Polędwiczki z sarny z chrupiącymi borowikami
Polędwiczki z sarny z chrupiącymi borowikami aromatyzowanymi oliwią truflową podane z sosem żubrówkowym z jagodami
Składniki:
4 polędwiczki z sarny (każda o wadze około 160 g)
Marynata klasyczna do mięs Prymat
1 pęczek włoszczyzny
50 ml czerwonego wina
100 g świeżych lub mrożonych jagód
50 ml żubrówki
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu pszczelego
100 g ugotowanych borowików
½ pokrojonej w kostkę cebuli
50 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki pasty truflowej (ew. oliwy truflowej)
4 marynowane gruszki
Przyprawy Prymat do smaku: owoce jałowca, tymianek, sól czosnkowa, pieprz czarny mielony
Przyrządzanie:
Oczyszczone i umyte polędwiczki zamarynować w marynacie klasycznej do mięs Prymat wymieszanej z winem, rozgniecionym jałowcem i startymi na grubych oczkach warzywami. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
W rondelku zagotować 1/3 szklanki wody z łyżką cukru. Gdy osiągnie gęstość syropu dodać żubrówkę, a po chwili jagody. Całość gotować krótko, dbając aby jagody zachowały swój kształt. Gdy sos będzie zbyt rzadki można dodać łyżkę miodu.
Na gorącej oliwie z oliwek zrumienić cebulę oraz pokrojone w plastry borowiki, całość doprawić tymiankiem, oliwą truflową oraz solą czosnkową i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu (ew. smażyć na patelni grillowej) przez ok. 10 minut tak, aby polędwiczki pozostały różowe w środku.
Chrupiące grzyby ułożyć na talerzu, na nich umieścić pokrojoną w plastry polędwiczkę z sarny. Tak przygotowane danie podawać z gorącym sosem jagodowo-żubrówkowym oraz cząstkami marynowanej gruszki.
www.prymat.pl