Pasztet wegetariański
przepis na danie nie tylko dla wegetarian, najlepiej serwować z keczupem lub sosem pomidorowym.
wartość kaloryczna jednej porcji: 447 kcal
– 1 1/2 szklanki ryżu
– 4 jajka
– 1 cebula
– 35 dag startego żółtego sera
– 1 marchewka
– 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich, nasion słonecznika i ziaren sezamu
– sól, pieprz
ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, orzechy posiekać. Jajka lekko ubić, dodać ryż, marchewkę, cebulę a następnie ser, orzechy, nasiona słonecznika i ziarna sezamu. Doprawic sola i pieprzem i wymieszać. Naczynie żarodporne wysmarować margaryną i wysypać tarta bułką, masę przełożyć do naczynia i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C, po upieczeniu pozostawić pasztet w formie, aż wystygnie. Wyłożyc na półmisek, udekorować.