Pieczarkowy jednogarnkowiec Buni
Artykuł zewnętrzny
Doskonałe danie na dzień kiedy mamy lenia i robimy przegląd lodówki
Czas : 30 minut
Składniki :
- 8 dużych pieczarek
- 2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki pokrojonej w paseczki chudej szynki
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka
- 1/3 szklanki pokrojonego kopru zmieszanego z natką pietruszki
- maggi
- sól
- pieprz mielony
- 4 łyżki oleju
- 20 dag makaronu ryżowego Tagliatelle
Pieczarki przekroić w ćwiartki i usmażyć na rumiano na głębokiej patelni. Dosypać szynkę i kurczaka. Chwilę smażyć. Zalać śmietanką i wodą. Dusić 10 minut. Doprawić maggi, pieprzem. Wsypać zieleninę. Makaron ryżowy przełamać na pół i wrzucić w sos.Wymieszać tak by był zanurzony w sosie. Przykryć i dusić 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić przykryte na 15 minut. Odkryć, zamieszać. Makaron ma być miękki i powinien wchłonąć prawie cały sos.
Podawać posypane zieleniną.