Placki z kalafiora i gotowanych ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
Delikatne placuszki z gotowanego kalafiora i ziemniaków.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 szklanki ugotowanego , ostudzonego i podzielonego na małe różyczki kalafiora
2 szklanki puree ziemniaczanego
1 szklanka utartego na tarce ostrego żółtego sera ( ja dałam Chedar )
1 jajko
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
Wymieszać puree ziemniaczane z serem i jajkiem . Posolić , popieprzyć .Włożyć różyczki kalafiora i delikatnie zamieszać tak by się równomiernie rozłożyły w masie ziemniaczano serowej. Na patelni rozgrzać olej .Wkładać porcje ciasta , lekko przyklepywać łyżką by się spłaszczyło i smażyć na rumiano z obu stron ( jak zwykłe placki ziemniaczane ) .
Można podać dodatkowo dip śmietanowo- majonezowy np. rzodkiewkowy lub czosnkowy .