Kurczak miodowo-lipowy

23 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wracam do eksperymentów z doprawianiem wszelkiego rodzaju naparami herbacianymi.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 ćwiartka z kurczaka – duża
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki herbatki ,, Lipa i mód „
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 duże jabłko słodko-winne

Zrobić pastę z miodu, pieprzu, soli i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć kurczaka i zostawić na 30 minut .Zaparzyć szklanka wody herbatę i parzyć pod przykryciem 5 minut. Przecedzić .

Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka kurczaka przecięta na 2 kawałki ). Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce ( większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony napar herbaciany  + resztę wody i dusić na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .

Doprawić sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )

Kurczak jest delikatny w smaku i pięknie pachnie .

file1298488684



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz