Pełnoziarniste ciasto drożdżowe rabarbarowo-jabłkowe

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 10 porcji)

  • 250g rabarbaru
  • 200g jabłka
  • 8 łyżeczek cukru muscovado
  • 30g drożdży
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 20g zmielonej kaszy jaglanej
  • 35g otrębów (u mnie standardowo mix pszennych, owsianych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
  • 50ml mleka
  • 50-100ml wody
  • 1 jajko
  • 10g oleju rzepakowego

Mleko delikatnie podgrzać w wysokim naczyniu (ma nie parzyć zbyt mocno w  palec), dodać do niego łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, a następnie dokładnie zamieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru i wstawić do lodówki.
W misce wymieszać mąkę, kaszę, otręby i pozostały cukier. Dodać olej i  jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, stopniowo i powolutku podlewając wodą, uważając, by nie nalać zbyt dużo. Ciasto powinno być zwarte, nie lepiące się zbyt mocno do rąk.
Gotowe ciasto rozłożyć a blaszcze do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do dalszego rośnięcia.
W tym czasie przygotować jabłka – umyć je, obrać, oczyścić w gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na lekko podrośnięte ciasto rozłożyć jabłka, lekko wciskając je w środek. Na jabłkach równomiernie rozłożyć rabarbar i polać całość słodkim syropem, który pozostanie w miseczce z  rabarbarem. Piec 30minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w środku na jakiś czas.
Miłośnikom słodkości polecam posypać gotowe ciasto cukrem pudrem.

Jedna, całkiem pokaźna, porcja ma 147kcal. : )

file1341498241