Paszteciki warzywne
Składniki:
2 cukinie,
2 marchewki,
2 łyżki oleju kujawskiego,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1 cebula,
5 łyżek ziaren słonecznika,
1 szkl zarodków pszennych
1 papryka czerwona
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, nie obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebule siekamy. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy, dodajemy startą cukinię i marchewkę. Smażymy. Dodajemy pokrojoną paprykę. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Warzywa z patelni studzimy. Do zimnych dodajemy jajka, majeranek, paprykę słodką w proszku. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy zarodki pszenne tak dużo żeby masa była gęsta. Mieszamy dodajemy ziarna słoneczka kilka łyżeczek. Resztę zostawiamy do posypania. Wkładamy pasztet do foremek muffinkowych. Posypujemy słonecznikiem pieczemy ok 25-30 min w 200 stopniach.