Pieczeń ze schabu z warzywami
– 1,5 kg schabu bez kości
– 4 ząbki czosnku
– sól peklowana (płaska łyżeczka)
– sól kuchenna (1/2 łyżeczki)
– przyprawa do pieczeni
– pokruszone listki laurowe
– olej
– ocet balsamiczny
– świeży rozmaryn
– marchew, papryka, ziemniaki, pieczarki, oliwki itp
Czosnek obrać, każdy z ząbków pokroić wzdłuż na cztery części, pozostałe przyprawy – poza rozmarynem – wymieszać z oliwą i kilkoma kroplami octu. Powstałą marynatą natrzeć mięso, następnie odstawić schab na kilka godzin w zimne miejsce i obracać od czasu do czasu.. Tuż przed pieczeniem mięso opłukać, nakłuć w kilku miejscach i naszpikować kawałkami czosnku. Obłożyć schab gałązkami świeżego rozmarynu i warzywami. Piec w rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.