać ona w wodzie co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Potem należy ją gotować tak długo, aż zmięknie.
Weź do ręki wok, i wrzuć do niego pokrojoną cebulę. Podduś ją i następnie wrzuć na patelnię pokrojonego w kostkę bakłażana. Następnie w woku powinny wylądować: pomidory, papryka i cukinia, zgnieciony czosnek i przyrządzona uprzednio ciecierzyca. Całość posyp pietruszką. Dosól i popierz wedle uznania.
Błyskawiczne danie ziemniaczane
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak, to właśnie znalazłeś(aś) doskonały pomysł na szybki posiłek. Do jego wykonania potrzebujesz trzech składników: ziemniaków, ciecierzycy lub fasoli i jarmużu lub roszponki.
Zacznij od obrania cebuli. Umieść ją w brytfance, a na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków. Na ziemniakach ułóż kolejną warstwę przypraw – mogą być to dowolne mieszanki, a następnie na wierzch połóż jarmuż lub roszponkę. Dalej wyłóż ziemniaki i znów przyprawy. Całość polej kilkoma łyżkami oliwy i sosu sojowego. Piecz przez około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika polej je sosem musztardowo-ziołowym i z powrotem umieść ziemniaki w piekarniku – tym razem piecz je przez około 25 minut.
Równie szybkie danie szpinakowe
Tym razem znów pomocny okaże się głęboki wok. Umieść w nim drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Następnie wrzuć fasolę – może być mrożona lub świeża ,a za nią świeży szpinak. Posyp całość curry i wymieszaj do ogrzania fasoli. Następnie wrzuć do środka tofu, suszone pomidory, czosnek i ciecierzycę, a wszystko posyp pieprzem, papryką i solą. Gotowe. To szpinakowe danie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.
Chcesz poznać więcej jednogarnkowych inspiracji? Sprawdź szybkie i smaczne przepisy na blogu Oshopping.