Parmezanowa łódeczka wypełniona sałatką z zielonych szparagów

17 maja 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
mały listek zielonej sałaty
klika płatów parmezanu
3 główki zielonych szparagów
pomidorek koktajlowy
klika liści natki pietruszki
pokruszony lazur
kilka kropel oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz

Przygotowanie:

– Umyte główki szparagów gotujemy na parze.
– Starty parmezan układamy na suchej patelni, formując placuszek i (na małym ogniu) czekamy, aż się lekko zrumieni. Delikatnie, gorący przekładamy na – jak było w moim przypadku- butelkę od oliwy i formujemy łódeczkę. Układamy na talerzu. Wypełniamy porwanym listkiem sałaty, główkami szparagowymi zielonymi oraz posiekaną natką pietruszki oraz lazurem. Doprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine. Dekorujemy płatami parmezanu, ćwiartkami pomidorków i liśćmi natki. Odpływamy :)