Pierogi fasolowo-mięsne

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pierogi fasolowo-mięsne

Czas : 1 godzina

Składniki :

1/2 kg mąki
1 jajko
10-12 łyżek wody
szczypta soli
30 dag gotowanego zmielonego mięsa
30 dag ugotowanych ziaren fasoli białej (- 4 łyżki zostawione do posypania pierogów )
20 dag plasterków wędzonego boczku
pieprz mielony
majeranek

Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Rozwałkować na wysypanej mąka stolnicy ( blacie ). Szklanką wykrawać krążki. Ziarna fasoli rozgnieść i wymieszać z zmielonym mięsem . Doprawić farsz solą , majerankiem i pieprzem . Nadziewać krążki ciasta . Zlepiać . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiane skwarki. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane tłuszczem od skwarek , posypane skwarkami i ziarnami fasoli ( podgrzanymi na patelni przy skwarkach ).

 

nadesłane: Babciagramolka