URODA I ZDROWIE

Polędwiczki z sarny z chrupiącymi borowikami

21 lipca 2010, dodał: Redakcja


Polędwiczki z sarny z chrupiącymi borowikami aromatyzowanymi oliwią truflową podane z sosem żubrówkowym z jagodami

Składniki:

file1279706320

4 polędwiczki z sarny (każda o wadze około 160 g)
Marynata klasyczna do mięs Prymat
1 pęczek włoszczyzny
50 ml czerwonego wina
100 g świeżych lub mrożonych jagód
50 ml żubrówki
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu pszczelego
100 g ugotowanych borowików
½ pokrojonej w kostkę cebuli
50 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki pasty truflowej (ew. oliwy truflowej)
4 marynowane gruszki
Przyprawy Prymat do smaku: owoce jałowca, tymianek, sól czosnkowa, pieprz czarny mielony

Przyrządzanie:

Oczyszczone i umyte polędwiczki zamarynować w marynacie klasycznej do mięs Prymat wymieszanej z winem, rozgniecionym jałowcem i startymi na grubych oczkach warzywami. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.

W rondelku zagotować 1/3 szklanki wody z łyżką cukru. Gdy osiągnie gęstość syropu dodać żubrówkę, a po chwili jagody. Całość gotować krótko, dbając aby jagody zachowały swój kształt. Gdy sos będzie zbyt rzadki można dodać łyżkę miodu.

Na gorącej oliwie z oliwek zrumienić cebulę oraz pokrojone w plastry borowiki, całość doprawić tymiankiem, oliwą truflową oraz solą czosnkową i pieprzem.

Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu (ew. smażyć na patelni grillowej) przez ok. 10 minut tak, aby polędwiczki pozostały różowe w środku.

Chrupiące grzyby ułożyć na talerzu, na nich umieścić pokrojoną w plastry polędwiczkę z sarny. Tak przygotowane danie podawać z gorącym sosem jagodowo-żubrówkowym oraz cząstkami marynowanej gruszki.

www.prymat.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Słodkości na święta :)
Na święta dla dzieci najlepsze są pierniczki, a jeszcze lepiej jak upieką je same...
tworzymy opowiadanie - zabawa
I nagle w Honolulu pojawiła się jednostka antyterrorystów, która chciała porwać feministki...
Jak regenerować włosy po farbowaniu…
Najlepiej zastosować olejowanie, nic tak nie odżywia włosów!
Trądzik
Najważniejsze to nie dotykać często twarzy brudnymi rękami, nie wyciskać wągrów.