Pełnoziarniste ciasto drożdżowe rabarbarowo-jabłkowe
Składniki (na 10 porcji)
- 250g rabarbaru
- 200g jabłka
- 8 łyżeczek cukru muscovado
- 30g drożdży
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 20g zmielonej kaszy jaglanej
- 35g otrębów (u mnie standardowo mix pszennych, owsianych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
- 50ml mleka
- 50-100ml wody
- 1 jajko
- 10g oleju rzepakowego
Mleko delikatnie podgrzać w wysokim naczyniu (ma nie parzyć zbyt mocno w palec), dodać do niego łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, a następnie dokładnie zamieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru i wstawić do lodówki.
W misce wymieszać mąkę, kaszę, otręby i pozostały cukier. Dodać olej i jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, stopniowo i powolutku podlewając wodą, uważając, by nie nalać zbyt dużo. Ciasto powinno być zwarte, nie lepiące się zbyt mocno do rąk.
Gotowe ciasto rozłożyć a blaszcze do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do dalszego rośnięcia.
W tym czasie przygotować jabłka – umyć je, obrać, oczyścić w gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na lekko podrośnięte ciasto rozłożyć jabłka, lekko wciskając je w środek. Na jabłkach równomiernie rozłożyć rabarbar i polać całość słodkim syropem, który pozostanie w miseczce z rabarbarem. Piec 30minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w środku na jakiś czas.
Miłośnikom słodkości polecam posypać gotowe ciasto cukrem pudrem.