Papryki faszerowane z włoską nutą

27 września 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doprawiłam tradycyjny farsz włoskimi smaczkami .Wyszło pyszne .

Składniki :

8 średniej wielkości papryk ( czerwona , żółta inna- obojętne )
30 dag mięsa mielonego ( użyłam mieszane z wieprzowiny i wołowiny )
10 dag suchego ryżu ( 1 woreczek )
2 duże cebule ( użyłam cukrowe )
2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub inny )
8 dużych czarnych oliwek
1/4 szklanki pokrojonych w drobną kosteczkę suszonych pomidorów w oleju
2 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ”
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól
miód do doprawienia
2 łyżki suszonej bazylii
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
Delikat ,,Moc koperku i pietruszki ” do smaku
1 kostka bulionowa wołowa Knorra
1 kostka bulionowa Wieprzowa Knorra ( jak nie ma to użyć drobiowej lub wołowej )
7 szklanek wody
16 szt. wykałaczek

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać mięso, ryż ,. cebulę, oliwki, pomidory suszone , natkę pietruszki . Doprawić pieprzem, Delikatem , bazylią , przyprawą ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ” .
Z papryk odkroić górny ( z ogonkami ) – usunąć gniazda nasienne , napełnić farszem , przykryć ,, pokrywką ” ( usunąć maksymalnie ogonek ) i przymocować każdą 2 wykałaczkami . Ustawić w szerokim garnku o takiej średnicy by wypełniały całe dno i wszystkie były w jednej warstwie ( bez zbędnego luzu ) . Zalać wodą ( ok 7 szklanek ) , dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim gazie pod uchyloną przykrywką ok 45 minut od zagotowania .
Delikatnie odlać ok 2 szklanek wywaru i rozrobić w nim przecier pomidorowy . Wlać do garnka poruszając nim tak by sos się wymieszał . Doprawić sos do smaku odrobiną miodu ( lub cukrem ) i dusić jeszcze na małym gazie 15 minut.
Jeśli ktoś lubi to może zaprawić przed podaniem sos śmietanką i zagęścić zasmażką – ja tego nie robię .
Podawać wg upodobania . Ja podaję same w sosie posypane natka pietruszki i kilkoma pokrojonymi czarnymi oliwkami ( jak mam świeżą bazylię lub oregano to używam zamiast natki do posypania ). Można podać z pieczywem lub ziemniakami .

Jeśli zostanie sosu ( bo jest go sporo ) to ja na jego bazie robię zupę pomidorowo-paprykową .

dodała : BUNIA

file1285606594



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.