Piersi kurczaka a`la gyros

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczne dietetyczne mięso drobiowe

30 dkg piersi z kurczaka (1 podwójna)

1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

Marynata gyros:

1/8 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/8 łyżeczki suszonego majeranku

1/8 łyżeczki suszonej kolendry

1/8 łyżeczki białej gorczycy

1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1/8 łyżeczki chilli w proszku

1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 ząbek świeżego)

1/8 łyżeczki soli

1 kulka ziela angielskiego

1 suszony owoc jałowca

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki jabłkowego octu winnego

Składniki marynaty wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Piersi kroimy w ukośne plastry o grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem lub trzonkiem noża, smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. (najlepiej na noc).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, piersi oskrobujemy tępą stroną noża z marynaty i smażymy po 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

file1264853990



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz