Pierogi ruskie
Składniki na ciasto :
4 szklanki mąki
2 jajka
sól
ciepła woda
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.
Składniki na farsz:
ziarenka smaku Winiary
250 g twarogu półtłustego
6 średnich ziemniaków
1,5 cebuli
odrobina Magi do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować na pół twardo. Odstawić i ostudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Doprawić ziarenkami smaku i Magi. Dodajemy małe ilości i smakujemy. Smak powinien być wyrazisty .
Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, składając na brzegach.
Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.
Podajemy z podsmażoną cebulką.